En feminist er en kvinde, der hader mænd. Eller er hun?
SPONSORERET indhold

3 mænd: Derfor er vi feminister

Kvinderne er ikke de eneste, der kæmper for ligestilling. Her er tre mænd, der kalder sig feminister.

Af:: Tilde Mariann Andersen Foto: Alamy
08. dec. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

En feminist er en kvinde, der hader mænd.

Optrukket med humor og en naiv tegneseriestreg, er det det billede, mange af os har af en ægte feminist: hun hader mænd, og så går hun selvfølgelig i røde strømper. Og hvad skal vi egentligt med den feminisme? For vi har da allerede ligestilling, har vi ikke? Det var i hvert fald det spørgsmål tv-vært Christiane Schaumburg-Müller fik ørene i maskinen for at stille. Spørgsmålet i sig selv er reelt nok, for der er en del uenighed om, hvad feminisme er for en størrelse. Nogle mener, at man sagtens kan være feminist og hjemmegående på samme tid, mens andre igen synes, at sangerinden Beyoncé er det perfekte billede på den moderne kønskamp. Der er mange forestillinger om, hvad en ægte feminist er, men at hun også kan være en mand, er ikke en af dem, vi hører oftest.

ALTfordamerne.dk har interviewet tre mænd, der kalder sig feminister. Læs hvorfor, de har valgt at deltage i ligestillingsdebatten, og hvorfor de mener, man sagtens kan være feminist, selv om man er mand.


Ulrik Frost: Jeg valgte den røde, fordi hun mente, den var til piger
Forkvinde i Selskab for Ligestilling

Hvorfor er du feminist?
- Som barn blev jeg drillet meget med, at jeg ikke var en rigtig dreng, fordi jeg elskede at på i kjole og male mine negle. Jeg havde på mange måder en utryg barndom, hvor mobning var en del af min hverdag. I lang tid bebrejdede jeg mig selv, at jeg ikke kunne være som de andre, og at jeg altid havde mere tilfælles med piger end med drenge. Men da jeg kom på efterskole i 9. klasse fik jeg nok. Her mødte jeg andre, der havde været udsat for den samme ubegrundede forfølgelse, og det gik det op for mig, at det ikke var mig, den var gal med. Det var derimod dem omkring mig, der ville have mig til at være på en helt bestemt måde, for at de kunne forstå mig og lade mig være en del af gruppen. Da det gik op for mig, tog kampgejsten fat i mig. Jeg mærkede, at det her ikke er et individuelt problem, som vi hver især skal slås med - det er et samfundsproblem, som vi skal løse i fællesskab siger

Hvordan deltager du i kampen for ligestilling?
- Sidst jeg var i svømmehallen skulle jeg købe en badehætte. Livredderen gav mig valget mellem en rød og en blå hætte, og sagde med et glimt i øjet til mig, at jeg nok ikke ville have en pigehætte og pegede på den røde. Men jeg valgte den røde, netop fordi hun mente, det var en pigehætte. Det håber jeg har rusket en smule i hendes opfattelse af kønsfarver. Det håber jeg i hvert fald, for nu render jeg rundet med en meget markant badehætte, der lyser op i bassinet, og minder mig om, at jeg, selv når jeg går i svømmehallen, er ligestillingsaktivist. Men det er selvfølgelig allervigtigst at tage debatten, når man møder folk, der mener vi har opnået ligestilling. Dem findes der faktisk rigtig mange af.

Hvordan kan du være feminist, når du er mand?
- For mig er mænd og kvinder slet ikke så forskellige. Faktisk mener jeg, at vi bruger alt for meget energi på at tale om hinandens forskelle. Jeg har langt mere tilfælles med mange kvinder, end jeg har med mange mænd, og derfor vil jeg ikke udelukkes fra det fællesskab, jeg har med kvinder. Det er også derfor vi i Selskab for Ligestilling har valgt at kalde mig forkvinde: Vi vil ruske i opfattelsen af, hvad en kvinde er.

Hvordan fandt du ud af, at du var feminist?
- Jeg havde brug for et ord, der kunne markere, at jeg ikke er tilfreds med vores kønsopfattelse. Derfor blev jeg rødglødende feminist. Jeg fandt simpelthen ud af det på den hårde måde, fordi jeg på min egen krop havde mærket, at vores kønsopfattelse kan havde forfærdelige konsekvenser for dem, der ikke passer ind. Det kan føre vold, forfølgelse, hetz og mobning med sig. 

Hvad er feminisme?
- Feminisme er en politisk bevægelse, der vil sætte mennesker fri og bekæmpe undertrykkelse. Det er en bevægelse, der anerkender, at mennesker ikke er født lige, og at vores udgangspunkt for at skabe et godt liv er forskelligt. Du har f.eks. andre muligheder, hvis du er mand, end hvis du er kvinde, ligesom hudfarve, etnicitet og seksualitet har en betydning for, hvilke muligheder samfundet tilbyder dig. Når der er langt flere kvindelige sygeplejersker end mandlige, er det ikke fordi kvinder i udgangspunktet er bedre sygeplejersker. Det er fordi vores opdragelse lærer os, at kvinder skal være gode til omsorg. Feminismen er den bevægelse, der vil ruske i vores opfattelse af hvad en ”rigtig” kvinde og en ”rigtig” mand er og i det hele taget sætte spørgsmålstegn ved, hvad der er ”rigtigt” for det enkelte menneske.

Hvilke fordomme møder du om feminisme?
- Mest at feminister kun er kvinder, der hader mænd. Og at de mandlige feminister der findes, må være nogle skvat. Det synes jeg nu ikke selv, jeg er. Jeg har aldrig mødt en feminist, der hader mænd. Faktisk oplever jeg, at feminister er bedre til a være åbne over for alle. Feminisme er en ideologi, der vil nedbryde fordomme. For mange er det en provokerende ideologi, fordi vi vil ændre på den måde, folk skal se verden an på, og gøre den politiske kamp til noget privat.


Med mappe og i powersuit. Det er én tolkning af, hvordan en feminist ser ud. Foto: Alamy

Rasmus Brygger: Mænd holdes også tilbage på grund af deres køn
Debattør og tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom

Hvad er feminisme?
- For mig er feminisme en frihedskamp. Det er en kamp for at alle - uanset om de er mænd eller kvinder - kan få lov til at leve det, liv de ønsker. Feminisme handler ikke om kvoter eller øremærket barsel, men om at anerkende det helt simple faktum, at der stadig kan være barrierer i samfundet, der kan holde både mænd og kvinder tilbage. 

Hvordan kan du være feminist, når du er mand?
- Feminisme handler ikke kun om kvindekamp. Det handler ikke kun om flere kvinder i bestyrelsen eller at komme væk fra kødgryderne, men også om mandekamp, om at sætte fokus på de steder, hvor mænd holdes tilbage pga. vores køn. Førstnævnte er helt sikkert værd at kæmpe for, men sidstnævnte er også vigtigt at sætte fokus på - særligt fordi, der i dag er alt for få mænd, der deltager i denne her debat. Men der er brug for nogen til at fortælle om mænds manglende rettigheder, når det gælder ret til deres børn, om at mænd er mere deprimerede, mere syge og dårligere uddannede, og at mænd også kan voldtages og misbruges.

Hvorfor er du feminist?
- Fordi det for mig som liberal er vigtigt ikke kun at diskutere lovgivning, men også at se på de strukturer, der er i samfundet, som kan være med til at skabe en ufrihed. Jeg er ligeglad med, om man ønsker at være hjemmegående mor - eller far - eller om man ønsker at gøre karriere. Det afgørende for mig er bare, at du selv har haft friheden til at træffe det valg.

Hvilke fordomme møder du om feminisme?
- Den største fordom er nok, at feminismen er et socialistisk projekt. At for at være feminist, så skal man gå ind for øremærket barsel, for bestyrelseskvoter og en masse anden regulering. Jeg er igen og igen blevet kaldt radikal og rød, fordi jeg har erklæret mig som feminist. Der er også mange fordomme om, at feminismen kun beskæftiger sig med kvinders rettigheder, og at mænd er i anden række. Men det er forhåbentlig alle fordomme, som vi kan gøre op med, hvis bare der kommer flere mænd - og liberale - ind i debatten om ligestilling.

Hvad er den største udfordring for ligestillingen i dag?
- Den største udfordring er debatten. Det er en ren skyttegravskrig med en helt sindssyg tone og så meget mudderkastning, at man får lyst til at træde et skridt tilbage. Det værste er - og det kan jeg sige, nu hvor jeg har prøvet at stå på begge sider - at begge sider taler totalt forbi hinanden. Vi er jo i virkeligheden enige om det fundamentale, men debatten ender altid og frustrationer og råberi, og derfor står den fuldkommen stille.


1890'ernes humoristiske fortolking af begrebet feminist. Foto: Alamy

Henrik Marstal: Udtrykket "rigtig mand" er dybt problematisk
Debattør, bl.a. hos Politiken, hvor han jævnligt skriver om emner relateret til kønsdebatten. Blogger desuden på Koensforraeder.org og udgiver til foråret bogen ”Breve fra en kønsforædder” om nødvendigheden af, at også mænd blander sig i debatten om ligestilling.

Hvad er feminisme?
- For mig er feminisme den opfattelse, at en uhensigtsmæssig, patriarkalsk kønsmagtordning gennemsyrer samfundet. Feminisme er for mig også at være normkritisk - blandt andet over for den heteronormativitet, som dominerer enormt, og som medvirker til at fastholde alt for mange af os i at være kvinder-kvinder og mænd-mænd - og absolut intet andet. Og så er feminisme også at bidrage aktivt til, at feminine værdier kan få bedre plads i menneskesindet, sådan at vi alle kan omgås hinanden med mere empati, anerkendelse og respekt. Det er vigtigt at undrestrge, at feminismen ikke kritiserer mænd i sig selv, men snarere de strukturer, der gør det socialt accepteret at være mænd på særligt privilerede vilkår, som alle andre end heteroseksuelle mænd ikke har.

Hvorfor er du feminist?
- Det er jeg, fordi jeg mener, det er den bedste måde hvormed samfundet kan komme mere i balance på - ikke blot i relationen mellem mænd og kvinder, men også mellem privilegerede og mindre privilegerede, og mellem ressourcesvage og ressourcestærke. 

Hvordan kan du være feminist, når du er mand?
- Der er ingen modsætning mellem at være mand og at være feminist, for der er ikke nogen kønsmæssig særinteresse på spil. At være feminist er blandt andet at problematisere den macho-agtige, mandlige adfærd, som er et resultat af patriarkatet, og som faktisk skaber problemer for mange mænd - og også har gjort det for mig, fordi machokulturen har tilranet sig definitionsmagten på hvad 'en rigtig mand' er for en størrelse. Altså, alene udtrykket "rigtig mand" er så dybt problematisk!

Hvordan fandt du ud af, at du var feminist?
- Det var en langsom, stykvis og ikke helt lineær erkendelse. Jeg kan ikke sige andet end at jeg pludselig vidste, at jeg var det. Og at det føltes rigtigt.

Hvilke fordomme møder du om feminisme?
- Der er mange. En standardreaktion fra mænd er, at det er kvindagtigt eller tøset at være det. Men bag denne reaktion ligger en præmis om, at kvindekønnet ikke er nær så meget værd som mandekønnet - for ellers ville det jo ikke være et gangbart skældsord mod en mand. En anden fordom er den, at mænd jo slet ikke kan være feminister, for feminister hader jo alle mænd

Hvad er den største udfordring for ligestillingen i dag?
- Der er mange udfordringer. En af dem er modviljen mod at erkende, at bare fordi bruttolønforskellen mellem mænd kvinder nu er på kun omkring 15 procent, og bare fordi kvinder har fået seks-syv procent af toplederposterne i erhvervslivet, betyder det altså ikke, at der er ligestilling! En anden udfordring er mænds ofte manglende evne til at forstå, at mandekønnet historisk set altid har været det mest privilegerede køn, og at det ville hjælpe en del, hvis de begyndte at erkende det. Og en tredje udfordring er de mest privilegerede, hvide, veluddannede kvinders insisteren på, at alle kvinder i hvert fald i Danmark skam allerede er ligestillede med mænd. Men disse kvinder overser komplet deres egen privilegierigdom og ser ikke hvordan det i meget høj grad fortsat er mænds betingelser, som denne verden fungerer på økonomisk, seksuelt, rangordensmæssigt - også på de bonede gulve, hvor disse privilegerede kvinder selv færdes.

LÆS OGSÅ: Derfor får Christiane hug for sit syn på kønsroller

LÆS OGSÅ: Kønsroller anno 1950 fungerer fint hjemme hos os

LÆS OGSÅ: Kønsneutral opdragelse er noget pjat