Whitney Houston vender tilbage fra døden som hologram
SPONSORERET indhold

Whitney Houston vender tilbage fra døden som hologram

Men er det okay at bringe en afdød popstjerne tilbage på verdensturne?

Af:: Emma Ellegaard Foto: Alamy
25. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Om ganske kort tid træder Whitney Houston op på verdens mange scener for at 'dance with somebody'. Hendes søster Pat Houston og firmaet Hologram USA planlægger nemlig, at popstjernen skal turnere verden rundt i 2016.

Og ja, du har ret, hvis du sidder og tænker, at det ikke kan være rigtigt, fordi Whitney Houston er gået bort. Det gjorde hun nemlig som 48-årig tilbage i 2012. Alligevel kan hun tage på turné som et spillevende hologram i 3D.

LÆS OGSÅ: "De 15 minutter ændrede mit liv"

Planen er, at sangerindens optrædener skal vises 'live' til flere koncerter på samme tid. Derudover kommer flere nulevende kunstnere også til at give gæsteoptrædener med hende.

"For hendes fans, er det er en fantastisk mulighed for at se en genskabning af en af de mest til hyldede, kvindelige kunstnere i historien. Og ikke mindst at bringe hendes arv videre, så den ikke bliver glemt i de kommende år," siger Whitneys søster Pat til det amerikanske musikmagasin Rolling Stone.

Selve showet bliver en interaktiv oplevelse, tilføjer chefen for Hologram USA og FilmOn Alki David, som har gjort koncerten teknisk mulig. 

"Jeg er overbevist om, at vi kommer til at skabe en ultimativ hyldest til Whitneys kunstneriske evner," siger han.

Men ikke alle er ligeså positivt stemte, når det gælder at bringe en afdød kunstner "til live". Da nyheden kom ud, spurgte nogle kritikere, hvornår "hvil i fred" havde ændret betydning. Andre ytrede, at hendes søster og virksomheden bag hologrammet blot ville tjene penge på sangerinden.

LÆS OGSÅ: Musikanbefalinger: 3 numre til cykelturen

Sagen er nemlig, at hologramteknikken ikke kun kan genskabe tidligere indspilninger af konceter. Det er også muligt at lægge afdøde kunstnere ord i munden. Tilbage i 2012 hilste den afdøde rapper Tupac Shakur sit publikum til en hologram-koncert ved Coachella-festival med ordene: "What the fuck is up, Coacheellaa!". Men det har han aldrig have sagt i live, for Tupac døde i 1996, tre år før festivalen blev skabt.


Tupac optrådte som hologram under en Snoop Dogg-koncert på Coachella-festivallen i Californien i 2012 - 12 år efter, han gik bort.

Den brug af hologram-teknikken skal man være varsomme med, mener ph.d. og professor i filosofi Vincent F. Hendricks:

- Koncerterne er antageligvis for at ære Whitney Houstons og andre afdøde kunstneres minde. Men det er ikke sikkert, at hun eller andre 'genskabte' stjerner ville kunne stå inde for den måde, de bliver portrætteret på, siger han.

LÆS OGSÅ: Marie Carmen Koppel: "Jeg overlevede heldigvis takket være min veninde"

Men publikum er ikke nødvendigvis enige. Efter Tupacs entre på scenen, blev hans optræden de næste 48 timer set 15 millioner gange på YouTube, og i de følgende uger steg salget af hans albums med 500 procent og for første gang i over et årti kom hans 'greastest hits' album ind på den amerikanske musikliste over de mest populære numre 'Billboard 200'.

Sangeren Michael Jacksons familie var angiveligt meget betænkelige ved at lade ham optræde som hologram til en af musikbranchens største prisuddelinger: Billboard Awardshow i 2014, ligesom de heller ikke har været ovenud positive over, at han efter sin død er blevet portrætteret i flere dokumentarer.


Michael Jackson optrådte live i form af et hologram under prisudelingerne til Billboard Awards i 2014.

Og det forstår Vincent F. Hendricks godt, for "det kan være billige point at hente hjem," hvis man kritiserer ham eller andre kendte og muligvis ændrer på eftermælet. Samtidig høster hovedpersonen heller ikke nogen gevinst ved den nye berømmelse, mens andre måske tjener penge på den afdøde.

Selvom teknikken giver mulighed for rene hologramkoncerter, vil det være "det dummeste, man kan gøre," ifølge John Textor, der netop nu arbejder på en Elvis-koncert med hologramteknikken. Det fortæller han amerikanske Medium. 

"I stedet for at sætte Elvis på scenen med en guitar og forvente, at han fastholder publikums opmærksomhed, er det vigtigt også at fortælle hans historie og sætte både levende og holografiske mennesker på scenen - et show fremfor en koncert," siger han.

Indtil videre er det ikke offentliggjort, hvilken dato Pat Houston og Hologram USA bringer Whitney Houston på scenen igen, hvilke nulevende kunstnere, der gør hende selskab, og hvordan sceneshowet egentlig bliver sat op. 

LÆS OGSÅ: 10 ønsker, jeg vil opfylde, nu da jeg er skilt

LÆS OGSÅ: 3-årsdagen for Michael Jacksons død: Se ham gennem 4 årtier

LÆS OGSÅ: "Jeg tror ikke på dem, der siger, at de kan spise alt uden at tage på"