Hækl for sjov: Et fint stykke kage fra Hjemmet
SPONSORERET indhold

Hækl for sjov: Et fint stykke kage

Her får du en opskrift på et fint stykke hæklet karamellagkage, som ingen gæst kan sige nej til.

Af: Garnstudio Foto: Garnstudio
01. jun. 2015 | Håndarbejde | Hjemmet

Inden du går i gang

Kagen hækles frem og tilbage øverst, videre hækles der rundt ned over kanten, før der igen hækles frem og tilbage på bunden.

Mål:

6 cm i højden/14 cm i længden.


Garn:

Muskat, 50 g vaniljegul (fv 30), rosa (fv 29), fersken (fv 10) og lysebrun (fv 09) fra Garnstudio.


Kvalitet:

100 % mercericeret egyptisk bomuld. 50 g = ca. 100 meter.


Hæklenål:

Nr. 3 eller den
nål, du skal bruge, for at de 4 første omg skal blive ca. 6 cm i diam.


Tilbehør:

Vat til fyld.


Bemærk:

Første fm på en rk/omg erstattes med 1 lm. Omg med fm afsluttes med 1 km i lm i beg af omg. Første stgm på en rk/omg erstattes med 3 lm. Omg med stgm afsluttes med 1 km i 3. lm i beg af omg.


Indtagningstips:

Hækl 1 stgm, men vent med sidste gennemtræk = 2 m på nålen, hækl derefter næste stgm, men når sidste gennemtræk gøres, trækkes tråden gennem alle m på nålen – der er nu taget 1 stgm ind.

Bær:

Hækl 1 stgm, men vent med sidste gennemtræk = 2 m på nålen, hækl 1 stgm til i samme m, men vent med sidste gennemtræk = 3 m på nålen. Gør dette i alt 4 gange = 5 m på nålen. Hækl 1 stgm til i samme m, men når der trækkes igennem sidste gang, trækkes tråden gennem alle m på nålen. 1 bær = 1 stgm på næste rk/omg.


Buer:

Alle buer hækles i samme farve som forrige omg. *Hækl 3 lm, spring 1 m over, og hækl 1 fm i næste m*, gent fra *til* omg ud, og afslut med 1 km i første lm på omg.

Flødebuen:

1. omg: *Hækl 4 lm, 2 stgm i 1. lm, spring 2 m over, og hækl 1 fm i næste m*, gent fra *til* omg ud, og afslut med 1 km i første lm i beg af omg.
2. omg: Buk buerne fra forrige omg mod dig, og hækl på bagsiden: *5 lm, 2 dbstgm i 1. lm, spring 2 m over, og hækl 1 fm om fm fra forrige omg*, gent fra *til* omg ud, og afslut med 1 km i 1. lm.

  

Toppen:

1. rk: Hækl 4 lm.

2. rk: Start i 2. lm fra nålen, og hækl 1 fm i hver af de 3 næste lm, vend arb.

3. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i næste fm, 2 stgm i sidste fm = 5 stgm, vend arb.

4. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

5. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i næste fm, 1 bær (se bær) i næste fm, 1 stgm i næste fm og 2 stgm i sidste fm = 7 stgm, hvoraf 1 er bær, vend arb.

6. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

7. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i hver fm frem til sidste fm, 2 stgm i sidste fm = 9 stgm, vend arb.

8. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb. 9. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i næste fm og 2 stgm i sidste fm = 11 stgm, hvoraf 2 er bær, vend arb.

10. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

11. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i hver fm frem til sidste fm, 2 stgm i sidste fm = 13 stgm, vend arb.

12. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

13. rk: Hækl 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i næste fm og 2 stgm i sidste fm = 15 stgm, hvoraf 3 er bær, vend arb.

14. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

15. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i hver fm frem til sidste fm, 2 stgm i sidste fm = 17 stgm, vend arb.

16. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

17. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 3 næste fm, 1 bær i næste fm, 1 stgm i næste fm og 2 stgm i sidste fm = 19 stgm, hvoraf 4 er bær, vend arb.

18. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

19. rk: 2 stgm i 1. fm, 1 stgm i hver af de næste 8 fm, 2 stgm i næste fm, 1 stgm i hver af de 8 næste fm og 2 stgm i sidste fm = 22 stgm. Klip, og hæft tråden. Vend arb.

20. rk (= vrangen): Skift til fersken, hold arb med kortsiden op, og start med 1 km i den sidste række med fm på højre side af arb. Hækl 4 lm, 2 stgm i første lm, spring frem, og hækl 1 fm i den første stgm på forrige række (= kortsiden af arb), *4 lm, 2 stgm i 1. lm, spring over 2 stgm, og hækl 1 fm i næste stgm*, gent fra *til* 7 gange til, men afslut sidste gang med 1 fm i den yderste m på den sidste rk med fm på venstre side af arb = 9 buer, vend arb.

21. rk: Buk rækken med buer mod dig, og hækl på bagsiden: *5 lm, 2 dbstgm i første lm, 1 fm om næste fm fra forrige række*, gent fra *til* 8 gange til, men afslut med 1 km i 1. lm fra forrige række = 9 buer. Klip, og hæft tråden.

Kanten:

Videre hækles der rundt om toppen ned langs siderne i vaniljegul således:


22. omg (= retsiden): Start i højre side af kortsiden i første ledige stgm fra rk 19. Hækl 1 fm i hver ledige stgm og 1 lm over hver fm fra forrige rk med buer på kortsiden. På langsiden hækles der 1 lm over fm fra rk med buer, og der hækles 2 fm om yderste m på hver rk med stgm og 1 fm om yderste m på hver rk med fm. Øverst hækles der i undersiden af fm på rk 2 således: 1 fm i 1. fm, 2 fm i næste fm, 1 fm i den sidste fm. Videre hækles der langs den anden langside som på den forrige, og afslut omg med 1 lm og 1 km i 1. fm = totalt 78 m.

23. omg: 1 stgm i hver fm og 1 stgm om hver lm fra forrige omg = 78 stgm.

24. omg: Hækl buer (se buer).

25. omg: Skift til lysebrun, og hækl 2 stgm i hver ledige stgm fra omg 23 = 78 stgm.

26. omg: 1 stgm i hver stgm.

27. omg: Hækl buer.

28. omg: Skift til vaniljegul, og hækl 2 fm i hver ledige stgm fra omg 26 = 78 fm.

29. omg: 1 stgm i hver af de 2 første fm, *1 bær i næste fm, 1 stgm i hver af de 5 næste fm*, gent fra *til* rundt om det hele, til der er 4 fm tilbage, hækl 1 bær i næste fm og 1 stgm i hver af de 3 næste fm = 78 stgm, hvoraf 13 er bær.

30. omg: 1 fm i hver stgm = 78 fm.

31. omg: Hækl buer.

32. omg: Skift til lysebrun, og hækl 2 stgm i hver ledige fm fra omg 30.

33. omg: Hækl buer.

34. omg: Skift til fersken, og hækl 2 fm i hver ledige stgm fra omg 32 = 78 fm.

35.-36. omg: Hækl flødebuen (se flødebuen), rundt om hele kagen = 26 buer på hver omg. Klip, og hæft tråden.

Bund:

Fra retsiden, buk flødebuen mod dig. Start i det højre hjørne af kortsiden i den 1. fm på omg 34. (Se indtagningstips!)

37. rk: Med fersken hækles 1 km og 3 lm i 1. fm, 1 stgm i hver af de 2 næste ledige fm, 2 stgm i hver af de 8 næste ledige fm, 1 stgm i hver af de 3 sidste ledige fm = 22 stgm, vend arb.

38. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

39. rk: Hækl 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver af de 7 næste fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver af de 7 næste fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 19 stgm, vend arb.

40. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

41. rk: Hækl 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 17 stgm, vend arb.

42. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

43. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 15 stgm, vend arb.

44. rk: Hækl 1 fm i hver stgm, vend arb.

45. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 13 stgm, vend arb.

46. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

47. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 11 stgm, vend arb.

48. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

49. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 9 stgm, vend arb.

50. rk: Hækl 1 fm i hver stgm, vend arb.

51. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i hver fm frem til sidste 3 fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 7 stgm, vend arb.

52. rk: 1 fm i hver stgm, vend arb.

53. rk: 1 stgm i 1. fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i næste fm, tag 1 stgm ind, 1 stgm i sidste fm = 5 stgm, vend arb.

54. rk: 1 fm i hver stgm. Klip tråden, og træk den gennem den sidste m, og sy alle tråde på indersiden.


Montering:

Sy bunden fast til den ene langside med små sting, fyld kagen med vat, og sy videre rundt om toppen og ned langs den anden langside.

Hvis du hellere vil lave et hæklet stykke chokoladelagkage:

 

Brug samme opskrift, men brug i stedet farverne vin (fv 79), rød (fv 12), hvid (fv 18) og brun (fv 22).

Opskriften er fra Hjemmet nr. 23/2014

SE OGSÅ: Sød hæklet tevarmer

SE OGSÅ: Hækl selv: Dukke Pernille og Peter

SE OGSÅ: Hæklet dækkeserviet med jordbærmotiv