Tømmermænd: Se her, hvordan du undgår dem

Tømmermænd er en ikke særlig behagelig konsekvens efter indtagelse af en større mængde alkohol. De mest kendte tegn på tømmermænd er hovedpine, kvalme, lysfølsomhed, træthed og tørst. Der findes mange velmenende råd til, hvordan du kan undgå eller formindske dem dagen derpå.

Men hvorfor får vi så grumme tømmermænd efter en sjov aften i byen med indtagelse af vin, øl og/eller drinks? Og kan vi gøre noget for at undgå dem?

Læs mere

Hvorfor får man tømmermænd?

Den primære årsag er, at alkohol hæmmer udskillelsen af et hormon, der hæmmer vandudskillelsen i nyrerne, hvilket vil sige, at du udskiller mere væske, når du drikker alkohol, og dermed bliver dehydreret.

Den lange forklaring er mangel på væske og søvn, lavt blodsukker og „forgiftning” af stoffer som methanol (træsprit), formaldehyd og methansyre (myresyre), der findes i alkohol eller er biprodukter af kroppens alkoholforbrænding.

En anden og mere simpel forklaring er, at du også ofte går sent i seng, når du drikker, og derfor er tømmermændene også ofte et udtryk for træthed.

Der findes ikke en fast grænse for, hvornår man får tømmermænd. Nogle kan drikke enorme mængder og være helt friske dagen efter, mens andre bare skal have et par enkelte genstande, før de er slået helt ud dagen derpå.

De mest kendte tegn er hovedpine, kvalme, øget følsomhed overfor lys og lyd, træthed og tørst. 

Men alkohol irriterer også slimhinderne i mave og tarme. Det er derfor, du kan få kvalme og diarré efter en aften med rigeligt alkohol. Drop kaffe, som kan irritere maven yderligere. Drik i stedet mælk, der neutraliserer mavesyren. Og undgå fed mad, der kan gøre din kvalme værre. En lur, en banan, en cola og masser af væske kan hjælpe dig igennem de værste kvaler.

Bliv klogere på, hvad der ellers sker i din krop, når du har tømmermænd her

Sådan undgår du tømmermænd

Nogle hævder, at du får flere tømmermænd, når du drikker mørke drikke som whisky og rødvin sammenlignet med f.eks. hvidvin og vodka. Forklaringen lyder, at de mørke drikke indeholder flere stoffer, som kroppen også skal nedbryde og skille sig af med. Men det er ikke videnskabeligt underbygget.

Det siges også, at du skal undgå at blande forskellige typer af alkohol, hvis du vil undgå tømmermænd, men det har efter alt sandsynlighed heller ikke noget på sig. Teorien er formentlig opstået, fordi du efter en aften, hvor du har blandet mange typer alkohol, også har drukket rigtigt meget.

I det hele taget har mennesker mange forskellige ideer om, hvad alkohol gør ved dem – hvad enten det er, at de skal tisse hele tiden, når de drikker øl, eller at de får hovedpine af rødvin. Intet af det er videnskabeligt underbygget, men hvis det er din oplevelse, er det jo sådan, det er.

Findes der en kur mod tømmermænd?

Det er ikke et af verdens mest presserende helbredsmæssige problemer, så der er ikke forsket så meget i, om kaktuspiller, cola eller chips er den bedste medicin, men det er dog sikkert, at det hjælper at drikke godt med væske (uden alkohol), så kroppen ikke dehydrerer.

Start evt. allerede før og under alkoholindtaget – så bliver du mindre ramt. Derudover vil et par panodiler og en lur ofte også gøre gavn.

Der er dog to Yale-studerende, som mener at have fundet et middel, der rent faktisk virker. Læs om den kur i artiklen "Studerende har opfundet kur mod tømmermænd - og eftersigende virker den"

6 gode råd mod tømmermænd

Spis, før du drikker. 

Mad i maven forsinker optagelsen af alkohol i blodet – og i denne sammenhæng må maden faktisk gerne være fedtrig. Fedt lægger sig nemlig på maveslimhinden og forsinker optagelsen af alkohol yderligere.

Tæl genstande. 

Den eneste sikre måde at undgå tømmermænd på er selvfølgelig ved helt at holde sig fra alkohol – eller kun drikke lidt (f.eks. en genstand pr. time). Under alle omstændigheder er det en god ide på forhånd at beslutte dig til, hvor meget du vil drikke – og så holde lidt regnskab med antallet af skåle og opfyldninger undervejs.

Drik rigeligt med vand. 

En god tommelfingerregel er et glas vand pr. genstand, du hælder indenbords. Ikke fordi vandet får dig til at drikke mindre, men fordi alkohol virker vanddrivende, og en af de væsentligste årsager til tømmermænd er væskemangel 

Drop burger og bacon. 

Alkohol virker vanddrivende og trækker en masse næringssalte med ud, men selv om du har lyst til salt dagen derpå, skyldes det sjældent mangel på natrium. Så lad være med at overdrive trangen til „saltmad”, og drik hellere vand end kaffe. Har du kræfter til at brygge dig en kop te, er frisk ingefær et godt middel mod kvalme og svimmelhed. Og et par bananer kan forsyne kroppen med det tabte kalium og de elektrolytter (kroppens næringssalte), alkoholen har trukket med ud.

Spring natmaden over. 

Mad i maven betyder som sagt, at alkoholen omsættes langsommere – og modsat tidligt på aftenen er det ikke særlig smart nu. Drik i stedet et stort glas vand, inden du går i seng – eller endnu bedre: et glas juice. Frugtsukkeret vil både speede processen lidt op og mindske den tid, som leveren skal bruge på at nedbryde alkoholen og diverse giftstoffer.

Drik juice. 

Juice er som sagt også godt mod tømmermænd – både inden du lægger dig til at sove, og hvis hovedet dunker, når du skal op igen. Også fordi kroppen så får tilført nogle af de vitaminer og næringsstoffer, som alkoholen skyllede ud aftenen før. Men er maven urolig, så vælg æblejuice frem for appelsin eller grape.