julepynt bolig
SPONSORERET indhold

Se den smukke julebolig ved søen

Den funky og på alle måder overskudsagtige arkitekttegnede 1960'er-villa bliver både blid, blød og bæredygtig, når kvinden bag Care by me, Camilla Gullits, kaster julestøv i stuerne. Og så hjælper en sneklædt sø lige uden for vinduerne selvfølgelig også...

Af:: Christina B. Kjeldsen Foto: Andreas Mikkel Hansen
16. nov. 2013 | Bolig | ALT for damerne

– Jeg får stadig et sug i maven, når jeg går ned til søen – tænk, at jeg skulle komme til at bo så fedt!

Ordene er Camilla Gullits', der i sine drømme allerede var flyttet i hus ved bredden af Sjælsø længe før, hun og hendes mand, arkitekt Nikolaj Ernst, rent faktisk gjorde det. En middag på en restaurant med udsigt til Sjælsø havde sparket liv i ideen om at bo ved bredden af en sø, og i ren begejstring gav Camilla et bud (noget højere end aftalt...) på et hus længere nede af vejen. Heldigvis blev det ikke accepteret, for kort efter kom huset til salg. En arkitekttegnet villa fra 1960'erne, fuld af funky detaljer og med egen badebro. At det så kun havde to reelle værelser til familien på fem virkede ret uvæsentligt, for det var her, Camilla og Nikolaj ville bo. Resten måtte de løse siden hen.

Den indbyggede sofa strækker sig i hele stuens vinkel og er fyldt op med bløde puder og plaider i cashmere fra Camillas tekstilfirma care by me. Den åbne pejs og den indbyggede "hylde" med lys og bløde puder gør stuen til et stemningsfuldt samlingspunkt, hvor man kan nyde udsigten til søen. Sofabordet er fra Paustian.



Julede detaljer fra stuen - her er ingen nisser, men masser af stemningsfulde stilleben.

Kig fra sofaen ud af vinduerne og ned til den sneklædte sø. Ved siden af Svane-stolen i brunt læder står en kurv, fyldt op med bløde tæpper fra care by me. Papirsstjernerne i vinduerne er hentet med hjem fra en ferie til Indien.

Køkkenet ligger på den øverste af husets tre forskudte etager, der udnytter den skrånende grund mod søen. Herfra er der et enestående kig ud over Sjælsø, som familien nyder hver eneste dag, de sætter sig ved spisebordet. De skrå trælofter, sorte lister, fliser og kobberdetaljer er fine arkitektoniske 60'er-detaljer, som er unikke for huset her, som en arkitekten i sin tid tegnede til sig selv og sin egen familie. Nu bor her endnu en arkitekt med sin, nemlig Camillas mand, Nikolaj Ernst. Spisebordet er et Alvar Aalto, fundet brugt, stolene omkring Eames og PH-pendlen over et levn fra Camillas barndomshjem.

Med lune plaider kan man godt tage kaffen på altanen en kold vinterdag. Smukt, når søen er klædt i hvidt.

LÆS OGSÅ: Få et kig i Anne Sofie Espersens hjem

– Huset her levede fuldstændigt op til Nikolajs ønsker og drømme for et arkitekttegnet hus. Et sted hvor arbejdsliv og hobby, interessen for design og det kreative kunne smelte sammen, fortæller Camilla.

Flytningen markerede samtidigt et stilskifte fra den hyggelige og klassiske patriciervilla i Holte, familien havde brugt de sidste 10 år på at sætte i stand.

– Først ville jeg male alting hvidt, og hælde beton ud over flisegulvene. Men jeg har lært at elske husets arkitektoniske og tidstypiske detaljer og særpræg. Nu er jeg fuldstændig vild med dem – de er så særlige og så rigtige i det her hus.

LÆS OGSÅ: Lav nemme kræmmerhuse og smukke fugle

Men kan man julehygge, sådan rigtigt, i et stramt og funktionelt arkitekttegnet hus? Det spørgsmål stillede Camilla sig selv, da den første jul ved Sjælsø nærmede sig.
– Det første år havde jeg svært ved at finde julen her. Jeg kommer selv fra et hjem med dybe vindueskarme, hvor der virkelig blev hygget igennem og pyntet op til jul. Min mormor tapetserede ligefrem om i den fine stue hver jul, og der var noget særligt ved at fejre julen i en gammel villa, som den vi boede i før. Man forestiller sig ikke rigtigt nisser på loftet i et arkitekttegnet hus, vel?

Lidt efter lidt er julen alligevel landet, og især naturen, søen og landskabet omkring spiller en stor rolle i måden, familien lever og indretter sig i huset – især til jul. Hvor søen om sommeren er et svalt åndehul for enden af badebroen, så er den i sneklædt version en kilde til det smukkeste vinterlys og julestemning.

– Huset passer godt til de naturlige materialer som ben, træ og uld. Her er ikke så mange nisser, men vi fylder sofaen op med uldne tæpper og puder og finder lammeskindene frem. Og så gør vi meget ud af at hygge os sammen i julen – vi bager og holder fast i vores traditioner som pakkekalenderen, der hænger klar 1. december – selv om børnene er store nu, fortæller Camilla.

Man er i hvert fald ikke i tvivl om, at julen er kommet, når man besøger huset på en decemberdag, hvor både søen og skoven omkring er dækket af en tyk, hvid vinterdyne.
– Julen er generelt en travl tid for os, men vi er gode til at gøre plads til de her små pauser og ophold, hvor julen lander, og vi kryber sammen som familie og laver noget sammen. Bager, fælder juletræ eller sidder i sofaen og lytter til drengene fylde stuen med musik. Det er jul for mig.

LÆS OGSÅ: Se det farverige hus i Haderslev