Sundt brød og sunde boller
SPONSORERET indhold

1 sund dej - 3 lækre brød og boller

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Det er heldigvis ikke svært at trylle lækre brød og boller frem i køkkenet. Se her, hvordan du forvandler en basisdej til 3 smagfulde og sprøde varianter.

Af: Vibeke Lehn Foto: Nicolai Mørk
06. jan. 2021 | Opskrift | Fit living
15 boller eller 3 brødstænger | Total: 3 timer

Ingredienser

Grunddej
50 g gær
1 liter kærnemælk
3 tsk groft salt
100 g solsikkekerner
100 g hørfrø
100 g rug- eller havreflager
500 g groft speltmel
300-400 g hvedemel

1. Gulerods- & courgetteboller
1 portion grunddej
1/3 liter groftreven gulerod
1/3 liter courgette
ca. 300 g hvedemel
Drys:
2 spsk sesamfrø

2. Kerneboller
1 portion grunddej
50 g groftknuste rugkerner
100 g parboiled spelt
50 g græskarkerner
ca. 200 g hvedemel
Drys:
5 spsk græskarkerner

3. Brødstænger med tørret frugt
1 portion grunddej
175 g i alt af hakkede abrikoser, tranebær og rosiner
25 g gojibær
50 g hakkede hasselnøddekerner
300-350 g hvedemel
Drys:
evt. 1 spsk blå birkes

Sådan laver du grunddejen

Grunddej
Lun kærnemælk og rør gæren ud heri. Rør derefter de øvrige ingredienser i dejen. Hold lidt af melet tilbage og brug evt. en håndmixer. Sørg for, at dejen ikke bliver for fast, inden du tilsætter det ønskede fyld. Lad dejen hæve lunt tildækket ca. 1 time. Sæt store spiseskefulde af dejen på plader med bagepapir og lad bollerne/brødene efterhæve i 1 time.
Bag bollerne/brødene gyldne og sprøde ved 200° varmluft i 20-25 minutter.
Energi pr. stk.: 230 kcal

1. Gulerods- & courgetteboller
Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
Energi pr. stk.: 260 kcal

2. Kerneboller
Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
Energi pr. stk.: 350 kcal

3. Brødstænger med tørret frugt
Del og form dejen til tre aflange stænger, læg dem i en baguetteform eller på en plade med bagepapir. Bag som beskrevet i grundopskriften. OBS! Vent med at tilsætte det resterende hvedemel efter det ønskede fyld. Melmængden vil nemlig variere med fyldet.
12 stk. af hver brødstang = 36 stk. i alt.
Energi pr. stk.: 160 kcal

 

PRØV OGSÅ - flere lækre opskrifter på hjemmebagt brød og boller:

Grydebrød

5-korns-rugbrød

Mysliboller

Rugkanter

Burgerboller

 

Anbefalet til dig