Her er de fire værste transklicheer i film og tv
SPONSORERET indhold

Her er de fire værste transklicheer i film og tv

Den Danske Pige får ikke rosende ord med fra transkønnede seere - men filmen er bare en ud af mange klichefyldte transfilm, som du helt sikkert kender.

Af:: Sofie Hviid
05. feb. 2016 | Livsstil

Hvis man er transkønnet er der ikke mange stærke, spændende karakterer at spejle sig i på tv og i film. Transkønnede er sjældent hovedrolleindehavere, der er overdreven fokus på deres kønsdele, og hvis endelig en transkønnet scorer hovedrollen (som altid spilles af en ikke-transkønnet) lider vedkommende med stor sandsynlighed en brutal og tragisk død. Vi har med hjælp fra Laura Tams, transkvinde bag bloggen Killjoy, og Tobias Raun, kønsforsker med speciale i repræsentation af transkønnede i medierne, fundet de fire største transklicheer. Fælles for alle film er, at de stort set altid har et ekstremt fokus på pikke, og at de fremstiller transpersoner som mærkelige og anderledes.

LÆS OGSÅ: Jeg føler mig latteriggjort som transkvinde af Den danske pige

Den fordækte trans (ulven i fåreklæder)
Et af de klareste eksempler på den fordækte trans, finder vi i Ace Ventura (1994). Her møder man en klassisk trans-arketype i form af Lois Einhorn, som viser sig at have snydt alle til at tro, hun er en kvinde. I filmen ender det med at Ace Ventura afslører Einhorn som transkvinde og forsøger at hive bukserne af hende, hvilket reelt er et seksuelt overgreb. Mændene er ved at kaste op, da de finder ud af, at de har kysset med hende. Budskabet er ret klart – det der trans er både unaturligt og ulækkert.

Her møder vi den klassiske stereotyp, der repræsenterer en fordom i den virkelige verden uden for lærredet, som man kalder The Trap (fælden). Det er et billede på, at transkvinder i virkeligheden er mænd i forklædning, der prøver at snyde heteroseksuelle mænd til at have sex med dem. Transkønnetheden er et form for plot, der driver filmen. Plottet spiller på en homofobi, fordi transkvinden fremstilles som en kvinde, der bliver begæret - men kun indtil det øjeblik, at hendes sande jeg afsløres. Plottet bygger på en underliggende forståelse på, at hun er en mand.

 

Den psykopatiske transforbryder
Der findes mange eksempler på skurkeroller, hvor skurken enten har transtræk – eller rent faktisk er transkønnet. I Disney-film ser man tit maskuline kvinde-skurkeroller, som Ursula i Den Lille Havfrue, hvis stemme rent faktisk er indspillet af en transkønnet kvinde.

Trans-skurken kan være langt mere creepy, som i Ondskabens Øjne (1991), hvor vi møder den helt igennem sindssyge massemorder, som slår kvinder ihjel på grund af deres hud, som han vil bruge til at sy sig selv et kvindekostume af ægte hud.

 

Den patetiske transklovn
Klovnen spiller altid en birolle og bliver brugt til at være den sjove, fjollede karakter, man kan grine af. Personen har typisk hjertet på rette sted, og ligner en tydeligt maskulin mand i dametøj. Karakteren bliver genstand for publikums grin – vi griner af dem og ikke med dem. De er komiske, fordi de fejler fatalt i kvindeligheden.

LÆS OGSÅ: Jeg indser det, da jeg er 18 år. Fuck, jeg er trans

Mest velkendte eksempel er fra serien Venner, hvor Chandlers far er en lidt fjollet, transkønnet figur. Han bliver altid fremstillet som en del af Chandlers halvtragiske baggrund med masser af jokes om, hvorvidt faren skal kaldes 'hun' eller 'ham'.

Den tragiske transkønnede
Staklen eller offeret kan få sin egen film, hvor hovedrollen typisk spilles af en ciskønnet mand (en mand født det samme køn, som han bekender sig til), der fortæller en tragisk historie om at skifte køn. Den danske pige lander tungt i denne kategori, hvor Lili Elbe fremstilles som en plaget og svag karakter, der ender med at dø på grund af sin egen forfængelighed.

Et andet godt eksempel er succesfilmen Boys Don't Cry (1999), som gav Hilary Swank sit gennembrud. Hun vandt en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle for sin præstation som transmanden Brandon Teena. Han flytter til en ny by, får venner og en kvindelig kæreste, men alt går galt, da vennerne opdager hans fortid. Brandon bliver tvunget til at vise sine kønsdele for kæresten, voldtaget og banket ihjel. Filmen blev rost for at sætte fokus på transkønnedes problemer – men i transkredse betragtes filmen som et eksempel og en advarsel om, hvor galt det kan gå, hvis du springer ud.

LÆS OGSÅ: Efter voldtægten: Jeg følter mig som en brugt dukkke.

LÆS OGSÅ: Liderligheden satte mig fri fra at være en pæn pige

LÆS OGSÅ: Mettes sms: Jeg har brystkræft. Vi ses senere