Spidskålssalat – sprød, sund og lækker

Spidskålen er, ligesom sine andre kålsøstre, både sund, billig og anvendelig. Denne sprøde og ikke mindst sunde kåltype, der minder umiskendeligt meget om hvidkålen, smager super godt i en spidskålssalat, der udgør et godt tilbehør til forskellige typer af kød og fjerkræ. Du kan naturligvis også servere den helt for sig selv med brød som en lækker, sund ret. Find en lækker opskrift på den spidskålssalat, du skal lave næste gang, her på ALT.dk. Her har vi nemlig samlet de allerbedste.   

Læs mere

Der er mange gode grunde til, hvorfor kål burde være en ingrediens i mange af de retter, du sætter på spisebordet derhjemme. I slutningen af november er det højsæson for kål. Det betyder ikke kun, at de forskellige kåltyper er særligt gode i netop denne periode, men også at de er ret så billige at købe. Det er bestemt ikke kun den lave pris, der gør kålen til et godt valg på middagsbordet. Det er naturligvis også både smagen og ikke mindst de mange sunde egenskaber, der gør det mere end oplagt at bruge kålen i sin madlavning. Se her 5 gode grunde til at spise kål. Der er dog delte meninger om kål. Der er dem, der elsker kål og så er dem, der slet ikke gør. Hvis det er sidstnævnte, der gør sig gældende for dig, så skal du ikke fortvivle helt. Spidskålen er nemlig den, der af alle kåltyper er lettest at spise – selv for dem, der ikke er synderligt begejstrede for kål. Den kan derfor betegnes som lidt af en begynderkål.

Spidskålen – en slags hvidkål

Både smags- og teksturmæssigt minder den meget om hvidkålen, og det er faktisk slet ikke så underligt, for spidskålen er udviklet fra hvidkål. Når det kommer til kåltypernes sunde egenskaber, er det naturligvis det samme, der gør sig gældende for spidskålen. Det er særligt dens høje indhold af C-vitaminer, der får den til at bone ud på en sundhedsskala. Et højt indhold af C-vitaminer er for eksempel en af grundene til, at appelsiner siges at være gode at spise, hvis man vil have et stærkt immunforsvar. Spidskål indeholder desuden et relativt højt indhold af K-vitaminer og kalium.

Spidskålssalater i massevis

I salater er spidskålen fortrinlig. Det skyldes blandt andet kålens sprøde friskhed, der sammen med for eksempel gulerødder og nødder udgør en velsmagende og knasende salat. En god spidskålssalat kan bruges og serveres på mange måder, herunder som let og sundt tilbehør til lidt tungere retter. Tilføjer du salaten noget fylde for eksempel med proteiner i form af kød, fjerkræ eller fisk, kan den sagtens udgøre et helt måltid i sig selv. Hvis du vil prøve kræfter med en god spidskålssalat derhjemme, kan du få inspiration eller følge en af de lækre mange opskriftsvarianter, vi har på ALT.dk. Herunder finder du fire lækre af slagsen, der alle er lavet med frisk spidskål:

  1. Sprød kålsalat med blåbær og appelsiner
  2. Spidskål med friske gulerødder og mandler
  3. Kyllingesalat med spidskål og basilikum
  4. Salat med spidskål, radiser, gedefeta og brændenældeskud

Tilbered spidskålen med smør

Hvis det bliver lige sundt nok med en af de mange sprøde og friske salater, smager spidskålen også dejligt, når den er tilberedt. Det gælder for eksempel på panden i en pandestegt version, eller når den bliver smørdampet. Stegt, smørdampet eller bagt spidskål er perfekt som tilbehør til klassiske, danske retter. Se bare denne opskrift på gode, gammeldags frikadeller med smørdampet spidskål. Hvis det ikke er spidskål, men en anden form for kål, du har derhjemme, kan du få inspiration hertil med opskrifterne på 4 mættende vintersalater med kål. I denne artikel finder du blandt en spidskålssalat med fennikel, gulerod, hertil tørrede morbær, amarenakirsebær og tørret æble og en salat med fyld af rosenkål, julesalat, granatæblekerne og friske æbletern.