Grøntsagssuppe – smagfulde og mættende supper

Her på ALT.dk finder du opskrifter på de lækreste grøntsagssupper – her er også nogen, der falder i din smag! Det er uanset, om du er til kartoffelsuppe, fyldige grøntsagssuppe med kylling, de helt klare, sunde eller dem, der er blendede. Vi har nemlig samlet de allerbedste af de sunde supper, der mætter og som har masser af smag fra de lækre grøntsager.

Læs mere

Med gulerødder, tomater, rodfrugter og med blomkål. Helt klar, blendet eller måske endda med lidt madlavningsfløde, når der for alvor skal forkælelse til. Varianterne af grøntsagssupper er mange, så der findes en grøntsagssuppe til alle. Også de kræsne tunger. En god grøntsagssuppe kan varme helt indefra, når vejret er gråt, trist og koldt, og så får du en god mæthedsfornemmelse for relativt få kalorier. Det sidste afhænger naturligvis af, hvilken type du vælger. Servér grøntsagssuppen rygende varm om vinteren og som et let måltid om sommeren. Grøntsagssupper gør sig godt som hverdagsretter, men kan også være en lækker og sund forret til en treretters menu.

Mættende supper med masser af fyld

Suppefyldet kan du sådan set variere, som du har lyst til. Du kan for eksempel komme pastaskruer eller kød i, hvis suppen skal være ekstra fyldig. De fleste grøntsagssupper er dog gode, helt som de er. Et bud på en fyldig grøntsagssuppe er den italienske suppeklassiker minestronesuppe, der er kendetegnet ved masser af fyld med et væld af forskellige, hakkede grøntsager.

I en klassisk minestrone er der som regel altid gulerødder, tomater, løg og bladselleri. Bacon er også ofte at finde heri, ligesom pasta er med til at gøre den italienske suppe mættende. Prøv selv med denne minestronesuppe, som du kan servere for hele familien. Gerne med lidt revet parmesan ovenpå.

Med eller uden fløde?

Mange grøntsagssupper – det gælder blandt andet rodfrugtsupper – behøver ikke legering af nogen art i form af fløde eller lignende. Det betyder, at denne type suppe har et lavt kalorieindhold samtidig med, at den er fyldig og mættende. Se bare et af disse 6 varmende supper, der har masser af smag og som ikke indeholder fløde. Det gælder for eksempel denne græskarsuppe med smag af ingefær og chili, rodfrugtssuppe med æble og rødbedesuppe med bacon og peberrod.

Skal den serveres i weekenden eller som en del af tre-retters menu til dine gæster, kan du måske overveje, om suppen skal være ekstra syndig med madlavningsfløde. Og når du skal lave suppe til en festlig anledning, er en cremet kartoffelsuppe altid et hit. Prøv en opdateret version med pesto og servér den med groft og grillet brød.

Callaloo fra Caribien

Gulerødder, tomater og asparges er alle grøntsager, som vi bruger flittigt i de danske retter, og gulerodssuppe, tomatsuppe og aspargessuppe er formentlig alle supper, du har spist før. Men har du nogensinde smagt Callaloo-suppe? Callaloo-suppe er en smagfuld omgang, der stammer fra Caribien. Her spises den blandt til kød og fisk, og så er det en meget populær ret. Callaloo er egentlig ikke navnet på suppen, men bladgrøntsagen heri. Det er måske ikke en grøntsag, du er faldet over før, men den kan faktisk købes i specialforretninger. Hvis det ikke lykkes dig at finde den, kan du også bruge spinat i stedet for. Callaloo-bladenes smag minder nemlig meget om spinatens.   

Skønne suppeopskrifter i massevis

Skal der andet end en grøntsagssuppe på bordet? I Danmark kan vi heldigvis prale af en god suppetradition, og udvalget af forskellige lækre supper er stort. Karrysuppe, kartoffelsuppe og fiskesuppe er blandt suppeklassikerne –  og hvad ville en traditionel suppe-steg-og-is-fest være uden en tallerken med hønsekødsuppe til forret?

Her på ALT.dk kan du få masser af suppeinspiration, og måske endda finde din nye favorit blandt vores mange suppeopskrifter. Vi har opskrifter fra hele verden, der passer til hverdag og fest, til både varmt og koldt vejr og til både store og små.