Mette Lindberg
SPONSORERET indhold

“Det kan godt være svært at arbejde sammen med mænd med så store egoer”

Popsangeren Mette Lindberg fik sit folkelige gennembrud i ”X Factor” som dommeren med den farverige stil og de mærkelige spørgsmål. Her fortæller hun om at lave dukker af fryseposer, om sit trygge parforhold og om at blive fri for tøj og sokker.

Af:: Ditte-Marie Ascanius Foto: Michael Falgren og Uffe Kongsted
16. jan. 2017 | Livsstil | ALT for damerne

Mette Lindberg har altid sat farver på tilværelsen og følt sig godt tilpas i sin egen lille fantasiverden. Som barn lavede hun sine egne fiskestænger, når hun skulle på fisketur med sin far, og skabte dukker ud af fryseposer, som hun fyldte med vand. Knuden, hun bandt på toppen, blev til en tot hår, og så tegnede hun ellers øjne på en tusch og gav dem underbukser på fra sin dukketøjssamling, så posens hjørner stak ud som ben.

– Min søster har sagt, at jeg var et skørt barn, der lavede sådan nogle mærkelige ting. Jeg har også bygget heste selv, lavet naturmedicin og udstillinger på mit værelse med krystaller over det hele. Hun syntes i hvert fald, det var lidt syret en gang imellem.

Mettes søster er tolv år ældre, så de legede ikke så meget sammen i barndomshjemmet i Herlev. I dag bor de i den samme gård i det indre København. Søsteren bor med sin kæreste og tre børn på 19, 17 og 5 år, som Mette er så tæt forbundet med, at hun omtaler dem som sine søskende. Selv bor hun sammen med kæresten Anders, som hun har dannet par med i ni år og boet sammen med i de otte, i en lejlighed, der med arvestykker og retrofund vidner om, at der stadig bor et legesygt barn inden i den 33-årige sanger.

Som frontfigur i bandet The Asteroids Galaxy Tour har hun fået stor international succes. Hun har varmet op for Amy Winehouse og Katy Perry, haft sange med i internationale reklamefilm for Heineken og iPod Touch samt tv-serier som "Gossip Girl" , "Suits", "CSI: Miami" og senest "Shameless".

I Danmark fik hun dog først for alvor sit folkelige gennembrud, da hun debuterede i "X Factor" sidste år som dommeren med den farverige stil og de mange – til tider – mærkelige spørgsmål, når hun ville have svar på, om deltagerne lavede armbøjninger om morgenen, havde et marsvin, og om de løb efter bussen, når de var ved at komme for sent. For Mette var der dog en dybere mening med galskaben.

– Vi sidder til auditions i rigtig, rigtig mange timer hver dag, og det gælder om at have en ny energi, når der kommer nye deltagere ind for at skabe en god vibe og sige noget uventet, for deltagerne har også ventet i lang tid og er trætte. Det er også med til vise, hvordan de tackler det at være impulsiv. Det skal ikke opfattes som dumme spørgsmål, det er bare en form for psykologisk afkodning. Jeg ville selv synes, at det var en almindelig, frisk, åben måde, siger hun.

– Altså de er jo bange nok i forvejen for Remee og ­Blachman.

LÆS OGSÅ: Mette Lindberg: “Jeg har altid lavet mit eget look, inden jeg skulle på scenen”

På arbejde med kæresten

Da Mette Lindberg en mandag formiddag byder velkommen i sin lejlighed, er hun allerede i gang med den nye sæson af "X Factor", hvor hun igen er ene kvinde blandt to mænd. Og i sidste sæson fik hun som den nye pige i klassen da også at mærke, hvordan det er at blive målt og vejet af de to garvede dommere.

– Det kan godt være svært at være sammen med to mænd med et så stort ego, og jeg tror, hverken Remee eller Blachman har det sådan vildt godt med, hvis kvinder har lige så meget magt som dem. Så bliver de utrygge og føler sig udfordrede. Men egentlig synes jeg heller ikke, det er særligt charmerende, når man hidser sig op og mister besindelsen. Så det ønsker jeg heller ikke at gøre. Men det kan nogle gange være svært ikke at få lyst til at råbe grimme ting ind i ansigterne på dem, når de er decideret flabede og respektløse, siger Mette, der i stedet prøver at besinde sig ved at trække vejret ekstra dybt, før hun taler.

– Der skal meget til for at pisse mig af, og jeg har det også sådan lidt, at if you go low, I go high. Jeg har ikke lyst til, at de skal få mig derud, hvor jeg mister kontrollen. Men de gør, hvad de kan for at gøre mig usikker og få mig til at miste den.

For "X Factor" er jo et spil, som det handler om at vinde, og så gør man hver især sit for at udstille de svage sider hos modstanderne. Og når det er sagt, er der også humor, selvironi og god stemning mellem de tre dommere.
Alle auditions til den kommende sæson er allerede i hus, og Mette er i gang med at sætte holdet til den kommende bootcamp og de efterfølgende liveshows, hvor hun selv administrerer budgettet og sørger før at hyre alt fra vokaltræner til stylist og producer. Med på holdet er hendes kæreste, Anders, der også er musiker, og som hun ofte laver projekter sammen med. Og det er også i parrets fælles studie, Lille Tokyo, på Vesterbro, de sidder og øver på sangene med deltagerne.

– Når liveshowene starter, er det to en halv måned, hvor jeg lige har fri om lørdagen, ellers er det sådan cirka fjorten timer hver dag, hvor jeg enten er ude og øve koreografi eller finde nye sange til næste uge – man skal hele tiden være forud. Jeg tror, at der er mange, der kender det der med, at hvis man har travlt, så får man lavet meget mere. Og det er virkelig fedt at opleve, at det bare rykker. Men det er i hvert fald ikke hjemmelavet mad, vi får lavet mest af i den periode.

Til gengæld er der mange andre fordele ved at have en kæreste, der arbejder i samme branche som hun.

– Jeg ser det som en stor gave, at vi kan dele rigtig ­meget af det med hinanden. Vi rejser også begge to meget og giver hinanden plads til at kunne være dem, vi er. Det er jo ofte mærkelige arbejdstidspunkter, men hvis man så forstår, hvad det vil sige at have lydprøve og skulle møde folk fra forskellige steder, så ved man også, hvordan man kan være sådan lidt fjern, og så skal man ikke tvinge en samtale igennem. Så må man lige vente, til man er nede på jorden igen. Hvis man forstår, hvad det indebærer, er det virkelig et plus, og så føler man sig forstået som menneske. Jeg føler i hvert fald ikke, at jeg behøver at forklare mig så meget. Men vi har selvfølgelig også været sammen i mange år. Måske kender han mig endda lidt bedre, end jeg selv gør.

Fra genert pige til frontfigur

Mette Lindberg er en sjov fusion af glamour og simple living. Hun har altid elsket at "dresse sig op" med farver, guld og glimmer, men hun kan også godt lide, når det er lidt primitivt.

– Som barn elskede jeg alt, der var mystisk og spændende som pyramiderne, samlersamfund og vikinge-tiden. Elskede det. Altså min største drøm var at bo en weekend på Lejre Forsøgscenter, griner hun.

– Og det kom vi aldrig til. Jeg ville bare helt vildt gerne sove på sådan en pels, lave bålmad og spise med fingrene.

Men det betød dog ikke, at hun blev helt snydt for at komme på eventyr ude i naturen.

– Min far er gammel spejder, så vi har altid kigget på fugle, snittet med dolk, bygget huler og lavet fiskestænger selv. Og vi har altid været på cykeltur – altså på den primitive måde. Min far rejste meget med sit arbejde, så vi har også rejst meget i verden. Og så for vi vild i junglen, for vi går ikke med kort, vi går med kompas. Min far er en eventyrer og rigtig dumdristig på den måde. Jeg kan også huske, at han slog græs med le.

Mette brugte også meget tid ved det flade B&O-anlæg i stuen i barndomshjemmet, hvor hun sad med høretelefoner og lyttede til musik. Først Shu-bi-dua og Kim Larsen, som siden måtte vige pladsen for navne som The Beatles, Tina Turner og Björk. Men selvom hun begyndte at synge i kor og spille i bands, drømte hun ikke om at komme til at stå på scenen. Hun ville være makeupartist, når hun blev stor, for hun elskede at lægge makeup og sætte hår på sig selv og sine veninder. Men der var nu også en anden ting, der afholdt hende fra at søge hen mod rampelyset.

– Jeg var meget genert – jeg er egentlig også genert nu, synes jeg. Jeg har ikke behov for at stå i centrum i spotlightet – jeg elsker at gøre det, hvis jeg har noget på hjerte. Jeg er bare ret ydmyg omkring det. Jeg synes ikke umiddebart selv, at jeg er er den, der råber helt vildt højt og står og gør opmærksom på mig selv. Jeg er mere den, der taler lidt lavt og holder lav profil.

Der skete dog noget med den generte pige, da hun kom på efterskole i 10. klasse, hvor hun indimellem begyndte at synge solo. Hun fandt ud af, at hun faktisk havde det ret godt der i rampelysets skær, og hun fik derfor lyst til at prøve kræfter med musikken. Efter at have spillet i flere bands og medvirket i flere musikalske projekter, begyndte hun som 23-årig at spille i The Asteroids Galaxy Tour sammen med Lars Iversen. I dag spiller de cirka 100 jobs med om året i USA, Sydamerika og rundt omkring i hele Europa.

Havde "X Factor" eksisteret dengang, Mette selv ­begyndte at drømme om at blive noget inden for ­musikken, ville man formentlig ikke have set den spinkle, lyshårede pige stå og vente i køen. Det er nemlig det at spille i band og opleve glæden ved at skrive selv og få alle de mange små ting til at harmonere, der driver hende.

– Det skræmte mig egentlig det der med at være solist og møde folk fra pladeselskaber, som havde lyst til at udvikle mig og lave mig til en stjerne – faktisk en lille smule det, som vi jo også gør i "X Factor". Det, syntes jeg, var helt vildt grænseoverskridende. Og der har jeg haft brug for at gøre det med et band. Og så finde mig selv gennem det.

LÆS OGSÅ: Soulshock mistede sin kone i en tragisk ulykke: “Det er vigtigt for mig at være åben om døden og sorgen”

De skjulte skatte

Mette bryder sig i det hele taget ikke om, at nogen dikterer, hvad hun skal gøre og slet ikke, hvad hun skal købe. Hun vil meget hellere skille sig ud end at ligne alle de andre.

– Jeg har det sådan, at jeg får lyst til ikke at få en Lyngby-vase, for jeg synes på en eller anden måde, at der er nogle andre, der har valgt den for mig, fordi jeg er blevet påvirket til, at det er dét, der er chikt. Og den er flot. Men hvor personligt er det? Der synes jeg, at det viser mere personlighed, hvis man har valgt et ­syltetøjsglas i stedet for en Lyngby-vase, siger Mette, der allerede som barn gik mod de ting, der blev hyldet. Så mens de andre drak Coca Cola, kastede hun sin kærlighed på Sprite og spiste Taffel-chips, når de ­andre spiste popcorn.

– Jeg synes bare, det er uoriginalt, hvis man tager det, der står forrest på hylden. Så tænker jeg, hvad der mon gemmer sig inde bagved, som kunne være spændende. Når noget bliver puttet op på en piedestal, så er der alt muligt andet, der forsvinder, og det er der, jeg tænker, at så må dét jo være spændende. På den måde har man noget, de andre ikke ved, siger hun lidt hemmelighedsfuldt.

Selvom der i entreen hænger stribevis af caps, som hun deler med sin kæreste, og hun i det hele taget bare har masser af tøj, sko og smykker i skabene, skufferne og kælderen, bryder hun sig egentlig ikke om at have et stort behov for at gå i noget nyt hele tiden. Men når man som hun lever af at optræde og brande sig selv, føler hun, at hun har brug for en lidt bredere garderobe, så hun ikke har det samme på til koncerter og på billeder. Til gengæld sælger hun aldrig ud af sit tøj, og hun kan uden problemer give gamle sager nyt liv, for så længe det er fedt, er hun ligeglad med, om det er nyeste mode.

– Jeg ville egentlig gerne leve på en sten og bare have en rygsæk med nogle få ting i. Ligesom når jeg er på ferie og går rundt i det samme par shorts, en T-shirt og bare tæer, som gerne må blive lidt snavsede. Kroppen bliver på en eller anden måde befriet for tøj, sokker og den der renhed – rigtig mange er så bange for ikke at være rene. Men vi har jo aldrig været renere – altså vi er næsten så rene, at det er på grænsen til at være snavset, griner hun.

– Men så ved jeg jo også godt, at jeg kan lide at have noget fedt tøj på, ordne hår og lægge makeup og have min computer. Men egentlig har jeg jo ikke brug for så meget materielt. Men det er det, vi går enormt meget op i, for det, vi har på, er med til at vise, hvem vi er. Er jeg med på moden? Det er én ting, ik'? Hvor mange penge har jeg? Og hvad for en type menneske er jeg? Det har vi enormt travlt med at signalere. Det kan jeg sagtens forstå – jeg gør det også selv.

LÆS OGSÅ: Martin Brygmann: "Mit liv er simpelthen for kort til at gå rundt og lege macho"

Det simple liv


Den primitive livsstil dyrker hun selv særligt i december og januar, hvor hun sammen med sin kæreste plejer at rejse væk til en lille ø i Thailand, hvor de skriver musik, forbereder sig til "X Factor" og bliver "gennemtævet i yoga" af en ældre, indisk yogi-master. Det er hendes lille pause fra alt det, hun skal forholde sig til i hverdagen.

– Her for tiden tænker jeg meget over alt det, man skal nå. Så skal du lige læse en bog, så skal du også lave helt vildt spændende mad, dyrke motion... Altså der er fandeme så meget, man skal, ik'? Og jeg har ikke overskud til det, selvom jeg ikke engang har børn, siger Mette, der dog gerne vil have børn. På et tidspunkt.

Mette med kæresten Anders Christensen, som også er musiker.

– Jeg har masser af kærlighed og børn i min søsters børn, som jeg er så tæt på – det er selvfølgelig ikke det samme som at være mor. Jeg glæder mig helt vildt meget til, at jeg selv skal have børn. Det er ikke, fordi jeg ikke vil have børn nu – jeg har jo rejst rigtig meget og været rigtig meget på – men så gammel er jeg heller ikke, så det kommer, når det kommer. Hvis det kommer. Det kan også være, jeg ikke kan få børn, og så kan man sige, at det er dejligt, at jeg har mange dejlige børn omkring mig, siger Mette, der føler, at hendes indre legebarn, der lavede dukker af fryseposer, bliver vækket til live, når hun er sammen med børn.

– De er så pisseærlige, og man kan se, de kommer på ting. Deres fantasi er så inspirerende. Og det ­sætter min fantasi i gang. Så finder jeg tilbage til nogle udgangspunkter, sådan nogle grundting fra mig selv. Bliver mindet om de enkle ting i livet. Og det kan jeg rigtig godt lide. Nogle gange er det godt lige at blive rebootet og renset for den voksne verden, som, jeg synes, er fantastisk, men det er godt at blive mindet om, at det kan være så fint og enkelt. Det, synes jeg, børn giver mig tit. Jeg bliver vildt glad og griner.