Sofie Stougaard
SPONSORERET indhold

“Jeg skal blive bedre til at lade nogle mennesker forblive fornærmede”

Skuespiller Sofie Stougaard om disciplin, om ­visionsløs politik og om at bevare barnet i sig.

Af:: Linnea Støttrup Molbech Foto: Chris Campell
21. jun. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Hvornår bliver man ­voksen?
– Forhåbentlig aldrig. Det vigtigste er at bevare det ­barnlige, legen, naiviteten, det umiddelbare, humoren – på den måde står vi stærkest når livet bliver tungt, trist eller ­forudsigeligt.

Hvad er det vigtigste, du har lært af din far/mor?
– Jeg har lært lige meget om at være kreativ og disciplineret. Jeg gik til jazzballet, ­showdans, violin, kor og dramatik. Derhjemme malede jeg, tegnede og hørte musik i det uendelige. Jeg lærte, at hvis man vælger at ville ­opfinde sig selv og den dybe ­tallerken hver dag, kræver det noget ud over det sædvanlige. Det er som ­ejendomsmæglerens ­"beliggenhed, ­beliggenhed, beliggenhed". I kunstens ­verden hedder det "disciplin, disciplin, disciplin".

Hvordan håndterer man bedst vrede?
– Hvorfor må man ikke en gang imellem blive vred? Man må gerne blive glad i det her land, men vrede er noget, vi skal tæmme og skubbe ind under gulvtæppet. Så hellere halvt glad? Selvfølgelig skal man ikke altid gå og lade sin vrede gå ud over andre, det er klart, men en gang imellem er det sgu på sin plads. I syden udtrykker man raskt væk sin vrede i ny og næ. Det er ofte bare et udtryk for, at man går op i tingene.

Hvornår er du helt dig selv?
– Når jeg spiller en rolle. Det at føle og tænke som en anden har altid været en stor del af min identitet. At smelte ­sammen med en karakter på scenen kan være det mest trygge sted i ­verden. Som et slags rusmiddel. At slippe for sig selv en tid. Det bliver en slags helle, som oftest har en meget beroligende effekt.

Hvilket råd ville du give til dit yngre jeg?
– Husk, at modgang gør stærk. Og når du har opnået det, du ville, melder der sig altid et "Ja, og hvad så nu?" Med andre ord: Lær at elske processen, selvom det er godt at være resultatorienteret.

Hvis du skulle ændre en ting ved dig selv, hvad skulle det så være?
– Jeg kan godt blive bedre til ikke at bekymre mig om, hvad folk tænker om mig. Jeg skal blive bedre til at lade ­nogle mennesker forblive fornærmede eller besværlige, uden jeg nødvendigvis skal gøre noget ved det. Min fejl er, at jeg gerne vil have at alle forstår hinanden. Hvilket mildest talt er en umulig opgave.

Jeg bliver upopulær, når jeg siger det, men jeg synes...
– at vores regering er visionsløs. Det hele er kortsigtet politik, og alt gøres op i vækst og penge. Vi får dårligere uddannelse, forurenet drikkevand, vi selv skal betale for at få renset, landmanden må forurene helt ned til åerne nu, hvor vi ­endelig har fået naturen de steder tilbage igen – bare for at nævne det mest grelle.

Hvilken beslutning er den vigtigste, du har taget?
– at etablere min familie med mand og tre børn. At ­holde fast i ægteskabet uden at ­blive skilt har også til tider været under hårdt pres, men beslutningen om at ville ­gennemføre skal selvfølgelig gå hånd i hånd med kærligheden til hinanden, ellers var vi blevet skilt for længst.

Hvad får dig til at grine?
– Amy Schumers standup. Hun er noget af det mest bizarre inden for grænseoverskridende humor. Alle mine vidunderlige kollegaer i Tivolis "Tam Tam" kan også få mig til at grine. De har bevaret vanviddet i sig. 

LÆS OGSÅ: På dansk jord for første gang - Oplev USA’s sjoveste (og feministiske) komiker!

LÆS OGSÅ: Anna David: "Min mor har været min rollemodel"

LÆS OGSÅ: Bodil Jørgensen og Ghita Nørby: “Vi kan grine og græde og få et spark i røven”