Sunde kager: Spis kage med god samvittighed

Hvis du prøver at tabe dig, holde den slanke linje eller at spise sundt, kan det være hårdt at have en sød tand og have hang til kage.

Heldigvis findes der masser af lækre opskrifter på sund kage.

Opskrifterne findes i både sukkerfri, fedtfattige og glutenfrie varianter, men smager så absolut ikke mindre godt eller syndigt af den grund.

Læs mere

”Sundere” betyder mange ting

Der kan være mange grunde til at du ønsker et sundere alternativ til den traditionelle kage. Det kan være, du har diabetes, og derfor undgår sukker. Måske forsøger du at tabe dig, og har derfor fokus på ikke at indtage for mange kalorier, enten ved at spise mindre mængder eller mere fedtfattigt – eller måske har du taget Sundhedsstyrelsens anbefaling om at spise flere fibre til dig, og derfor gerne vil lave mere fiberrige kager.

I modsætning til, hvad du måske tror, kan kage faktisk indgå i en sund livsstil. Det store udvalg af opskrifter på sund kage er nemlig så stort, at du ingenlunde behøver at bandlyse det søde bagværk helt.

Kageklassikere i sundere version

Du kan med andre ord godt spise kage, selvom du vil tage dig eller leve sundere. Et vægttabsprojekt betyder heller ikke engang, at du skal undvære de klassiske kager, som du holder allermest af. Se bare disse tre opskrifter på klassiske kager, der er bagt i en sundere udgave:

  1. Sundere gulerodskage
  2. Banankage med nødder
  3. Klassiske kokosmakroner

Kagerne kan naturligvis sagtens bruges til middagens søde afslutning. Er det i stedet en decideret dessert i en sundere udgave, du vil prøve kræfter med, kan du få endnu mere sød og lækker inspiration i opskrifterne på sunde desserter.

Sød din kage med andet end sukker

Der skal være sukker i en kage. Skal der ikke? Det er faktisk ikke nødvendigt at putte den hvide, raffinerede og noget udskældte sukker i dit bagværk. Der findes mange andre alternativer til almindelig sukker. Det gælder fx agavesirup, sødemidler og honning. De søder alle på en forskellig vis, men fælles for dem er, at de sparer dig for mange kalorier. Hvis du ikke kan finde rundt i, hvilket sukkeralternativ, du skal vælge, kan du læse meget mere om det gode sukkervalg og finde ud, der passer bedst til din livsstil i vores store sukkerguide. Du kan også blive klogere på det søde, men udskældte sukker i vores samling af de 10 mest almindelige myter som sukker.

Brug banan i bagværket

Vil du gerne helt undgå både sukker og alternative sukkerformer? I så fald kan du også søde din kage med banan, der har et højt naturligt indhold af sukker. Bananer er gode at anvende i kager, der skal være sunde, fordi bananen giver både sødme og saftighed. Når du bruger banan i dit bagværk, er der altså et mindre behov for sukker eller anden sødestof i kagen. Det sparer dig dermed for ekstra kalorier og sukkerets usunde egenskaber.

Træning, diæt og kage – et no go?

Hvis det er makronæringsstoffer – dvs. fedt, kulhydrater og protein – som du har særligt fokus på i din kost, er det ikke mindst også muligt at lave kager, der passer hertil. Det gælder fx, hvis du træner, og derfor forsøger at få tilstrækkeligt med protein. Proteiner er nemlig vigtige, når du skal opbygge muskler. Se bare denne proteinkage med hindbær, der er perfekt at spise, lige efter træning – eller disse proteinbarer med chokolade, der smager meget mere syndigt, end de egentligt er. Begge opskrifter giver dig mere end 13 gram protein pr. portion.

Det kan også være, at du lever efter low carb-principperne, hvorfor for store mængder af kulhydrater noget, du undgår. Prøv fx disse kulhydratfattige low carb-julesmåkager, der måske kan gøre din jul lidt sundere.

3 bagetips til en sundere kage

Når du skal gøre dit bagværk sundere, er det faktisk ikke så mange ændringer, det kræver. I de fleste kager er der tre hovedingredienser: sukker, mel og fedtstof. Alle tre ting kan erstattes af sundere alternativer alt efter hvilke kostprincipper, du forsøger at leve efter. Vi guider dig her til hvordan:

  1. Sukker: Brug sukkererstatninger som fx Sukrin eller Stevia.
  2. Mel: Vælg fx mandelmel, hvis du forsøger at undgå gluten. Lav en kage, der indeholder flere fibre, ved at erstatte den almindelige hvedemel med en mere fiberrig meltype som fx speltmel.
  3. Fedtstoffer: Put en mængde mindre fedtstof i kagen, end opskriften dikterer – eller erstat fedtstoffet med yoghurt eller æblemos.

Se de mange andre ting, du kan gøre for at hæve sundheds-værdien i dit bagværk og bliv ikke mindst inspireret af de 4 opskrifter på kage, som du kan spise med god samvittighed