Porto
SPONSORERET indhold

Rejseguide til farverige og upolerede Porto

Mens charmerende Lissabon har tag i Portugals masseturisme, venter der mange overraskelser i lillebror mod nord, Porto. En farverig og upoleret by som byder på meget mere end den verdensberømte portvin. Men derfor kan man jo alligevel godt nyde et glas... eller to.

Af:: Brian Schæfer Dreyer Foto: Brian Schæfer Dreyer
14. okt. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Smag på Porto
Fra hav til grill

Ligesom torsken er både blæksprutten, polvo, og sardinen, sardinha, yderst populære klassikere i Portugal, og ikke mindst i Porto. De kan begge tilberedes på adskillige måder, men de grillede udgaver er altid et hit. Sardinerne serveres ofte med brød, salat og peberfrugter.

Francesinha
Det ser ikke særligt lækkert ud, men Francesinha er en absolut klassiker i Porto. Denne udvidede udgave af en toast gemmer både på oksekød, skinke, pølse og chorizo mellem sandwichbrødet, som er gratineret i smelteost og overhældt med en special tomatsauce. Hold dig fra de billigste turistudgaver.

Selvom det måske ikke ser så delikat ud, er Francesinha en klassiker i Porto.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til en weekend i Paris

Pastel de Nata
Den stammer oprindeligt fra Lissabon men er elsket i Porto, og du bør ikke forlade byen uden at have prøvet den mindst et par gange. Pastel de Belém eller Pastel de Nata – hvad end den kaldes er denne sprøde minitærte med kagecreme i midten en uimodståelig kavaler til kaffen.

Pastel de Nata er en perfekt kavaler til kaffen.

Her skal du spise
Den gamle stald
Det oser af hygge og god mad i de gamle nummererede staldbygninger ved Douro-flodens bred. Chez Lapin (Hos Kaninen) åbnede i 1938 og har flere portugisiske klassikere på menukortet. Prøv en veltilberedt torsk eller blæksprutte, og spis på terrassen ved den livlige ribeira (flodbred).
Chez Lapin, Rua dos Canastreiros40/42

Delikat Balchau à brás
Atmosfæren er moderne og intim i Pimms Café Restaurante, der med sit næsten helt hvide interiør, står i kontrast til Portos farverige bybillede. Dette er et godt sted at prøve den delikate torskeret Bacalhau à Brás.
Pimms Café Restaurante, Rua Do Infante Dom Henrique 95

Klassisk og moderne
Cantina 32 er på én gang både klassisk og moderne – både hvad angår indretning og portugisisk mad. Med unikke lokaler af industriel og kunstnerisk karakter, og med et service-orienteret personale, er stedet blevet yderst populært. Det er derfor en god ide at bestille bord.
Cantina 32, Rua das Flores 32

Elitens stamsted
Majestic Café er et stykke charmerende kulturhistorie. Selvom turisterne i dag har indtaget "elitens stamsted", og kaffen er dyrere end på de fleste andre cafeer, bør du nyde marmorgulvene og det smukt udskårne træinteriør over en let frokost eller et stykke kage.
Majestic Café, Rua Santa Catarina 112

Nyd det smukke interiør på charmende Majestic Café i Portos hovedgade.

Det skal du opleve
Udsigten fra Torre dos Clérigos

Træn lægmusklerne på de 240 trin op i Clérigos-kirkens 75 meter høje tårn, og se byen fra toppen. Herfra kan du se ned på Portos røde tage og spotte byens enorme katedral. Nedenfor finder du et moderne shoppingkompleks med en park på taget.
Torre dos Clérigos, Rua São Filipe Nery

São Bento-banegården
Snyd ikke dig selv for et besøg indenfor i byens elegante hovedbanegård São Bento. Den forrygende flotte forhal er beklædt med tusindvis afhånd malede fliser, som fortæller noget af byens historie. Azulejos kaldes de blå-hvide fliser, som kan ses flere steder i byen.
Estação de São Bento, Praça de Almeida Garrett

Frihedspladsen
Den aflange plads med sideløbende boulevarder kunne ved første øjekast minde om et stykke storslået Paris. Men se nærmere, og flere slidte bygninger vidner om landets dårlige økonomi. Kig indenfor hos den nærliggende McDonald's, som betegnes som verdens smukkeste af sin slags, med lysekroner og art deco-glasmosaikker.
McDonald's, Praça da Liberdade 126

Mercado do Bolhão
Upoleret og autentisk som resten af byen. Mercado do Bolhão er et permanent marked, der er mere lokalt end turistet. Det byder på blomster, frugt, grønt, fisk og meget mere. Frokosten kan også nydes på de små cafeer.
Mercado do Bolhão, Rua Formosa 322

LÆS OGSÅ: Nordeuropas oversete shoppingmekka

En sejltur på Douro-floden
De er ikoniske i Porto – de ­snabelsko-formede rabelo-både i stærke farver. For de findes kun her, hvor de før i tiden fragtede tøndevis af portvin ned ad Douro-floden. I dag benyttes større udgaver som turistbåde, og sejlturen De 6 Broer giver skønt udsyn til flodbredderne.
Billetter fås hos turistinformationen.


Portos ikoniske rabelo-både, som før i tiden fragtede tøndevis af portvin ned ad Douro-floden og i dag benyttes i større udgaver som turistbåde.

At svæve over Portos tage
Turen tager kun godt fem minutter, men synet vil du sent glemme efter en tur i kabelbanen over Portos tage. En forholdsvis ny attraktion fra 2011, som fragter dig over de mange portvinshuse ved Vila Nova de Gaia, med skylinevue over byen.
Gaiacablecar.com

En tur i sporvogn
Som i Lissabon ser man stadig veteransporvogne i Portos gader, hvor tre ruter er dedikeret til den gamle version, mens den moderne letbane har overtaget den daglige transport. Billetter kan købes i sporvognene.
Portotramcitytour.pt

En tur over Ponte Dom Luís I-broen
Portos elegante dobbeltdækkerbro Ponte dom Luís I kan krydses både
i bil og med tog, men intet slår udsigten fra en gåtur over øverste niveau. Med vinden i håret kan du rigtig nyde Portos farvehav og floden, som bugter sig ud mod Atlanterhavet. Det kan også anbefales at nyde solnedgangen herfra.

De pangfarvede flisefacader og rustne støbejerns-altaner kendetegner Portos brostensbelagte gader.

Her skal du smage portvin
Espaço Porto Cruz
Der findes intet smukkere sted i Porto at nyde et glas end på tagterrassen hos Porto Cruz – ét af mange portvinshuse langs Douro-floden. En tour byder på en mindre udstilling og smagsprøver, mens open air-loungen på toppen disker op med forfriskende portvins-cocktails og en drøm af en udsigt.
Porto Cruz, Largo Miguel Bombarda 23

Prova
Hos vinbaren Prova balancerer de på fornemste vis stil og hygge i en afslappet atmosfære, mens det kyndige personale skænker op og deler ud af deres viden. Et dejligt sted at nyde et glas og smage på forskellige portvine.
Prova, Rua Ferreira Borges, 86 

Caves Burmester
Portvinshuset Burmester har ligget her siden 1750, og her bydes som hos flere af de andre huse på et guidet visit. For 7 euro fås en tur gennem museet samt smagsprøver på tre forskellige typer portvin med chokolade til.
Burmester, Largo da Ponte D. Luiz 1

House of Sandeman
Flasken med den kappeklædte og mystiske mand på etiketten er blandt de bedst kendte i portvins-verdenen. Er du en af dem, der har forelsket sig i portvinen, bør du lægge vejen forbi House of Sandeman, der ligger nær flodbredden. Her tilbydes der tre forskellige smagsture fra 6 euro.
House of Sandeman, Largo Miguel Bombarda 3

LÆS OGSÅ: Badeferie i Venedig

Her skal du shoppe
Den smukkeste boghandel
Fortryllende – intet mindre. Den over 100 år gamle bogforretning Livraria Lello & Irmão er blandt verdens smukkeste, og der er ofte kø for at komme indenfor. Interiøret med de mørke træpanaler og den snoede vindeltrappe siges at have inspireret den berømte stamkunde J.K. Rowling til Harry Potter-universet.
Livraria Lello & Irmão, Rua das Carmelitas 144

Alverdens nips
Håndlavede hatte, alverdens accessories og brugskunst fås i Hats & C.A.T.S, (Cosmopolitan Articles, Tradition and Simplicity). Find dit nye look, eller måske noget lokal kunst til kaminhylden.
Hats & C.A.T.S, Rua do Infante Dom Henrique 117

Portos svar på strøget
Santa Catarina er Portos svar på Strøget, og det meste af den er udelukkende gågade. Her finder du mange tøjkæder og ­skoforretninger, samt restauranter og gademusikanter. Tag en shoppepause med god kaffe på Majestic Café i nr. 112, eller prøv de cremefyldte natas-kager hos Nata Lisboa i nr. 499.

Butikker, restauranter og gademusikanter præger gågaden Rua Santa Catarina.

Chokoladehimlen
I Casa Grande Chocolatería kan du forkæle dig selv med godbidder fra glasmontrens guddommeligheder. Snup de svært udvalgte med dig, eller nyd dem til kaffen i cafeen, som også tilbyder en let morgenmad.
Casa Grande Chocolatería, 84 Rua Ferreira Borges

Besøg Foz do Douro
Du behøver ikke at gå glip af strand, når du besøger Porto. Tag blot den korte tur med turistbussen til den mondæne forstad Foz do Douro, som ligger ved Douro-flodens udmunding i Atlanterhavet. Det er her, de velhavende holder til, og hvor sandstrande af høj kvalitet indbyder til afslapning og romantik. Gå en tur langs promenaden med atlantens vind i håret, spis en god middag og nyd solnedgangen over havet.

Nyd sandstrandene i den mondæne forstad Foz do Douro.

Turen til Porto
RyanAir har afgange fra Kastrup til Porto tre gange om ugen. Alternativt kan man flyve til for eksempel Madrid eller Lissabon og derfra videre til Porto. Fra Lissabon kan man i øvrigt tage både tog og bus til Porto i nord. Togturen tager under tre timer, mens turen med ekspresbusserne fra Rede Expressos tager godt tre en halv time.
Rede-expressos.ptRyanair.com

LÆS OGSÅ: Turen går til forførende Madrid

LÆS OGSÅ: De smukkeste 24 timer i Stockholm

LÆS OGSÅ: Berlin på budget