Rene linjer
SPONSORERET indhold

Bolig med vintagefund og keramik

Rene linjer og enkelhed. Vintagefund og keramik, der står som små skulpturer. Men mest af alt et indtryk af godt håndværk og sikker æstetik kendetegner ejer af butikken "To Trin Ned" Rikke Munk Harboes indretning af sit hjem på Frederiksberg.

Af:: Mathilde Rude Foto: Birgitta Drejer
09. apr. 2013 | Bolig | ALT for damerne

Keramik. Og masser af det. Det er Rikke Munk Harboes passion, og hun bruger det flittigt som stemningsgivere i lejligheden på Frederiksberg, som hun deler med sin mand, Niels Harboe, og deres søn, Anton, på 5 år. Ud over at fordele keramikken på lejlighedens 83 kvadratmeter, sælger hun det også i sin butik "To Trin Ned" i Jægersborggade på Nørrebro, der rummer en stor samling af keramik fra 50'erne-70'erne, men også teakmøbler. Oprindeligt er Rikke uddannet arkitekt, ligesom sin mand. Stramme, rene linjer uden for meget rod er derfor en fælles æstetik og et indretningsparameter, ligesom enkelt design og gedigent håndværk, hvor der er lagt sjæl i udformningen.


STUE Stramt design med den sorte sofa som base sammen med det varme brune jalousiskab i teak, som er et af parrets yndlingsmøbler. Den skulpturelle lampe med sort mavebælte er designet af Johannes Hammerborg. Alt er fundet på loppemarkeder, som er parrets foretrukne sted at handle. Et hvidt B&O-anlæg fra 1988 på jalousiskabet laver en stram, lille grafisk linje og kontrast til det orange tryk fra 70'erne, som hænger over. Et andet 70'er-element er tilføjet i form af bogkasser i fyrretræ, en hvid standerlampe i børstet aluminium og et potpourri af keramik i den ene kasse.

LÆS OGSÅ: STORfamiliens stilfulde bolig


Teak, keramik og æstetik
– Stoflighed og fornemmelsen af god kvalitet. Men især at der er tænkt over designet. At der er mennesker og en historie bag, er essentielt i min udvælgelse af de ting, jeg vil bo med. Tiden og dens designtraditioner må også meget gerne være afspejlet i designet, hvilket den i høj grad gør i keramik og teakmøbler. Vores hjem handler meget om stillingtagen, og det bærer nok præg af, at vi bor to arkitekter, for vores udannelse handler om at sætte ting sammen og tænke æstetisk. Designklassikere som Børge Mogensens Shakerbord, Arne Jacobsens myrestole og pendel til SAS hotellet, har derfor helt naturligt fundet herind, ligesom kubusstagen, som, jeg tror, findes i alle arkitekthjem. Vores stil ville nok være mere strømlinet, hvis det ikke var for vores samlerlyst, som skaber et mere personligt udtryk. Ud over min keramik bor vi med B&O's Jacob Jensen-design fra 80'erne, Stelton og legetøjsbiler, som Niels samler på. Vi holder af at finde nye ting til hjemmet, derfor vil vi ikke bo for statisk og med alt for dyre ting, vi ikke kan skille os af med. På mange måder fungerer vores indretning som en lille organisme. For det at købe nyt indebærer næsten altid, at vi rykker rundt på vores møbler, så vi kan justere alt i forhold til hinanden.



Ejer af vintagebutik
Efter flere år med forskellige typer arkitekt-job, var der ingen tegn på, at Rikke skulle åbne en butik med vintagebrugskunst. En tilfældig note med Rikkes telefonnummer på en afdøds skrivebord, blev starten på hendes butik. Den nu forhenværende og ældre ejer af "To Trin Ned", som butikken også dengang hed, havde ledt efter en arvtager og efter en snak med Rikke, som var stamkunde, havde han fået hendes telefonnummer, fordi hun overvejede at skifte sin arkitektstilling ud med noget andet.


ARBEJDSHJØRNE En hjemmearbejdsplads til begge arkitekter. Stolene, designet af Bernt, fandt Rikke i storskrald, da Københavns Universitet på Amager blev renoveret. Som i resten af hjemmet er reolerne over skrivebordet fra At-bo. To LamPetit, designet af Verner Panton, udgør skrivebordsbelysningen, og er fundet på et loppemarked. Steltonkanden stammer fra Niels' store samling af Stelton- design, og den gamle trykknaptelefon, som også har været udstillet på MoMA, er stadigvæk i brug.

LÆS OGSÅ: Bolig: Rå fabriksstil og parisercharme

– Som arkitekt arbejder man ofte med projekter, der indebærer længere tidshorisonter. Ofte ser du først resultatet efter mange år. Efter en periode som byplanlægger, havde jeg brug for at se lidt hurtigere resultater. Gennem lang tid var jeg kommet i "To Trin Ned", hvor ejeren havde samlinger af alt fra bakelitsmykker til vintage Disneyfigurer. Jeg havde talt med ham om at overtage hans butik, men det var kun på tankeplan. Kort tid efter blev jeg ringet op af hans arvinger, som havde fundet mit nummer på hans skrivebord. Det kom lidt ud af det blå, da de spurgte, om jeg ville have butikken. Men her var også chancen for at prøve noget andet. Da jeg i mange år har gået op i at gøre fund, og særligt keramik, på loppemarkeder, havde jeg allerede en mindre samling. Og en god fornemmelse af, hvad jeg ville sælge i butikken. Ud over at kunne stå som kunstværker i sig selv, har keramik fra 60'erne og 70'erne et tungt og lidt pudsigt udtryk, der kan give en fin kant til de moderne hjem, som har en tendens til at blive for hvide og lette.


KØKKEN Niels har selv tegnet og istandsat køkkenet med elementer fra Ikea og en mdf-bordplade med pålimet linoleum. Stelton-bakkesættet afspejler Niels' forkærlighed for rene linjer, og den orange Louis Poulsen-pendel fra et loppemarked skaber sammen med de orange vaser en skarp kontrast til det sorte køkken. På væggen hænger et keramisk relief fundet på et loppemarked.

Lidt samme effekt har teak, der med sin varme glød kan bløde ethvert hvidt rum op. Teak havde sin storhedstid i 50'erne og 60'erne, og mange af designene fremstår ret tidstypiske, hvilket betyder, at de ret effektivt kan bryde en måske alt for ensartet stil. En personlig indretning indeholder en æstetisk blanding af flere stilarter – med enkelte skæve eller fjollede indfald, der tager lidt af det højtidelige af indretningen.