Lille dug med libertystof fra Hendes Verden
Foto: Jacqueline Fluri
Hendes Verden

Lille dug med libertystof fra Hendes Verden

Lille dug med libertystof

Lav selv en smuk patchworkdug med libertystof.

Af Ruth Møller 06.mar.2014 Håndarbejde

**
LILLE DUG MED LIBERTYSTOF
Dugen kan sys i hånden eller på maskine.
Mål: Ca. 72 x 72 cm.
Materialer: 25 kvadrater i forskellige libertystoffer på hver 12 x 12 cm • 3 strimler til yderkant i libertystof på hver 4 x 110 cm • 1 gammel hvid damaskdug ca. 100 x 140 cm eller damaskvævet stof i samme mål • Evt. ternet patchworkkarton hvis dugen sys i hånden.

Se skabelonen til dugen herSyvejledning: (til både hånd- og maskinsyning): Klip et stykke af den hvide dug til bagside på 80 x 80 cm. Herefter klippes/skæres hvide strimler på 4 cm. Til hver blok bruges 2 strimler á 4 x 12 cm + 2 strimler á 4 x 16 cm, skær til alle 25 blokke.

Maskinsyning: Sy med et sømrum på 1 cm. Sy hver blok for sig: Sy de 2 korte, hvide strimler fast på to modsatte sider af kvadratet, sy herefter de 2 lange strimler på, pres hver blok, og skær dem til, så de er lige store.

Håndsyning (over pap): Tegn 25 blokke på ternet patchworkkarton, og klip delene ud. Læg skabelonerne på bagsiden af de udklippede stofdele, bøj sømrummet på 1 cm omkring papstykkerne, og ri det fast igennem pap og stof. Sy først de to korte sider fast til kvadratet ved at lægge delene ret mod ret og kaste dem sammen i folden med små sting. Heref-ter sys de to lange sider på.
Både maskinsyning og håndsyning: Læg blokkene op på et bord med 5 blokke i 5 rækker. Fordél de mønstrede stoffer, og drej hver anden blok en kvart omgang, så det er skiftevis den korte og den lange side af blokkene, der vender i samme retning. Sy blokkene sammen i rækker og sy rækkerne sammen.

Montering: Pres patchworkstykket, og pil kartonen ud (vip yderkanten ud hele vejen rundt). Læg stykket ovenpå bag-sidestykket, og ri delene sammen. Sy lagene sammen vandret og lodret ved bloksammensyningerne, og skær kanten ren hele vejen rundt.
Sy de 3 strimler til yderkant sammen til én lang strimmel. Pres midterfolden, så strimlen er 2 cm bred, pres yderligere 1 cm ind mod midten på begge sider af strimlen. Sy båndet på knap 1 cm inde fra bagsiden i den ene fold, fold hjørnerne til skrå hjørner. Vip den modsatte fold om på retsiden, buk sømrummet ind, og stik folden fast.

TIP
Da libertystoffer er meget tynde, kan det være en fordel at lægge et tyndt stykke stof på bagsiden af dem. Det klippes i samme størrelse som libertystoffet og tages med i syningen, som om de er ét stykke stof.

Libertystoffer fra www.thefabriccompany.dk

Hendes Verden nr. 10/2011


Henter...