Lær at male antikt: Slidt, smukt og helt uimodståeligt fra Hendes Verden
Foto: Marc Fluri
Hendes Verden

Lær at male antikt: Slidt, smukt og helt uimodståeligt fra Hendes Verden

Lær at male antikt: Slidt, smukt og helt uimodståeligt

Ny trend med art stone.

Af Else Marie Pedersen 11.okt.2015 Håndarbejde

Ny indretning med art stone

Det er utroligt, som det kan ændre hele stemningen i en stue at indføre en ny, men markant genstand. Rådyr-trofæet er lige præcis sådan en ting, og når den er hjemmelavet vækker den bare endnu større begejstring.

Dyrene ser ud som gamle træfigurer – præcis som dem, man drømmer om at finde på antikmarkeder eller hos marskandisere. Men de er hjemmelavede – se her, hvor nemt du kan gøre os kunsten efter.

Dyreriget
Papmachefigurerne, som du maler på, fås efterhånden i et kæmpe udvalg, så du kan vælge mellem naturtro dyr eller fantasifigurer. Og så kan du selvfølgelig også ændre på designet ved f.eks at lime hjul på benene.

Tip

Du kan bruge den samme teknik på træ, keramik og gips. Prøv også at dekorer store papmachebogstaver, æsker, kugler, billeder, rammer m.m.

Fremhæv dyrets form ved at give de forskellige kropsdele forskellige farver. Der skal kun bruges ganske lidt farvepigment, da farven er meget koncentreret. Dyreriget Papmachefigurerne, som du maler på, fås efterhånden i et kæmpe udvalg, så du kan vælge mellem naturtro dyr eller fantasifigurer. Og så kan du selvfølgelig også ændre på designet ved f.eks at lime hjul på benene.

  

VIDSTE DU, AT …

Art Stone-teknikken giver en rustik overflade, så de færdige figurer kommer til at ligne flotte keramikfigurer eller antikt trælegetøj. Teknikken kan anvendes på papmache, træ og styropor. Alle de her viste papmachefigurer har en sort Paverpolbaggrund under den lyse Art Stone. Ved at have en mørk farve som baggrund opnår du en flot effekt, som giver den færdige figur et flot antikt udtryk. Fiksér de færdige figurer med fixativ, så smitter de ikke af.

Sådan maler du det antikke look

Vi har brugt følgende materialer: Paverpol skulpturlim • Paverpol Art Stone • Paver Color: sort, gul okker, grøn, brun, blå, terracotta, gul, lys blå, lys lavendel og cyklamen • Papmachefigurer: fugl, elefant, rådyrtrofæ og hest • Hjul • Fixativ • Lim
Alle materialer fås på hobbynyt.dk


TIP
Du kan sagtens begynde med kun tre forskellige farver – vælg to, der matcher i en lys og mørk variation og en kontrastfarve 11 Lad figuren tørre godt, og giv den en omgang fixativ på hele overfladen en til to gange. Du kan som billigt alternativ til Fixativ bruge helt almindelig hårlak.

1. Lim evt. træhjul på fødderne af dit papmachedyr. Anvend trælim eller limpistol.

2. Bland sort Paverpol-farve i Paverpollimen.

3. Hæld en anelse af de farver, som skal anvendes, op på en tallerken (gerne engangsservice som her). Hæld Art Stonepulver op på en anden bakke.

4. Smør et godt lag sort Paverpol på overfladen med en pensel. På små figurer kan man komme lim på hele overfladen på en gang, på større figurer ca.
1/4 ad gangen.

5. Drys Art Stone-pulver på overfladen, så den er nogenlunde dækket.

6. Klap og pres pulveret fast i limen med en flad hånd. Anvend handsker. Når pulveret sidder fast, så børst overskydende pulver af med hånden.

7. Dup nu fingerspidserne i en anelse farve, og gnid den på figurens overflade. Fortsæt med at komme farve på, bland farverne på overfladen, til den ønskede effekt opnås.

8. Fortsæt med det næste område. Arbejd hurtigt, så sammenføjningerne bliver mindst muligt synlige. Gnid farve på, og gnid ind over sammenføjningen. Fortsæt, til hele figuren er dækket.

9. Kom ekstra meget farve på med en pensel på de områder, der skal fremhæves. Her på elefantens ører samt hjul.

10. Til effekter på figurerne (som f.eks. øjne) kan Paverpol-limen blandes med Art Stone og æltes til elastisk ler. Ælt Art Stone-leret, til det er nemt at arbejde med og ikke hænger i fingrene.

11. Lad figuren tørre godt, og giv den en omgang fixativ på hele overfladen en til to gange. Du kan som billigt alternativ til Fixativ bruge helt almindelig hårlak.

 Hendes Verden nr. 41/2013

► SE OGSÅ: Sjovt genbrug: Mal på dine urtepotter

► SE OGSÅ: Effektmaling der virker

► SE OGSÅ: Mal på glas: Vitrineskab med kongekroneHenter...