Strik selv: Halsrør i mange farver fra Hendes Verden
Foto: Jacqueline Fluri | Halsrør i et hav af farver
Hendes Verden

Strik selv: Halsrør i mange farver fra Hendes Verden

Strik selv: Halsrør i mange farver

Tjek opskriften, og find herefter din egen farve- og meleringskombination til dette halsrør.

Af Luise Bjerre 05.feb.2016 Håndarbejde

**


Et halsrør i mange farver

Der er to forskellige modeller at vælge mellem: Den viste er bred og lav og kan nå to gange rundt om halsen, den anden model er til gengæld smal og så høj, at den kan trækkes op om hovedet og fungere som en slags hætte.

Str.: Bred og lav model – se foto og teksten ovenfor (smal og høj model).
Højde: 27 (48) cm.
Omkreds: 108 (60) cm.Garn: Newzealand Lammeuld (NZ), i alt 55 g fordelt på 36 farver (her er brugt ca. 9 meter af hver fv, som splejses sammen undervejs – se Splejsning) samt 100 g Indiecita (IN) i Vinyard (fv nr. 505) eller Bonfire (fv nr. 506) fra Filcolana.
Kvalitet: Newzealand Lammeuld, 100 % uld. 50 g = 300 meter. Indiecita, 100 % alpaka. 50 g = 165 meter.
Pinde: Rundp nr. 6, hhv. 60 (100) cm lang, afhængigt af hvilken model der strikkes.
Hæklenål: Nr. 6.
Strikkefasthed: 15 m og 30 p i retstrik på p nr. 6 med en tråd af hver kvalitet = 10 x 10 cm. Passer strikkefastheden ikke, må der prøves med finere eller grovere pinde.
Udtagning: Strik 1 r + 1 vr i samme m.
Bemærk: Halsrøret er strikket i retstrik på skrå, så det holder faconen.

Splejsning: For at opnå det samme mønster i farveskiftene på den viste (lave) model er hver fv NZ delt én gang, så der er i alt 72 farveskift. Det lyder af meget, men når enderne splejses sammen, er det bare sjovt at se, hvordan striberne dannes. Lad evt. være med at dele farverne, når du strikker den høje model, så bliver farveskiftet lidt roligere. Garnet splejses ved at sno de sidste/første ca. 15 cm af de 2 farver, der skal splejses, op og sno halvdelen af den ene fv sm med halvdelen af den anden fv. På denne måde vil der dannes ca. 15 cm garn, der består af 2 farver og er lige så tykt som normalt. De løsthængende halvdele af hver farve, som ikke udgør en del af garnet og derfor ikke strikkes med ind, kan bare klippes af.
Bemærk: Tallene udenfor parenteserne  henviser til modellen på billedet (tallene i parenteserne henviser til en høj model, der kan bruges som hætte).

Med hjælpegarn og hæklenål nr. 6 hækles 66 (116) lm, bryd garnet, og træk det igennem den sidste m. Med en tråd af hver kvalitet (NZ + IN) og rundp nr. 6, hhv. 60 (100) cm lang (afhængigt af hvilken model der strikkes), strikkes m op i løkken bag på lm, beg i den 1. lm, og fortsæt rk hen, til der er 65 (115) m på p. 1. p: 1 vr løs af, 2 r sm, strik r p hen. 2. p: 1 vr løs af, 1 udt (se Udtagning), strik r p hen. Gent disse to p, og splejs NZ-farverne sm efterhånden, til der er strikket ca. 113 (64) retriller, eller arb har den ønskede længde, slut efter 2. p – husk, at der skal være garn nok tilbage til at kunne sy arb sm med maskesting. Sammensyning: Sy m i hver ende af arb sm med maskesting. Trevl lm-rk op, og hæft enderne.

Alternativt kan du bruge følgende garner:
Thule, som indeholder akryl, og Extrafine merino 50, som er superwashbehandlet og derfor kan gå i vaskemaskinen. Vær opmærksom på, at garnforbruget og pindestørrelsen ved alternativt garn kan forandres.

Hendes Verden nr. 5/2015

► SE OGSÅ: Strik selv: Halsrør i feminine farver
► SE OGSÅ: Strik et hurtigt halsrør
► SE OGSÅ: Strik selv: Lun hue og halsrør


Henter...