Danske feriedestinationer
SPONSORERET indhold

11 skønne danske feriedestinationer

Hvor finder du Fanøs saftigste burger, Bornholms bedste is, og Klitmøllers fedeste surferbølger? Redaktionen giver dig de bedste tips til, hvad du skal opleve i 11 af landets smukkeste sommerhusområder.

Foto: Redaktionens private, Kirkehøjens Limousine, Visit Denmark og Sydkyst Danmark
28. jul. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Rørvig: Tina Nikolaisen, chefredaktør

Derfor skal du holde ferie i Rørvig
Rørvig er en dansk perle, som stadig er meget uberørt. Den hyggelige havn har både en lille sandstrand, ishus og en dejlig fiskebutik, hvor folk gerne står i kø for at få friske rejer til dagens frokost. Nordstrand må være en af Danmarks smukkeste badestrande – med store klitter med hybenroser og lilla lyng. Sandet er kridhvidt, og vandet klart og blåt – fyldt med små sandbanker, som gør stranden meget børnevenlig.

Her skal du shoppe
Dorthes Brocante i Nykøbing Sjælland er en fin lille butik med loppefund, marokkanske tæpper, lokal-­lavet keramik og blomstrede puder som kan pifte både sommerhus og humør op. Jeg har købt et gammelt, rosafarvet vitrineskab, som jeg aldrig skiller mig af med.

Her finder du underholdning for hele familien
På Nordstrand. Min familie og jeg har købt et stand up paddle board (SUB), som vi har stor glæde af. Der er altid noget at lave på stranden.

Her finder du byens bedste udsigt
På min løberute fra mit sommerhus og ud til spidsen af Korshage. Jeg løber på en smal grussti langs klitterne og på vejen hjem direkte på stranden. Undervejs kommer man igennem små skovstykker med flotte gamle fyrretræer, som skygger mod solen, og skaber det smukkeste landskab. Jeg kan ikke få nok.

Denne lokale specialitet skal du smage
På vej mod Sjællands Odde kan man øjne vinmarker, som ­tilhører vingården Ørberg. Jeg har altid tænkt, at vi umuligt kan lave god vin i Danmark med det klima, vi har, men hvidvinen "Jørgen" er fabelagtig. Server iskold til lune sommeraftener eller til frokosten. Når du henter vinen på gården, så køb samtidig de lækreste, sprøde grøntsager bag stalddøren.

Fanø: Marie-Louise Truelsen, journalist
Derfor skal du holde ferie på Fanø
Her er fred, natur, smukke huse, dejlig mad, skønne mennesker, et rigt dyreliv – alt, hvad der skal til for at holde ferie i zen. Fanø ligger lige midt i Nationalpark Vadehavet, som i 2014 blev optaget på UNESCO's verdensarvliste.

Her skal du spise
I Nordby får du verdens bedste burger på Rudbecks Ost & ­Deli. Alle råvarer er i top, og smagssammensætningen perfekt. I Sønderho er Sønderho Kro et must. Priserne ligger i den dyre ende, men det er good value for money at spise frokost der. Prøv evt. Bakskuld, som er en af øens specialiteter.

Her skal du shoppe
Besøg butik SALT på hovedgaden i Nordby. Mange ­fede tøjmærker, men også fine accessories og lækkert boligtilbehør. I samme gade finder du Kollektionshuset Lene Vemb, som opkøber kollektionsprøver af skønne mærker som Heartmade, Karen by Simonsen og PBO. Alt sælges til meget lave priser, og personligt går jeg amok i Heartmade hver gang, jeg er på øen. I Sønderho må du ikke gå glip af butik Silken, hvor designer og ­indehaver Jane Heinemann forhandler eget design i de skønneste silkestoffer fra Kina og Japan.

Det skal du opleve
I Fanøs sydlige ende kan du se den kæmpestore koloni af helt bedårende sæler, der holder til på Langejord. Parker bilen på naturparkeringspladsen syd for nedkørslen til stranden ved Sønderho, og gå cirka en halv time direkte ud i vandet. Turen kan gås fra ca. to timer før lavvande til to timer efter. Gå også en runde i Sønderho og se på byens velholdte huse og besøg Hannes hus, som er et autentisk sønderhohjem, der drives som museum.

Her finder du øens bedste udsigt
Ved "Hønen" – Fanøs sydspids – fra diget ved Sønderho Kro. På alle årstider og på alle tider af døgnet er det et betagende og meditativt syn.

LÆS OGSÅ: Hold ferien i Nordjyllands Caribien

Enø: Mette Hovmand-Stilling, redaktionschefDerfor skal du holde ferie på Enø
Trods sine kun 3,4 km2 byder øen både på restauranter og hvid sandstrand med masser af liv i den ene ende og vild natur med fuglereservat, vindblæste skrænter og kornmarker i den anden.

 Her skal du spise
Fiskehuset Enø udmærker sig med utrolig kompetent og venlig betjening. Du kan med garanti få fif til, hvilke fisk der skal lande på grillen om aftenen, og få stillet frokostsulten ved deres udendørsservering.

Her får du øens bedste is
Skråt over for Fiskehuset ligger Enø Bageri. De har de seneste år udvidet sortimentet med den skønneste marmelade, en fantastisk nøddecreme og økois – som naturligvis er hjemmelavet.

Her skal du bade
Er du til fin sandstrand, skal du bare over klapbroen og slå dig ned ved campingpladsen. Men er du til mere uspoleret natur, og har du ikke noget imod sten på stranden, så skal du køre ud til enden af øen, gå en tur ved skrænten, som vind og vand hvert år æder et stykke af, og hoppe i.

Her finder du underholdning for hele familien
Har du mindre børn med, er Zoopark Sydsjælland med slanger, kaniner og hvide tigere som det mest eksotiske absolut et besøg værd. Er I mere til sug i maven, er BonBon-Land i Holme Olstrup virkelig hyggeligt for hele familien og et nostalgitrip uden lige for et barn af 80'erne, der elsker rådne fisk og mågeklatter.

Søndervig: Louise Gade Sig, journalistDerfor skal du holde ferie i Søndervig
"Porten til Vesterhavet" bliver Søndervig kaldt. Og her er ­altså tale om en port med lige ­dele smukke krummelurer og rustikke brædder. Bor du normalt i storbyen eller langt fra kysterne, vil du sikkert opleve naturen omkring Søndervig og Ringkøbing Fjord som rå og helt unik. På den østlige side af fjorden findes ægte hedelandskab, skov, eng og å. Den vestlige side – ved Søndervig – er fyldt med hvide klitter og marehalm. Alt sammen toppet med hyggelige butikker og spisesteder.

Her skal du spise
Restaurant Sandgaarden i Søndervig er dejlig lys med ­sine to glaskarnapper. Stedet ligger centralt i byen, lige ud til Badevej, som er Søndervigs hovedfærdselsåre mod stranden, og byder i dagtimerne på lette frokostretter som omelet, salat og stjerneskud. Om aftenen kan du nyde fiske- og gourmetmenuer a la carte som smørstegte rødspætter og delikate kødretter. Velbekomme.

Det skal du opleve
Den største og smukkeste attraktion i Søndervig er vandet, og du behøver ikke nøjes med at kigge på det. I byen Hvide Sande – 12 km syd for Søndervig – finder du Kabelpark. Her kan du iføre dig vandski eller wakeboard og blive trukket af kabler ud over vandspejlet. Hurtigt vil du mærke suset og få fornemmelsen af at flyve. På tilbagevejen mod Søndervig bør du gøre holdt ved Lyngvig Fyr. Fyrtårnet blev rejst i 1906, og når du har trasket de 228 trin til toppen, kan du høste frugten af dine anstrengelser ved den mageløse udsigt: Vesterhavet og Ringkøbing Fjord, der ruller ind fra hver sin side og breder sig så langt øjet rækker. Ved fyrtårnet er der både cafe, en museumsudstilling om badeturismen ved Vestkysten og en naturlegeplads, hvor børnene kan boltre sig.

Her får du byens bedst is
Lidt nord for Søndervig ligger Vestkystens Gårdbutik. Og det her sted skal du besøge. Det er en hyggelig, stemningsfuld slægtsgård med eget landkøkken og ismejeri, der sælger et væld af hjemmelavede, vestjyske specialiteter med rene råvarer fra lokalområdet. Alt fra hjemmelavede pølser, ost, whisky, marmelade, olier og konditorkager. Og is, ikke mindst! Prøv blandt andet gårdens egen is – Vesterhavsisen, hvis opskrift værtsparret selv har udviklet. Tiramisuisen på Vesterhavskaffe er splendid, lige som kærnemælksisen, som er en frisk og lettere variant end flødeisen, er turen til gårdbutikken værd. Alle deres is er uden farve og tilsætningsstoffer og kan købes som isvafler eller i bøtter til at bringe med hjem som dessert.

Mit bedste budgettip
Er du både til lækker interiør og budgetpriser? Så smut forbi In and out: En lækker butik i Søndervig, der forhandler møbler og brugskunst – især fra mærket House Doctor – og giver masser af inspiration til indretning og borddækning. Mange af varerne er 2. sortering, og du kan derfor gøre et scoop eller to.

Tisvilde: Lene Roe Rasmussen, journalistDerfor skal du holde ferie i Tisvilde
Der sker altid noget i sommerperioden i den lille nordsjællandske kystby, Tisvilde. Her er der folkefest, opera, adskillige markeder og festivaler for de kulturglade. For min veninder og mig er det efterhånden blevet en tradition at besøge byen hvert år i midten af juli, hvor musikfestivalen "Musik i Lejet" finder sted.

Her skal du spise
Der er mange hyggelige spisesteder i den lille nordsjællandske flække. Men jeg ynder nu allermest at tænde op for grillen og spise på stranden. Her finder man nemlig også byens bedste spot – klitterne. Herfra kan du nyde solnedgangen med en kold drink i hånden og gode venner ved din side.

Denne lokale specialitet skal du smage
Der er ingen tvivl om, at du skal aflægge besøg hos den lille fiskehandler "Den friske fisk", der ligger i Holløselund, en kort cykeltur fra Tisvildeleje. Deres fiskefrikadeller med en klat hjemmerørt remoulade og friskbagt rugbrød er et hit.

Her skal du bade
Vestpå fra Tisvildeleje strækker sig en kilometerlang, hvid og børnevenlig sandstrand med klitter og skovbryn – her hopper jeg altid selv i havet.

Det skal du opleve
Den tre dage lange musikfestival "Musik i lejet", der finder sted i Tisvildelejes strandkant. Her kan du blandt andet høre Chinah og rocke til Skousen & Ingemann.

LÆS OGSÅ: Alt det skal du opleve i Kerteminde

Klitmøller: Linnea Støttrup Molbech, journalistDerfor skal du holde ferie i Klitmøller
Klitmøller bliver blandt surfere også kaldt "Cold Hawaii". Ikke fordi gaderne er fyldt med huladansere og havskildpadder, men området byder på nogle af de bedste surfforhold i hele Nordeuropa, og stemningen i surferparadiset er netop så laid back, som man forestiller sig.

Det skal du opleve
Man ved ganske enkelt ikke, hvad den danske natur har at byde på, før man har oplevet bølgerne i Klitmøller. Og er du ikke den største vandhund, er byen placeret i Nationalpark Thy, der byder på anden virkelig smuk og storslået natur. Vi har ofte cyklet en tur til den nærliggende og meget charmerende fiskerby Nr. Vorupør (udtales Nør' Warbør), hvor cykelstien både tager dig gennem skov, klitter og hede – og så har du også fortjent en stor is fra Paradis, når du når frem!

Her skal du shoppe
Klitmøller er ret speciel på den måde, at den ­bestemt ikke lefler for turister. Her er en Spar, en bager og egentlig ikke så meget andet. Men her er selvfølgelig kræs for alle surferne. I butikken Westwind kan du købe alt fra boards og våddragter til bikinier og lækkert sommertøj fra alle de bedste surfmærker som Neilpryde og Rip Curl. Er du ikke til surferstilen, vil jeg anbefale ­Klitmøller Collective, der er et forholdsvist nyt tøjmærke. Find deres butik på Ørhagevej 80 midt i byen.

Her finder du underholdning for hele familien
Hvis du aldrig har prøvet at surfe før, så har du rig mulighed for at prøve det i Klitmøller. Der bliver udbudt et hav af kurser og surfcamps til både begyndere og de mere habile. Du kan bl.a. kitesurfe, bølgesurfe, windsurfe, stand up paddle eller sejle i havkajak. Og er I flere sammen, er der nogen at grine med, når I uundgåeligt falder i vandet.

Her skal du spise
På restauranten Niels Juel kan du nyde en stor fiskebuffet med udsigt over havet. Lige ved siden af ligger Røgeriet, hvor du kan købe laks, muslinger og fiskefrikadeller – perfekt til at tage med hjem til frokostbordet i sommerhuset! Og hvis du udforsker skovene omkring byen, kan du være heldig at finde masser af vilde hindbær og svampe, som du selv kan tilberede.

Ærø: Nicola Kragh Riis, mad- og boligredaktør
Derfor skal du holde ferie på Ærø
På Ærø står tiden stille. Her kommer travle mennesker let helt ned i gear. Naturen er smuk, husene yndige, og når solen skinner, er her guddommeligt.

Her skal du bade
Du skal bade på Vestre Strand i Ærøskøbing, hvor de ikoniske små badehuse står på række. Vandet er klart og lækkert, og du kan hoppe i fra badebroen.

Det skal du opleve
I august er der jazzfestival, hvor både lokalbefolkningen og turisterne vrikker i takt og nyder kolde fadøl. De fleste koncerter holdes på Værftet på havnen i Ærøskøbing. Derudover opleves Ærø rigtig godt på to hjul. Du kan leje en cykel hos Pilebækkens Cykler i Ærøskøbing for 50 kr. om dagen.

Denne lokale specialitet skal du smage
Tag forbi Riise Bryggeri, og smag deres hjemmelavede æblemost – den er fantastisk. Vil du hellere slukke tørsten med en øl, så er varianten med valnød superlækker.

Her finder du øens bedste udsigt
Ærø Golfklub ligger på øens spids i Søby, og her har du 360 graders udsigt over havet. Du kan for 20 kr. komme op i fyret og nyde den skønne udsigt. Du kan også gå en tur ned på stranden fra stien ved fyrtårnet. Gå til højre ad den hyggelige stenstrand. Her kan du gå en lille rundtur og nyde den vilde natur.

Marielyst: Simone Brandt Hald, redaktionssekretærDerfor skal du holde ferie i Marielyst
Marielyst er en rigtig Familien Danmark-ferieby med strandbutikker, minigolfbaner, grill- og isbarer. Byens badestrand er kåret til Danmarks bedste tre år i træk i 2011-2013 og bugter sig mellem pink ­hybenroser og høje diger plastret til med siv.

Her finder du underholdning for hele familien
På naboøen Lolland finder du Knuthenborg Safaripark. Her kan ungerne klappe et fritgående æsel, se langhalsede giraffer og betragte parkens seks nye ulveunger fra bilens trygge metalpanser. Smør sandwiches, og find et smukt spot i det grønne, hvor I kan spise.

Her får du byens bedste is
Hos Strandvejscafeen på hovedgaden får du gammeldaws isvaffel med hele svineriet. Her serveres klassiske smagsvarianter med lyserød guf og flødebolle. Isbaren drejer sine egne vafler, og vaniljedejen kan duftes helt ude fra kantstenen.

Denne lokale specialitet skal du smage
I gårdbutikken på Kirkehøjens ­Limousine i Stubbekøbing ca. 25 minutter væk kan du købe krogmodnet limousinekød af ungkvæg, frilandsgris og lækre hjemmelavede pålægspølser – alt i prima kvalitet. Du kan sågar klø uldgrisen Uldrik, der lystigt ruller sig i mudret, bag øret, og fra 11. juli spotte køer og små kalve fra bagsædet af en trailer, der trækkes henover markerne af en terrængående ATV. Så bliver det da kke mere action packed! Sving også forbi nærliggende Tårup Frugtplantage, der sælger gylden, koldpresset æblemost.

LÆS OGSÅ: Tag på luksusweekend ved Vesterhavet

Bornholm: Majbritt Lacuhr, journalistDerfor skal du holde ferie på Bornholm
Vi er nogle, der har vidst det længe, men det virker, som om hele verden – eller i hvert fald Danmark – for alvor har fået øjnene op for den lille perle midt i Østersøen. Og med god grund. For Bornholm bliver bare bedre og bedre. Landskabet er unikt med sine rå klipper og dybe sprækkedale, de små hyggelige havne-­byer ligger i cykelafstand, og med afsæt i de lokale råvarer blomstrer gastronomien i kåd eufori på stjerneniveau. What's not to like?

Her skal du spise
Du skal ikke snyde dig selv for et besøg i gårdbutikken på Hallegården i Østermarie og en omgang velhængte proteiner. Her står legendariske Jørgen Christensen nemlig for øens bedste kalvekoteletter, lammekroner, pølser... you name it. Start ­grillen, og nyd herlighederne et dejligt sted under den bornholmske himmel, eller slå dig ned i ­Hallegårdens cafe, hvor der serveres brunch, skønne frokostretter og kage.

Her får du øens bedste is
Isbaren Sandvig Is Kalas rykkede sidste sommer ind i et hus med den mest sublime beliggenhed – nemlig med træterrasse direkte ned til klipperne og det skønne hav. Så smid badetøjet i ­tasken og et håndklæde under armen, når du bliver istrængende. For hvad er mere perfekt efter en dukkert i de svalende bølger, end en lige så svalende is – som i øvrigt lavet af bornholmsk, økologisk mælk og lokal frugt.

Det skal du opleve
Går du efter en helt speciel op­levelse, skal du stikke forbi Gæstgiveren i Allinge, som byder på intimkoncerter med et blæret udvalg af tidens sprødeste kunstnere. I år åbner ingen ringere end Lukas Graham ballet den 6. juli, og efter ham følger bl.a. Suspekt, Saybia, Christopher, Sebastian og Aura. Præcis en måned og ca. 25 kunstnere og bands senere, den 6. august, lukker Rasmus Botoft traditionen tro sæsonen med sit bankoshow. I forbindelse med koncerterne kan du tilmed ­købe en dejlig, velsmagende buffet. Tag endelig også børnene med – på "Gæsten" er der nemlig plads til alle.

Her finder du øens bedste udsigt
Jeg kan næsten ikke vælge... Men Bornholms nordligste punkt – Hammerknuden – er bjergtagende på alle tider af året. Her er der vidder og højder, der tager pusten fra en, smukke søer – Opalsøen, Krystalsøen, Hammersøen – og stejle klippesider. Start ved parkeringspladsen for enden af Sandvig Strand og bevæg dig opad og rundt. Og når du er færdig med at suge til dig af det unikke og dramatiske granitlandskab, kan du jo overveje en dristig tur med tovbanen over Opalsøen – Danmarks længste i øvrigt på 293 meter – startende fra en højde på 50 meter (kun i højsæsonen). Eller du kan slå dig ned i stille Hammer Havn med en af Maries frisksmurte sandwiches fra kiosken.

Lønstrup: Christine Grøntved, indholdsansvarligDerfor skal du holde ferie i Lønstrup
Lønstrup ligger i Nordvestjylland og er den fineste lille fiskerby, hvor de færreste fisker, og de fleste producerer kunsthåndværk eller på anden måde lever af turismen. Stranden er bilfri, hvilket er lidt af et under på vestkysten, vinden blæser så kraftigt, at træerne er permanent bøjede mod øst, og de stærke havstrømme æder af sandet og fører det nordpå mod Hirtshals, hvor lastbiler hvert år henter mange tons sand, og kører det tilbage til Lønstrup. Turistmagneten Mårup Kirke, der i mange år kom tættere og tættere på vandet, er nu helt væk, men man kan stadig finde en lårbensknogle på stranden fra kirkegården, der gradvist er på vej i havet.

Det skal du opleve
Ved Lønstrup ligger verdens eneste tilsandede fyr. Eller det vil sige, at Rubjerg Knude Fyr nu er knap så tilsandet, som det plejer, for den gigantiske vandreklit, der har belejret fyret i et årti, er rykket en tand videre, så man nu kan komme ind i fyret og op gennem tårnet til en balkon med forrygende udsigt.

Her skal du spise
Til en aften med en særlig anledning og/eller appetit bør I booke bord på Villa Vest – Lønstrups ypperste restaurant, der ligger så tæt på havet, at man føler, man ­sidder ude i det. Alle råvarer er lokale, og tallerkner, glas og lysestager er købt hos lokale kunsthåndværkere. Stemning og kvalitet er i top, og det er prisniveauet også.

 

Sønderborg: Charlotte Wendt Jensen, sundhedsjournalistDerfor skal du holde ferie i Sønderborg
Sønderborg har lidt af det hele. Vand, strand, skov og by og en lang række historiske attraktioner. Byen ligger smukt ud til Als Sund og Sønderborg Bugt.

Her skal du spise
Huset Blom holder til i en smuk, hvid patriciervilla fra 1923, hvor stemningen er afslappet, og maden eksklusiv. Her præsenteres delemad, som serveres på ­fade til hele bordet. Læg også vejen forbi Restaurant Colosseum på havnen, og bestil specialiteten Kong Frederiks – eller Kong Fiddes på sønderjysk – livret, som består af strimler af flanksteak, kartofler og pommes frites med hakket æg, løg og rødbeder, og som var fast tradition på Frederik 9.s fødselsdag 11. marts.

Her finder du underholdning for hele familien
I Danfoss Universe kan I opleve den 23 meter høje blå kube, der levendegør en lang række naturfænomener som buldrende lyn og torden og en sprøjtende gejser. Og i Lift A Car kan I prøve kræfter med at løfte en bil.

Det skal du opleve
Dybbøl Mølle var centrum for nogle voldsomme kampe i 1848-1849 og igen i 1864. Dybbøl Mølle Museum fortæller hele historien om dens rolle som nationalt symbol i grænselandet, og Historiecenter Dybbøl Banke overfor sætter spot på krigen i 1864 ved at lade dig træde direkte ind i virvaret af buldrende kanoner og skrig fra sårede soldater.

LÆS OGSÅ: 12 ting du absolut ikke må glemme at pakke med på ferien

LÆS OGSÅ: 24 timer på Kullen

LÆS OGSÅ: Sådan holder du ferie med dine børn: Ferie på vandrehjem