Montpellier
SPONSORERET indhold

Sydfransk storcharmør: Weekendtur til Montpellier

Nu kan du flyve direkte fra København til Montpellier, som med sine kulturhistoriske perler, betagende bygninger og ikke mindst fantastiske mad er perfekt til en weekendtur. Tag denne guide med på din næste ferie.

Af:: Monica Steffensen Foto: Monica Grue Steffensen og iStock
31. okt. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Det skal du vide
Montpellier ligger i den sydfranske region Languedoc-Roussillon og huser cirka 272.000 indbyggere. En stor del af Montpellier er bilfri grundet de smalle, snoede gader og stræder i middelalderbymidten. Her ligger blandt andet den gotiske katedral Saint-Pierre, der blev grundlagt i 1364, og Frankrigs ældste botaniske have, som stammer fra 1593. Det medicinske fakultet på byens universitet er desuden det ældste aktive af sin slags og dermed en af byens mest prestigefyldte institutioner. Byen er i den grad en studieby, og 43 procent af byens beboere er under 30 år.

Saint-Pierre-katedralen stammer helt tilbage fra 1364 da den, dog blot som kirke, var tilknyttet Saint-Benoît klosteret. Den blev i 1500-tallet gjort til katedral.

LÆS OGSÅ: De bedste tips til en weekend i Paris

Her skal du shoppe
På trods af Montpelliers beskedne størrelse, er her rig mulighed for at power- eller vinduesshoppe – alt efter humør – og midler. I Grand Rue Jean Moulin finder du større tøjforretninger og kæder som Mango, Courir, Lush og L'Occitaine, hvorimod Rue l'Ancien Courrier, Rue Foch og Rue Jacques Couer byder på mindre – og primært eksklusive – ­butikker som Repetto, ba&sh, Maje, agnès b og Gérard Darel. Når solen bager i sommermånederne, kan du tage i Centre Commercial Polygone, hvor du hovedsageligt finder highstreet-damemode.
Centre Commercial Polygone, 1 Rue des Pertuisanes

Der er rig mulighed for at gå shoppe-amok i Montpellier; blandt andet i Grand Rue Jean Moulin.

Her skal du spise og drikke
Ultimativt ­fredags-spot
Vin og tapas-baren Les ­Enfants Rouges er det ultimative fredag-aften-spot for veninder eller par. Nyd et glas vin fra de lokale egne, og mæsk dig i frisk tapas – prøv blandt andet den fantastiske guacamole. Fra restauranten kan man se ud i køkkenet, mens de delikate retter tilberedes.
Les Enfants Rouges, 3 Plan Duché
Lesenfantsrouges.fr

Nyd et glas vin på Les Enfants Rouges' terrasse.

Tapas ­­for livsnydere
I en lille, skrånende sidegade, omgivet af bymidtens gamle bygninger, finder du Moody Social Club – livsnyderens ultimative tapasbar. Her kæler de virkelig for smagsløgene. Menuen er bygget op sådan, at man vælger en formule med en række tapasvariationer fra kortet til mellem 7 og 28 euro. Deres charcuterie- og osteplatter er meget populære, og især sidstnævnte kan anbefales og mætter mere, end man skulle tro. Også de hjemmelavede arancinier (små, panerede risottokugler) med tomat, oliven, basilikum og mozzarella er til at savle over. Der er ikke meget ved at komme her alene, for som med al tapas er det sjovere at dele. Her mødes veninder og kærestepar på de lune sommeraftenener og nyder et glas vin til deres osteplatte, mens de deler anekdoter fra ugen. Tag plads udendørs i den rolige sidegade. Har du ikke bestilt bord, bør du komme tidligt på aftenen. For franskmændene er det mellem kl. 19.30 og 20.
Moody Social Club, 21 Rue de Vallat
Moody-social-club.fr

Moody Social Club ligger skjult i den smalle gade, Rue de Vallat.

Nyd en uovertruffen osteplatte hos Moody Social Club.

Drømmeagtigt bagværk
Des Rêves et du Pain betyder "Drømme og brød", og så er dette lille bageri blandt Frankrigs allerbedste – især efter, at det i 2015 vandt tv-kanalen M6's pris som ­landets bedste bageri. En imponerende bedrift af den 30-årige ejer, der overtog det lille bageri i 2014. Alt er hjemmebagt fra en stenovn, der stammer fra det 18. århundrede, og ­produkterne skuffer ikke. Hver morgen liner lokale op helt ud på gaden for at hente dagens baguette og pâttiserie. Og faktisk kan det være svært som ­turist at opsnuse det lille bageri, som ligger godt gemt i en smal brostensgade og ikke engang har en hjemmeside. Haps et pain au chocolat eller et ­pizzalignende brød med ost og ­grøntsager som squash, aubergine og løg. Sidstnævnte koster kun små 2 euro, hvilket meget fint afspejler ­bageriets øvrige priser.
Des Rêves et du Pain, 10 Rue Eugène Lisbonne

LÆS OGSÅ: Berlin på budget

Farverig morgenmad
Start dagen med petit dejeuner (morgenmad) eller brunch på den ­farverige Le Pré Vert, der ligger lige ved siden af Sainte-Anne-katedralen. Der serveres kun brunch i weekender og ferier, hvor de lokale samles om ­tartines og espresso!
Le Pré Vert, 10 Rue Sainte-Anne
Restaurant-leprevert.fr

Le Pré Vert ligger ved siden af den smukke Sainte-Anne-katedral.

Morgenmad på Le Pré Vert.

Byens bedste kaffebar
Efter ni år i Montpellier, besluttede engelske Nicholas Breedon at hæve barren for kvalitetskaffe i byen. Han savnede en kaffebar, der ikke alene serverede god kaffe, men som også tilbød en lun og hjemlig atmosfære, hvor folk (ham selv inklusive) kunne lide at hænge ud. Ideen opstod på et besøg i London, men han hentede også inspiration i blandt andet København, Stockholm, Göteborg og Paris, hvor han opsøgte dedikerede kaffeentusiaster. Det hele endte med kaffebaren Coffee Club, der er en intim, lille kaffebar, hvor bønnerne såvel som mælken er frisk og økologisk. Lokale kunstnere udstiller på den begrænsede vægplads ved siden af verdenskortet, hvor besøgende sætter knappenåle i deres hjembyer. Det er allerede godt fyldt med tegnestifter, for kaffebaren har mange internationale gæster – ofte ­studerende i byen – fordi stedet minder folk om derhjemme.
Coffee Club, 12 Rue Saint Guilhem
Coffeeclub.fr

Ferskensmoothie, peanutbutterkage og cappuccino tilberedes hos Coffee Club.

Frokost og kolde drinks i solen
Kig forbi den nye, hyggelige restaurant og cocktailbar Rosemary i det historiske centrum, hvor de skønne udendørsfaciliteter kalder på frokost eller kolde drinks i solen. Prøv blandt andet den marinerede laks med mosede vitelottekartofler og vinaigrette.
Rosemary, 3 Rue des Soeurs Noires
Facebook.com/RosemaryMontpellier

Rosemary er blandt Montpelliers nyeste spisesteder. Her kan man få traditionelle middelhavsretter – eller en vegetarburger.

LÆS OGSÅ: De smukkeste 24 timer i Stockholm

Det skal du se
Frankrigs ældste botaniske have ligger i Montpellier og ikke i Paris. 4,6 hektar måler haven, der stammer fra 1593, hvor professor i botanik og anatomi, Pierre Richer de Belleval anlagde det grønne areal, inspireret af den italienske by Paduas botaniske have fra 1545. Jardin des Plantes de Montpellier har senere været model for Paris' botaniske have, der blev anlagt en del år efter, nemlig i 1626. Byens universitet står for vedligeholdelsen af haven, som holder åbent for offentligheden alle eftermiddage undtagen mandage. Desværre er det ikke tilladt at lave picnic i haven, men har man blot en færdigsmurt sandwich eller lignende, som man kan sidde med på en af havens bænke, bør det ikke genere vagterne.
Jardin des Plantes de Montpellier, ­Boulevard Henri IV
Åbent tirsdag til søndag kl. 12-20

Her skal du bo
Autentisk charme
Montpelliers charmerende palælignende byhuse blev bygget i det 17. og 18. århundrede. I dag er de fleste omdannet til lejligheder. Sådan en er Le Griffy, som er en af de absolut mest autentiske måder at bo på. Lejligheden ligger kun et øjebliks gang fra de vigtigste attraktioner og hyggeligste restauranter. Her er højt til loftet og sovepladser til otte personer fordelt på tre soveværelser og en stue.
Le Griffy, 26 rue de l'Aiguillerie, Booking.com

Klassisk hotel ved operaen
Er du mere til klassiske hotelophold, er Grand Hôtel du Midi ved siden af operaen et bud. Alle værelser er individuelt indrettede, og værd at nævne er toiletartiklerne, der er fra kvalitetsmærket Nuxe. Hotellet har gratis wi-fi og aircondition på alle værelser. Morgenmad er ikke inkluderet i prisen og koster 126 kr. pr. person – men du kan med fordel spise din morgenmad på en af byens hyggelige fortovscafeer.
Grand Hôtel du Midi, 22 Boulevard Victor Hugo, Booking.com

Hotelværelserne på Hôtel Grand du Midi er hyggelige – og en anelse retro.

Sådan kommer du hertil
SAS flyver i ­udvalgte ­perioder ­direkte til Montpellier fra ­København. ­Norwegian flyver direkte to dage ­ugentligt. Bestil i god tid, og kom afsted for omkring 399 kr. pr. vej. ­Alternativt kan man flyve til Paris og tage toget (cirka tre timer) direkte til Montpellier. Se togpriser, og bestil ­billet på ­En.vo­yages-sncf.com.

ALT for damernes ophold i Montpellier var sponsoreret af Booking.com.

LÆS OGSÅ: Ægte pause under den spanske sol

LÆS OGSÅ: Nordeuropas oversete shoppingmekka

LÆS OGSÅ: Simple living på Sicilien