50'er stil
SPONSORERET indhold

Bolig: Parcelhus i harmonisk 50'er stil

Anna og Ditlev Sibast fik professionel hjælp til forvandlingen af deres parcelhus, som nu ikke bare fremstår lyst og luftigt, men også danner den perfekte ramme for opdateret retro med 50’er-arvegods og enkle møbler fra egen møbelproduktion.

Af: Helen Wiggers Foto: Line Klein
29. jan. 2013 | Bolig | ALT for damerne

Dengang i 1950’erne, i parcelhusenes storhedstid, var klyngen af Johan Christensen typehuse i Virum så godt som ens i deres grundplan. Det er slut nu, for det er blevet moderne at renovere typehuse fra dengang. Det gælder også for Anna og Ditlev Sibast, der for godt to år siden flyttede tilbage til Danmark efter et par år i Sverige.

– Huspriserne herhjemme var alt for høje, og vi tog derfor et par år i Sverige. Da priserne så begyndte at falde, var vi ikke i tvivl om, at det nu var det rigtige tidspunkt for os, så derfor begyndte vi at lede efter et hus i dette område. Et hus, som kunne opfylde vores drøm om trivsel – både for os og for vores drenge, fortæller Anna.

Udefra ligner huset det typehus, der blev opført i 1950erne, men når man træder indenfor, bliver forvandlingen synlig. Man kan ikke undgå at blive overrasket over at se det 11 meter lange og lyse rum, der indeholder alt, undtaget soverum og bad. Og det er dette nye trendy look, som har løftet huset til 2012-status.

– Det var vores drøm at få en bolig, hvor inde- og uderum visuelt smelter sammen. Og samtidig giver det en utrolig fornemmelse af dagslys i hele huset, siger Ditlev.

På bagsiden af køkkenet er der naturligt nok indrettet spiseafdeling, hvor træmøblerne udgør en fin kontrast til det hvide køkken og det i øvrigt meget lyse hvide rum. Den røde gamle PH- pendel har også sin plads over spisebordet.


I den fjerneste ende af det 11 meter lange rum ved pejsen, står de mørke møbler smukt grafisk mod de lyse falder. Den højt elskede sofa er fra Erik Jørgensen (Delfi EJ 450), det bløde tæppe på gulvet er fra Hay. Sofabordet, som er en skulptur i sig selv, er designet af japaneren Isamu Noguchi, fås hos Paustian. Lampen i loftet over bordet fås hos Mekavi. Stolene modsat sofaen er 2 gamle Bauhaus-inspirerede stole fra Lindegaard Poulsen. Pejsen er fra Jydepejsen.

For at få skabt luftighed i huset blev alle gange og skillevægge fjernet, ligesom de oprindelige mindre vinduer mod haven måtte lade livet til fordel for de store nye vinduespartier fra loft til gulv.

– Nu virker det faktisk som om, at hele grænsen mellem hus og have er forsvundet, og det er så skønt, fortæller Anna.

Til venstre: Et elegant bord har fået plads i soveværelset. Det er et gammelt arvemøbel fra firmaet Sibasts tidligere møbelproduktion og designet af Ditlevs morfar Hans Sibast. Stolen er det genoptagede design og produktion af Sibast no 8, der blev designet i 1950'erne - ligeledes af Ditlevs morfar.
Til højre: Wegner gyngestolen i soveværelset er også et arvestykke. Forhandles i dag af Fritz Hansen.

Til venstre: Den knap 4 meter lange køkkensektion er ligesom det øvrige køkken designet af Ditlevs mor møbelarkitekt Bodil Holst-Jensen, Tegnestuen Sædekildegård. De hvide elementer er perfekte mod det gamle nyrenoverede ege parketgulv fra 1950'erne. Udsigten fra stuen mod køkkenet er genialt blokeret med et smalt fritstående vægparti.
Til højre: Fra spisebordet er der fri udsigt til det åbne køkken. Lampe fra Louis Poulsen.

LÆS OGSÅ: Bolig: Klassisk retro og rene linjer

Ingen hovsa-løsninger
Parret fik hjælp til ombygningen af Ditlevs søster, Dorte Sibast, der er arkitekt. Og hun har også arbejdet med overraskelser i istandsættelsen. Som for eksempel kontrasten i husets entre mellem det fine, enkle glasparti ind mod et mindre hall-lignende rum, der, med sine hvide vægge, gråt stengulv og en pejs, lige så godt kunne have været en del af ombygningen. Overraskelsen her er, at dette rum faktisk er det oprindelige fra 1950erne, og som altså blev bevaret.

– Vi syntes begge to, at den lille hall og badeværelset viste husets sjæl, og så fungerede de to oprindelige rum også rigtig godt som en god kontrast til hele det nye lyse rum, og det har vi ikke fortrudt, fortæller Anna.

Når det kommer til indretningen, er de begge til det enkle.

– Her er der ingen nips, konstaterer de i kor.

– Jeg er opvokset med godt dansk møbeldesign, og i år har Anna og jeg genoptaget designproduktion af min morfar Hans Sibasts møbler fra 1950erne. Derfor er flere af vores møbler ”arvegods” fra den tid, men naturligvis også suppleret med noget nyt, som vi bare måtte eje, fortæller Ditlev.

Parret har nydt godt af den boligmæssige tænkepause i Sverige, så huset har ingen hovsa-løsninger.

– Alt i alt er det hele blevet den totale opfyldelse af vores drøm om at finde et hus på en stille villavej med en have, der kunne blive oase for hele familien, siger Anna.  

LÆS OGSÅ: 50'er-bolig: Ren retro i Århus

Tilmeld dig ALT for damernes nyhedsbrev, og hold dig opdateret på artikler, opskrifter og konkurrencer på hjemmesiden