Mere end 100.000 danskere bliver hvert år udsat for stalking.
SPONSORERET indhold

”Jeg havde altid en rejsetaske klar, så min datter og jeg kunne stikke af, når han kom”

I tre opslidende år bestod Saras hverdag hovedsageligt af en cocktail af truende sms’er, uanmeldte besøg samt fysisk- og psykisk vold.

Af:: Amalie Holm Foto: iStock
19. sep. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

SMS: Du er min største kærlighed <3
SMS: Jeg savner dig.
SMS: Du er Vejles største rundetrunte...
SMS: Kig dig over skulderen!

Der var ikke langt fra had til kærlighed, når de mere end tredive daglige sms'er fra Saras ekskæreste tikkede ind på hendes telefon.

–I dag kan jeg ikke klare lyden af telefoner, der ringer eller vibrerer. Jeg får jævnligt mareridt. På gaden føler jeg mig overvåget. Og jeg kan pludseligt få svedture, og min krop begynder at ryste.

LÆS OGSÅ: Mathilde Norholt: “Pludselig var der en sorg i familien, der lagde en tung dyne over mit barndomshjem”

Det er bare nogle af de mén, Sara står tilbage med efter tre opslidende år, hvor hun blev stalket af den mand, hun til at begynde med troede skulle være hendes nye store kærlighed.

–Jeg var netop kommet ud af et forhold med min barndomskæreste, som jeg havde fået et barn med, da mine veninder fik mig overtalt til at tage i byen. Vi sad på en bar, da jeg faldt i snak med en flot og charmerende mand ved navn Anders, der arbejdede som restaurantchef i Vejle.

Et år senere bestod Saras hverdag hovedsageligt af en cocktail af truende sms'er, uanmeldte besøg samt fysisk- og psykisk vold.

Sara er IKKE den eneste

Sara er langt fra den eneste, der har haft en stalker i hælene. Den seneste kortlægning på området viser, at mellem 100.000 og 135.000 danskere årligt udsættes for stalking. Ligeledes kan Dansk Stalking Center meddele, at der er sket en fordobling i antallet af henvendelser fra stalkingofre. Alene i år har organisationen modtaget 599 henvendelser, hvor der i 2015 på selv samme tid kom 341.

Ifølge Dansk Stalking Center skyldes stigningen dog ikke, at der er kommet flere ofre, men derimod at der at blevet sat mere fokus på området i samfundet, hvilket har fået flere til at søge hjælp.

Sara har indvilliget i at fortælle sin historie, fordi hun håber, at det kan motivere endnu flere til at stå frem.

–Til alle jer der har oplevet de samme ting som mig: I må aldrig give op. Der er hjælp at hente, selvom den kan være svær at få øje på, siger hun.

Ifølge Sara havnede hun nederst på prioriteringslisten hos politiet og i retssystemet, og der skulle gå tre år og 200 overtrådte polititilhold, før det lykkedes hende at få sin ekskæreste dømt.

Det er bare opstartsproblemer

Sara og Anders indledte hurtigt et forhold efter deres første møde på baren i 2009.

–Jeg faldt ret hurtigt for ham. Han virkede som en god fyr for både mig og min datter, som udadtil havde styr på livet. Men ret hurtigt begyndte mine alarmklokker at ringe. Jeg fandt ud af, at han var mig utro med flere kvinder, og at han havde en anden kæreste og et barn.

–Jeg gjorde det forbi med ham. Men så begyndte han at ringe endnu mere, komme på flere uanmeldte besøg og give mig gaver. Jeg fik alt fra roser til tøj og iPhones. Jo mere jeg sagde fra, jo mere omklamrende blev han. Jeg har aldrig mødt en mand, der var så god til at tale for sin syge moster. Til sidst fik han mig overbevist om, at det var opstartsproblemer, og at han ville ændre sig.

Sara forsøgte at forlade Anders af flere omgange i deres ét år lange forhold, men selvom hun vidste, at forholdet vil ende galt, kunne hun ikke give slip på ham.

–Han havde så meget kontrol over mig, at jeg var blevet fuldstændig isoleret fra min omgangskreds. Han vidste altid, hvor jeg var henne, hvilket tøj jeg havde på, og hvem jeg havde snakket med, fortæller hun.

Alt ændrer sig en dag

Sara fandt ud af, at Anders var begyndt at flytte hendes ting hjem til hans lejlighed i smug. Han havde ligeledes forsøgt at opsige Saras lejlighed, uden hun vidste det.

–Jeg kom hjem og kunne se, at der var begyndt at forsvinde flere og flere af mine ting. Han havde taget alt fra min datters legetøj til mine toiletsager og køkkenelementer. Han må have været nede og kopiere en ekstranøgle og hængt den tilbage i skabet. Han havde også givet mig sin nøgle, for jeg skulle jo være en del af det her romantiske liv, han var ved at opbygge.

Sara besluttede sig for at tage hjem til Anders for at hente sine ting, mens han var på arbejde.

–Jeg pakkede tingene i sorte sække, men inden jeg blev færdig, kom han hjem, fordi han havde glemt sin computer. Da han så, hvad jeg lavede, gik han fuldstændig amok. Det endte med, at han tog kvælertag på mig, og jeg fik brandmærker på mine arme og ben, fordi han slæbte mig hen over gulvtæppet. Overgrebet stod på i 45 minutter, fortæller Sara med en let gråd i stemmen.

Anders beordrede Sara til at blive i lejligheden, til han kom hjem. Men Sara tog på politistationen. Her var der ingen hjælp at hente.

Da Sara havde stærke smerter i halsen, fortsatte hun videre på skadestuen, hvor hun fik beskeden om, at hendes tungeben var brækket. Skadestuen indberettede overgrebet, og Anders blev anmeldt for vold.

Chikanen eskalerer

Forholdet var nu endelig slut – bare ikke ifølge Anders, som var overbevist om, at de havde det godt sammen.

Ofte stod han og ventede ved indgangen til børnehaven, når Sara skulle aflevere sin datter, så det hjalp lige lidt, at hun ellers lavede forskellige ruter til institutionen. En morgen stod bilen på mælkekasser, og hjulene var taget af. Nummerpladen manglede også en dag.

–Jeg havde altid en rejsetaske klar, så min datter og jeg kunne stikke af, hvis han kom, fortæller Sara og uddyber:

–Vi boede på tredje sal, og alligevel bankede han på altandøren en nat klokken tre, mens vi sov. Han var kravlet op ad nedløbsrøret, og han spurgte, hvorfor jeg ikke tog telefonen. Jeg ringede straks til politiet, og det fik ham til at kravle ned igen.

Modtager stadig beskeder trods fængselsdom

I dag bor Sara på en hemmelig adresse på landet. Efter 200 overtrådte polititilhold blev Anders endelig idømt et års ubetinget fængsel for stalking.

Først mens han afsonede sin straf, kunne Sara begynde at arbejde igen. Nu vidste hun, hvor hun havde ham. Førhen brugte hun al sin vågne tid på at beskytte sin datter og kigge sig over skulderen – bogstaveligt talt.

Når det er jul, nytår eller når Saras datter har fødselsdag, kan han stadig finde på at skrive fra falske Facebook-profiler.

Hun modtag også en sms kort efter retssagen:

Jeg tænker på dig. Du er den klogeste, jeg kender. Det var også klogt af dig at komme væk fra mig. Selv om jeg ikke kan forstå det.

Både Sara og Anders er opdigtede navne, men redaktionen kender deres sande identitet.

LÆS OGSÅ: Mille Dinesen: “Det har været benhårdt at holde facaden”

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: “Vi skal passe på med at tro, at hele livet er en konkurrence. Der er jo ikke nogen præmie”

LÆS OGSÅ: “Jeg blev landskendt og smed hele mit liv på gulvet samtidig”