Cykelferier
SPONSORERET indhold

Tips til din tohjulede ferie i Danmark

Vi gider ikke slænge os i en solstol under solens stråler alt for længe ad gangen. Den aktive ferie vinder ind, og særligt cykelferier bliver mere og mere populære. Her får du de bedste tips til din tohjulede ferie i Danmark, som på grund af sine mange gode cykelruter er ideel til cykelferie med hele familien – selv de små.

Af:: Charlotte Wendt Jensen Foto: Niclas Jessen, VisitDenmark, VisitLæsø, SydkystDanmark og Enjoy Limfjorden
26. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

"Hvor er der bare mange cyklister," måber turister ofte, når de holder ferie i Danmark. Og hvor har de bare ret. Vores lille land er sammen med Holland verdens førende cykelnation, og det er ikke kun, når vi skal til og fra arbejde. Vi elsker også at cykle, når vi holder ferie. Hele 820.000 danskere holdt i 2014 en ferie, hvor der var en cykel involveret. Det er en stigning på 310.000, siden samme undersøgelse blev foretaget i 2011, så cykelturismen vækster i fuld fart.

Tallene fra Ekspertgruppen for Cykelturisme viser også, at danskerne cykler, både når de er på storbyferie og på kyst- og naturferie, men langt de fleste foretrækker det sidste. Kun knap tre procent af danske cykelturister er på storbyferie, mens resten primært cykler langs kysterne og i naturen.

– Der er mange forskellige segmenter, der tager på cykelferie. En eller to generationer tilbage var cykelturisten ofte en enlig herre, som cyklede længere etaper, men i dag ser vi alle typer på cyklerne. Der er langturscyklisterne, som man kan kende på deres store oppakning, der er voksne par uden børn, som ofte har en fast feriebase og bruger cyklen som aktivitet i løbet af dagen, og så er der børnefamilierne med poderne på egne cykler eller i anhængeren bagpå, siger Jesper Pørksen, der er sekretariatsleder i Dansk Cykelturisme.

Den aktive ferie på cykel rammer nogle tendenser i tiden, hvor det for mange er blevet for kedeligt kun at tage på ren afslapningsferie. Der skal ske noget. Også når vi holder fri. Sidste år cyklede vi 444 millioner rekreative kilometer på et år, hvilket svarer til, at hver dansker har cyklet 86 kilometer på et år i deres fritid.

– Mange vil gerne være aktive og bruge deres krop. De fysiske aktiviteter, vi dyrker i hverdagen, gør vi til en del af ferien, og med cykling har vi i ferierne mulighed for at cykle i nogle nye områder end normalt. Samtidig er det en god og nem måde at komme rundt i landet, fordi vores infrastruktur egner sig så godt til at cykle, siger Jesper Pørksen.

Og cykling er sundt. Forskning viser, at cykler du blot en halv time om dagen, lever du i gennemsnit seks år længere end folk, der ikke bevæger sig. En undersøgelse lavet af dr.med. Lars Bo Andersen fra Syddansk Universitet konkluderer, at dødeligheden er 30 procent lavere hos cyklister end ikke-cyklister, og at Sundhedsstyrelsens 30 minutters anbefalede daglige motion sagtens kan være cykelturen til og fra arbejde.

LÆS OGSÅ: 11 skønne danske feriedestinationer

Flere og flere cykler i fritiden
Den største tendens indenfor fritidscykling lige nu er landevejscykling og mountainbike, fortæller presseansvarlig Jan Thane fra Cyklistforbundet. Både kommuner og forskellige organisationer og foreninger har de seneste år taget initiativ til at skabe mountainbikespor rundt i den danske natur, og jo flere spor der kommer, jo flere får mod på at hoppe op på cyklen med de tykke terrængående dæk. Hvor vi elsker at hoppe på den firhjulede i ferien, står det dog lidt mere sløvt til i hverdagen.

– Tendensen er, at vi gør cykling til en fritidsaktivitet, til gengæld går tallene for hverdagscykling tilbage. Sidste år faldt cykling på landsplan med fem procent, og danskerne cykler i dag mindre, end vi gjorde i starten af 90'erne, siger Jan Thane.

Tallene for danskernes cykling afhænger dog af, hvor på Danmarkskortet du kigger. I de store byer som København, Odense og Århus er der flere og flere, der cykler, mens pedalerne står mere og mere stille i randkommunerne. Cyklistforbundet gør dog en ihærdig indsats for at få os op i cykelsadlerne, blandt andet med årets cykelkampagne "Vi cykler til arbejde", som løb af stablen i maj.

2 alternative cykelferier i udlandet
Danmark er et cykelland, men du kan også sagtens planlægge cykelferie uden for landets grænser. Få to billedskønne oplevelser.

Cykelkrydstogt
Tag din cykel med ombord på enten et sejlskib eller et flodkrydstogtsskib og få den optimale blanding af aktivitet og afslapning. Lad dig fragte rundt fra sted til sted med skib og stig af, og oplev, når skibet lægger til land, de mange byer på cykel. Sejl- og cykelturene tager udgangspunkt i Midteuropa, hvor du blandt andet kan opleve Holland, Belgien, Tyskland og Frankrig.
Se mere på Memorytours.dk/cykelferie/cykelkrydstogter

Verden rundt på cykel
Frodige landskaber på Azorerne, grønne rismarker i Burma eller dale plastret til med planter og træer og smuk middelhavskyst i Toscana. Uanset hvilket landskab, hvilken kultur og hvilket klima du foretrækker, kan det lade sig gøre at cykle igennem det og nyde ferien på to hjul. Utraditionelt, aktivt og ikke mindst smukt.
Se mere på: Mountain-adventures.dk/cykelferie

Vidste du, at...
Der findes over 12.000 kilometer cykelruter i Danmark, og med en bagagebærer og en cykelkurv kommer du rigtigt langt.

LÆS OGSÅ: Bjergtagende Reykjavik

3 oplagte cykeløer
Det vrimler med cykeludlejningsbutikker og særligt skabte cykelruter på mange danske småøer, hvorfra du kan nyde den skønne danske natur og komme hurtigt fra en seværdighed til den næste. Sæt kryds ved de her tre øer til din cykelferie.

Gør holdt i smukke Svaneke på Bornholm.

1. Bornholm
"Bornholm, Bornholm, Bornholm, du min dejlige ferieø" sang Ib Mossin, og den holder stadig. Især hvis du udforsker øen på cykel. Smuk er kystruten på 105 kilometer fra Hammeren i nord til Dueodde i Syd belagt med bakker, klipper, bølger, rundkirker, små nuttede byer og røgede sild. Cykelruterne på klippeøen tæller mere end 230 kilometer, hvoraf langt de fleste er i sikker afstand af trafikken. Så en cykelferie på Bornholm er for hele familien – også de små.
Kilde: Bornholm.info/da

Klipper ved Hammerhus på Bornholm.

2. Anholt
Cykeldistancerne er ikke så lange på Anholt, til gengæld finder du et terræn, der kan tilfredsstille alle feriecyklister. Her er både kuperet og helt fladt, så du får lidt af det hele på din vej rundt på øen. Naturen på Anholt er helt særlig, og en af øens mest spektakulære oplevelser er ørkenen, som er et stort landskab med klitter og strandvolde og meget sparsom plantevækst. Du må ikke cykle i området, men du kan cykle derhen og bevæge dig videre til fods.
Kilde: Visitanholt.dk

Anholt fyr ligger lige ud til havet.

3. Læsø
Du behøver faktisk kun en enkelt dag på Læsø for at opleve store dele af øen. Med en længde på 21 kilometer og bredde på 12 kilometer er det en perfekt cykelø, da ingen ender med alt for trætte ben. Gør holdt ved den rødkalkede Besterø Kirke med de smukke kalkmalerier, den gamle Museumsgården med Læsøs særlige tangtag og det berømte saltsyderi, hvor du kan købe salt i flere afskygninger. Køb også en frisk pose Samsø kartofler med hjem, og sving indenom Danmarks måske mindste bryghus, Læsø Bryghus.
Kilde: Visitlaesoe.dk

Læsø årnet er en rigtig turistmagnet.

LÆS OGSÅ: 24 timer på Kullen

4 cykelapps du skal downloade
Er du faret vild? Står med et fladt dæk? Eller vil du bare gerne se, hvor langt du cykler? Der findes apps for det hele.

1. Bike & Stay
VisitDenmark giver dig med deres app Bike & Stay et nemt overblik over oplevelser og campingpladser langs Danmarks 26 Panorama cykelruter, som er beregnet til kortere dagsture. På cykelturen får du automatisk vist de ruter og pladser, der er tættest på dig.
Pris: Gratis

2. Ta' cyklen
Denne app er din nye personlige cykelcoach, som tilpasser sig din motivation, mål og udvikling. Nu tænker du måske, at du jo ikke dyrker cykelløb på motionsplan, men appen er faktisk beregnet til at komme med gode råd og opmuntrende beskeder til cykling i hverdagen, så vi husker cyklen, også på de korte ture.
Pris: Gratis

3. Endomondo
Du kender sikkert Endomondo fra dine løbeture, men appen er lige så god til at holde styr på dine cykelture med en oversigt over distance, tid, hastighed og antal forbrændte kalorier. Selvom du er på ferie, kan det være sjovt at holde øje med din aktivitet.
Pris: Gratis

4. Cykel Reparation
Findes der noget mere irriterende end et fladt dæk? Ikke hvis man er på cykelferie. Med appen Cykel Reparation kan du finde gode råd til at reparere og vedligeholde din cykel – alt illustreret trin-for-trin med billeder.
Pris: 16 kr.

5 naturskønne cykelruter i Danmark
Danmark har gode veje, smuk natur og sommervejr, der byder på både sol og kølige dage – perfekt til en rask cykeltur. Her tipper vi dig til fem ruter, som alle byder på noget helt unikt.

Høje Møn ruten
Klinter, skov, hav og masser af bakker. Møn lægger område til noget af Danmarks mest storslåede natur. Ruten er hård, men strabadserne værd, når du cykler forbi gravhøje langs Liselundvejen, videre til stendyssen Sømarkedyssen i Borre, forbi Magleby Kirke og frem til sejlkutteren Discovery, som tilbyder to timers sejlture omkring Møns Klint.

Høje Møn ruten ligger i bakket terræn med udsigt til både skov, klint og blåt, blåt vand.

Fjordruten
Den 310 kilometer lange Fjordrute løber fra Struer til Skive og går over byer som Lemvig, Nørre Vosborg, Roslev og øen Fur. Som navnet antyder, løber ruten mange steder langs vandet – meditativt og sommersmukt. Undervejs kan du for eksempel opleve kurbad på Struer havn, Borbjerg Mølle, der lægger grønne omgivelser til emuer, lamaer og næsebjørne, og middelalderborgen Spøttrup Borg.

Fjordruten løber mellem Struer og Skive.

Hærvejen
Med sine mere end 500 kilometer vandre- og cykelruter snor Hærvejen sig ned gennem Jylland. Cykelruten er anlagt, så langt det meste af ruten går ad mindre skov- og markveje med grusbelægning, men du kan også køre på asfalt. Vælg smukke endagsture eller gå all in med for eksempel en seks dages rute på hele 200 kilometer fra Frederikshavn i Nord til Viborg i Midt.

Nationalparken Thy
Danmarks første nationalpark blev indviet i 2008, og selvfølgelig kan du også cykle gennem det smukke naturområde. Der er et helt netværk af cykelstier og småveje, som tager dig igennem det varierede landskab fra stille skove og åbne sletter til smukke søer og fugtige nåleskove. Gør holdt på vejen i klithederne, hvor der fra juli og over sommeren vokser masser af vilde bær til at stille sulten.

Grænseruten
Hop i pedalerne helt mod syd og få en blanding af smuk natur og historiefortælling langs den dansk-tyske grænse. Grænseruten er en 130 kilometer lang cykelrute fra Vadehavet til Flensborg Fjord, hvor du i løbet af de mange kilometer krydser grænsen hele 13 gange. Langs ruten er opstillet 40 steder med information om grænseegnens historie, så du bliver fuldt opdateret på området.
Kilde: Danskturismefremme.dk

Vidste du, at...
De korte afstande mellem byer og oplevelser gør Danmark til en ideel cykeldestination, fordi du kan holde masser af pauser undervejs.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du ferie med dine børn: Ferie på vandrehjem

LÆS OGSÅ: Hold ferie som baronesser og grevinder i England

LÆS OGSÅ: Simple living på Sicilien