3 film, du skal se i biffen lige nu
SPONSORERET indhold

3 film, du skal se i biffen lige nu

Biograferne bugner af gode film lige nu. Her får du redaktionens favoritter.

Af: Tine Brødegaard
28. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Efteråret kommer krybende og der er intet bedre tidspunkt til at søge mod biografernes bløde sæder og duften af popcorn. Lige nu finder du tre af vores filmfavoritter på redaktionen, som på hver deres måde er en ekstraordinær oplevelse og giver stof til eftertanke.

Amy
Den dokumentariske film om et af nyere tids allerstørste sangtalenter, slog benene væk under os. Og det er ved at være sidste chance, hvis du vil se den i biffen. Måske tror du, at du kender historien om den jazz- og blues-inspirerede sangerinde Amy Winehouse fra sladderbladene, men de giver langt fra den sande fortælling. En af filmens pointer er nemlig, at den unge kvinde, der på tragisk vis døde i en alder af kun 27 år, blev groft udnyttet af alt fra medierne til sin manager og måske endda også sin far. Hun vidste fra en tidlig alder, at berømmelse potentielt kunne ødelægge hende og skubbe til den destruktive side af talentet. En kæreste, der introducerede hende til hårde stoffer og en alt for festlig livsstil, er også en af puslespilsbrikkerne i den rørende fortælling om et ung talent, hvis liv blev alt, alt for kort.



Krigen
Roserne er væltet ned over den danske spillefilm 'Krigen' i så rigelige mængder, at den talentfulde unge instruktør Tobias Lindholm må være nærmest begravet i dem. Han står også bag stærke film som 'R' og 'Kapringen', der alle tre har det til fælles, at en af vores favoritskuespillere – såvel når det gælder talent som udseende – spiller en hovedrolle, nemlig Pilou Asbæk. I 'Krigen' spiller han solddaten Claus, som er udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan, hvor det er gået hårdt til med kampene i virkelighedens verden. Og filmen trækker da også på virkelige hændelser, såsom at en dansk kompagnichef i 2012 blev tiltalt for at have dræbt afghanske civile. 'Krigen' er en nødvendig og barsk skildring af, hvordan det påvirker et menneske og hans familie, at han kæmper i en krig i et fjernt land – samt måske også, hvordan det har påvirket os som nation og som danskere.


Klovn
Hvis du ikke er til de alvorlige dramaer som vores to første favoritter, er 'Klovn' måske noget for dig. Vi skal ærligt indrømme, at drengerøvshumoren og de stereotype kvinderoller godt kan blive anstrengende i længden. Alligevel får Casper og Frank skovlen under os endnu engang. De udstiller igen sig selv på en så fuldstændig hæmningsløs og uflatterende måde, at man kun kan tage hatten af for, at de holde ud at få det fastholdt på film. Det aftvinger respekt. Derudover er de sædvanlige kiks, misforståelser og overdrivelser, som kendetegner 'Klovn'-serien og den første film denne gang præget af en mere alvorlig klangbund. Den handler nemlig om to mænds venskab, som bliver udfordret af, at de befinder sig forskellige steder i livet. Casper fyrer den af som single og mangler Frank, som sin wingman og kammerat, mens Frank er ved at drukne i forpligtelser og kernefamilie med Mia og deres to børn. I sidste ende er filmen mest af alt en hyldest til venskabet og en skildring af de dilemmaer, man står i som mand (og kvinde), når man ikke længere er helt ung. Se den.