Mormor
SPONSORERET indhold

Mig og mormor: “Vi har en tosomhed, som får tiden til at stå stille”

Når 25-årige Trine Nørgaard har et særligt fællesskab med sin mormor, 80-årige Sonja Birkholm, er det, fordi de deler en stærk passion for sundhed. Mormorens interesse for en sund livsstil med yoga og økologisk mad har smittet af på Trine, der beundrer sin mormor for at turde være helt sig selv.

Foto: Peter Nørby
25. jul. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Majbritt Lacuhr og Charlotte Wendt Jensen

Hvordan vil du beskrive din mormor?
Trine: Hun er på mange måder min guru inden for mange ting. Jeg lærer af hendes visdom og erfaring inden for sundhed, og hun har fået mine øjne op for, at det er vigtigt at ­være sund og at være god ved sig selv for at være en stærk kvinde. At få nok søvn, spise sundt, dyrke motion og tænke positive tanker. Så bygger man sig selv op og er klar til at møde livet og de bump, der kommer på vejen.

Sonja, hvorfor er sundhed så vigtigt for dig?
Sonja: Interessen for at have en sund krop er kommet hen ad vejen, og så har jeg lige så ­stille ført det ind i mit liv. Først med min interesse for yoga og siden med sund og økologisk mad, som i starten var lidt et forkert ord i manges ører. Jeg fik vækket in­teressen for yoga igennem min svigerinde, og allerede efter den første time kunne jeg mærke, at det var godt for mig. Når jeg kom til timen, var mit hoved fyldt med ­tanker fra dagen, men når jeg kørte hjem, var jeg helt rolig. I 1979 tog jeg en yogauddannelse og har siden undervist en lang række yogahold. Jeg ville bruge yogaen til at lære andre, hvor godt man kunne få det.
Trine: Mormor rullede gerne yogamåtterne ud i stuen og lærte mig tidligt De 5 tibetanere og Soløvelsen. I starten forstod jeg ikke rigtig det med yoga, men i takt med at jeg blev ældre, lod jeg mig inspirere. Jeg har danset i 16 år, og vores holdning til kropsbevidsthed har ført os sammen, og da jeg i gymnasiet også begyndte at dyrke yoga, mødtes vi om den og talte meget om øvelserne. Jeg har altid været draget af, at der er lidt mere mellem himmel og jord, og min mormor har givet mig en ­mere alternativ tilgang til sundhed med i livet. Og selvom jeg ikke mediterer, ligesom hun gør, er jeg helt sikkert åben for de ting, hun fortæller.
Sonja: Vi har alle sammen brug for ro indimellem for at få ­renset lidt ud. Vi kan have så mange tanker i hovedet, at vi ikke tænker klart, og det dræner for energi.
Trine: Da mormor blev 80 år, fik alle børnebørn en ramme med "Sonjas 10 sundhedsråd", som er ting, vi alle sammen kan huske, at hun har sagt. Vi tager alle sammen echinaforce-dråber, når vi har ondt i halsen og drysser økologisk urtesalt på maden, og når vi skal til eksamen, banker vi os på brystet for at mærke styrken, så hun har haft stor indflydelse på os.

Hvad betyder det for dig at besøge din mormor?
Trine: Når jeg kommer hjem til mormor, er der altid en positiv energi, så det har altid været et sted, hvor jeg har kunnet lade batterierne op. Hvis jeg er ked af noget, er hun altid god til at få det vendt til noget positivt, så når jeg tager derfra, er det med positive tanker. Hun er ligesom en si, jeg lige ryger igennem, hvor alt det negative bliver sorteret fra. Da jeg var lille, lå jeg altid på sofaen, og så nussede hun mine fødder, mens vi snakkede. Vi har en tosomhed, som får tiden til at stå stille.

Hvad er det vigtigste, din mormor har lært dig?
Trine: Igennem hende har jeg ­fået en selvopfattelse af, at man skal være sund og god ved sig selv. Hun har altid sagt, "du skal spise det, der gror, der hvor du bor" og lært mig, at kroppen har det bedst, når den bliver forkælet med lidt træning. Og at man kan komme langt ved at tænke positive tanker. Gør man det, kan man næsten dræbe al dårligdom.
Sonja: Man skaber selv sin atmosfære, og vores tanker har ­meget at gøre med vores problemer. Hvis man hele tiden ­fokuserer på sundhed og styrke, glæde og kærlighed, så er det et godt skridt på vejen mod en glad tilværelse.

Hvad fascinerer dig mest ved din mormor?
Trine: At hun altid har turdet være sig selv og gå sin egen vej. Gøre noget, som måske ikke lige var helt normalt for den tid, men hvor hun har kunnet mærke, at det var det bedste for hende. Det er fantastisk at have så stærk en selvopfattelse og styrke til at stå fast. Hun har fundet frem til, at lykken for hende er ro i livet. Det er meget sjældent, at jeg oplever hende trist. Hun er et tempel af godhed.

LÆS OGSÅ: Rie Helmer: 7 skift der ændrede mit liv

LÆS OGSÅ: Venindetema: “En ven er jo også en, der bare helt umiddelbart forstår ens begejstring”

LÆS OGSÅ: Emil Thorup: "Jeg fandt min kæreste ved at stalke hende på sociale medier"