70 år med ALT for damerne
SPONSORERET indhold

Find ud af om du ville være en god hustru anno 1967

Tag quizzen fra ALT for damerne i 1967 og se, hvor meget der har ændret sig.

Af:: Sofie Hviid
06. okt. 2016 | Livsstil

Hvad betragtede man som en god hustru i 1967? Det kan du blive meget klogere på i denne test, som vi har fundet i ALT for damernes arkiver. Tanken er, at du skal tage testen med din mand – for hvordan skal man kunne vurdere ens værd som hustru uden ægtefællens vurdering! 

1. Ordentlighed på hjemmefronten

Mener de, at en god hustru...

- ...tilbringer så meget tid i køkkenet med at lave sin mands livretter, at hun forsømmer sit ydre og tit sætter sig til bords med forklæde på og curlere i håret?

- ...er så påpasselig med sin mands tøj, at hun ubarmhjertigt kasserer et klædningsstykke, så snart det ser lidt slidt ud, uden at tage hensyn til, om det er hans "yndlingspullover?"

- ....helt alene administrerer husholdningspengene og for at få en rimelig balance i budgettet forlanger, at hendes mand aflægger nøjagtigt regnskab for sit privatforbrug?

- ...lader et kedeligt badeværelse male og sætte i stand for de penge, hendes mand har sat til side til en eventuel udenlandsrejse?

2. Pyntesyg eller sjuskedorte

Mener de, at en god hustru...

- ....altid sørger for at være velklædt og velplejet hjemme, selv om det går ud over rengøringen?

- ...hver måned – for at virke tiltrækkende på sin mand – bruger en del af husholdningspengene på sig selv?

- ...forlanger, at hendes mand går med i butikker og råder hende, hver gang hun skal have en ny kjole, frakke, sko eller lignende?

- ...ustandelig forandrer sig – skifter frisure, hårfarve, make up – for stadig at kunne virke på sin mand som en ny kvinde?

3. Samtaler mellem mand og hustru

Mener de, at en god hustru...

- ...altid i forvejen orienterer sig om TV-udsendelse, som interesserer hendes mand, for bagefter at kunne diskutere den med ham?

- ....finder sig i, at hendes mand udelukkende taler om forretning eller politik ved selskabelige sammenkomster?

- ...bliver ved med at læse de bøger og se de film, som hendes mand ikke bryder sig om, fordi det er vigtigere for hende at bevare sit særpræg end at rette sig efter andre?

- ....prøver at hjælpe sin mand med at læse et forretningsproblem, der piner ham, i stedet for at lokke ham i biografen for at få ham til at glemme sine bekymringer.

4. Romantik og pjank

Mener de, at en god hustru...

- ...ikke betænker sig på at vælte hele familiebudgettet for at kunne købe en vidunderlig fødselsdagsgave til sin mand?

- ...med et smil beder alle de mennesker, som hendes mand uventet er kommet hjem med, om at blive til middag - selv om der kun er rester i køleskabet?

- ...uden at beklage sig forlader sin lænestol og en god bog for at gå med sin mand til fodboldkamp, som er noget af de værste, hun ved?

- ...ringer ti gange om dagen til sin mand (også når han arbejder) for at fortælle ham, at hun tænker på ham?


RESULTATER
Tæl sammen og se hvor mange du selv - og din mand naturligvis - hver især har svaret ja til. Og få gode råd til, hvordan du kan blive en endnu bedre hustru anno 1967:

1. Ordentlighed på hjemmefronten

Jeg har svaret ja til de fleste, men min mand har svaret nej:

De er den fuldkomne husmor – alt for fuldkommen efter Deres mands smag. Han ville ønske, De også havde andre interesserer – og det kan ikke nytte, at De forklarer ham, at rengøring, madlavning og så videre nødvendigvis tager al Deres tid. De må prøve at tage lidt mindre tungt på det daglige – prøve at sætte lidt kulør på hans tilværelse. Der er mænd, der forlanger mere af et ægteskab end at spise livretter i et skinnende propert hjem – og Deres mand hører til i den kategori.

Jeg har svaret nej til de fleste, men min mand har svaret ja:

Pas på. De forsømmer det huslige så meget, at Deres mand lider under det. Da han giftede sig med Dem, overlod han dem alle pligter vedrørende hjemmet, og derfor bør De alene tage alle bestemmelser. Han har andet at tænke på. Tag Dem sammen og sørg for, at der er ro og orden hjemme.


2. Pyntesyg eller sjuskedorte

Jeg har svaret nej til de fleste, men min mand har svaret ja:

Efter deres mening har en god hustru andet at gøre end at sidde foran spejlet dagen lang, da det jo ikke er for udseendets skyld, man gifter sig. Men det har De nu ikke helt ret i. Deres mand synes, De er blevet sjusket at se på, og han foretrækker en fiks kone fremfor et perfekt hjem.

Jeg har svaret ja til de fleste, men min mand har svaret nej:

Deres udseende optager dem mere end alt andet, og De benytter enhver lejlighed til at gøre Dem bemærket på det område. Deres mand beskylder dem for at være koket og pyntesyg og ville ønske, De havde andet i hovedet en gang imellem. Måske er han lidt jaloux! I hvert fald har han ingen forståelse for alle deres kosmetiske anstrengelser. Tilbring mindre tid foran spejlet.

3. Samtaler mellem mand og kone

Hvis både du og din mand har svaret nej til de fleste:

Erfaringen har lært dem, at man ikke skal besvære sin mand med husholdningsbesvær eller andre problemer, når han kommer træt hjem fra arbejde. De sørger for at være klædt om og modtager ham med et smil og er parat til at tilbringe aftenen foran fjernsynskærmen. Han er dem taknemmelig for Deres forståelse. 

Jeg har svaret nej til de fleste, men min mand har svaret ja:

De har ikke noget imod en gang imellem at høre om Deres mands problemer og fortælle ham Deres mening, hvis han beder om det... men ikke for ofte. Han er ked, at De ikke altid er parat til diskussion, og at De ikke er mere videbegærlig. Han ønsker ikke, at De bare skal sige ja og amen, men er virkelig interesseret i at høre Deres mening.

4. Romantik og pjank i ægteskabet

Hvis både du og din mand har svaret nej til alle:

Både De og Deres mand er enige om, at et ægteskab består af så mange pligter, at der ikke er tid til romantik og "pjank". De sørger for, at hans tilværelse er behagelig og uden større begivenheder... og sådan vil han helst have det!

Hvis du har svaret ja til de fleste, men din mand har svaret nej:

De elsker at kæle for Deres mand, klistre Dem op og ned ad ham, gætte hans mindste ønske og gøre alt muligt for at behage ham. Han derimod er kold af natur og ved ikke noget værre end en kælen kvinde. Hvis de vil gøre ham tilpas, så hold op med alle de kærtegn og respekter hans trang til at ville være i fred.

KILDE: ALT for Damerne nr. 10, 7. marts 1967