julebolig
SPONSORERET indhold

Julehygge i den gamle villa

Hos familien Schmidt Hauge er der pyntet op med kølige jordfarver og håndlavede fund fra markeder og basarer i så fjerne dele af verden som blandt andet Cameroon, Afghanistan, Usbekistan, Marokko, Turkmenistan og Kina.

Af: Malue Drejer/ Sisters Agency
23. nov. 2013 | Bolig | ALT for damerne

Familien Schmidt Hauges jul er både personlig og international. Huset er pyntet med håndlavede unikafund, som Sara i kraft af parrets interiørfirma, Brandts Indoor, har fundet på utallige rejser til fjerne dele af verden.

På basarer og markeder har hun købt håndlavede unikating som sølvornamenter, kvaster fra nationaldragter og armringe samt gamle broderede tekstiler. Kølige jordfarver og unikafund er det gennemgående tema, når der pyntes op – helt i tråd med indretningen i huset.

Maria og Sara pynter juletræet med kugler, levende lys, kinesiske sølvornamenter og andre etniske fund. "Vi er jo ikke en traditionel dansk familie, så selvfølgelig skal der ting på træet fra verden omkring os".
Sara har brugt to Suzani tæpper lagt oven på hinanden som juletræstæppe. "De håndbroderede tæpper tilfører træet farver og karakter og passer til stilen i resten af stuen" fortæller Sara, der ikke kunne finde et traditionelt juletræstæppe hun kunne lide.

Julebordet er dækket med to store originale suzanitæpper fra Usbekistan. Det ene er indfarvet i en mørk gråblå. På væggen tre smykker fra Mongoliet, som Sara har fundet i en skrammelbunke på en basar og hængt op i fine skræddersyede rammer.

Sara har anvendt gamle afghanske armringe som lysestager. Lassi bægre med pikke fra et hulepindsvin og årets juledekoration i form af et lassi bæger med et kalenderlys sat fast i bunden med en klump ler og pyntet med lidt gran.
Fint indpakkede julegaver pynter på teaktræstrappen, der fører op til første sal og husets store stue. Den ene pakke er pyntet med en folkedragts kvast fra Turkmenistan - et typisk eksempel på Saras passion for smukke etniske detaljer, der slå igennem, selv når det er jul.

– Jeg kan ikke pludselig vende hele min stil på hovedet og have et indtog af nisser og guirlander i spraglede farver, fortæller Sara.

Villaen på 380 kvadratmeter fordelt på to etager er tegnet i 1960'erne af arkitekt Knud Andersen. Materialer som skifer, marmor og teaktræ er sammen med de store vinduespartier den perfekte baggrund for Saras stil. Sammen med sin mand Allan Hauge fik hun huset gennemrenoveret da de overtog det i 201. Og det var med stor respekt for husets originale stil.

– Vi ønskede, at hvert rum skulle være indbydende at være i. Og vi ville gerne forene det stramme og arkitektoniske med vores kærlighed til etnisk folklore i brændte farver.

Sara har tidligere pyntet sparsom op, fordi parret altid har haft meget at se til op til jul i deres firma. Dengang var en adventskrans og en juledekoration den eneste pynt, men ifølge Sara kan lidt også gøre en stor forskel.

– Hvis man ikke har så meget tid til at pynte op kan man nøjes med få gode dekorationer. En bakke med lassibægre fyldt med vinterens hyacinter er dekorativ, dufter herligt og lyser op i den mørke tid, og så er det meget hurtigt at lave. I år er min juledekoration et lassibæger med ler i bunden, et kalenderlys og lidt gran. Der skal ikke så meget til.

Om Brandts Indoor

Brandts Indoor byder på et miks af unikainteriør, kelim, folklore tekstiler og fotografi, der sælges over hele verden. Parret har i år sagt farvel til deres faste base gennem mange år, Brandts Indoor butik i centrum af Odense for at satse på udlandet. Det nye koncept hedder Kelim Studios shop in shop, der blandt andre steder findes i Paustian København og Århus og nu også Oslo og Luxembourg. Her sælges parrets kelimsortiment fra større designbutikker.

SE OGSÅ: 3 kreative projekter til din bolig

SKAB SELV STILEN:

Tæppe, House Doctor, 90 x 200 cm, 900 kr.

Sofa, House Doctor, l 165 x b 60 x h 70 cm, 5.500 kr.

Pudebetræk, Broste, 50 x 50 cm, 150 kr.

Vase, Broste, 18 x 20 cm, 375 kr.



SARAS JUL

Hvad betyder julen for jer som familie og for dig som designer?

– Julen betyder meget mere nu, hvor vi har fået Maria. Det er en luksus at have tid til at pynte op og være mere sammen med familien. Men det har også været en udfordring for mig at afspejle julen i vores hjem og holde vores stil intakt.

Hvilke traditioner har I?

– Vi tager hvert år til Odense centrum, hvor der afholdes H. C. Andersen Julemarked. Den gamle bydel bliver lukket af, og så er der boder overalt med juleting, og der går folk rundt i gamle kostumer. Det er lige til at komme i julehumør af.

Hvordan fejrer I juleaften?

– Vores familie ankommer ved middagstid og indlogerer sig. Vi går alle sammen i kirke og derefter går eftermiddagen med at forberede julemiddagen sammen alle sammen. Middagen skal i år bestå af moskusand ligesom sidste år. Det er super lækkert kød uden unaturligt meget fedt fra en and der har gået og hygget sig i flere år.

Hvad er det bedste ved julen?

– At folk tager sig bedre tid til hinanden og byen emmer af en anden form for ro. Og så selvfølgelig de mange sammenhængende fridage.

Hvilken stil holder du dig til?

– Jeg vil gerne integrere julepynten med vores etniske stil, så jeg bruger de samme ting, jeg normalt ville bruge i indretningen, men med et lille tvist og lidt lys, gran og juleblomster.

Hvilken ny pynt har du købt i år?

– Jeg har købt de to suzanitæpper til under juletræet, for det var meget svært for mig at finde et normalt juletræstæppe, jeg kunne lide.

Din bedste julemelodi?

– "Dejlig er jorden".

SE OGSÅ: Smuk julebolig ved søen