4 opskrifter på lækre fastelavnsboller
SPONSORERET indhold

4 opskrifter på lækre fastelavnsboller

Endelig kom den tid på året, hvor man gerne må svælge i lækre fastelavnsboller. Prøv de klassiske med creme, chokolade og marmelade, eller de helt uimodståelige små vandbakkelser meddelikat fyld.

Foto: Henrik Freek Christensen
03. feb. 2015 | Opskrift | BoligLiv



Klassisk gammeldags fastelavnsbolle med creme
16 stk.

De gode gammeldags danske fastelavnsboller kan enten tilberedes af en wienerbrødsdej, som bageren ofte gør, eller af en almindelig gærdej. Vi bruger her en gærdej, fyld af marcipansmørcreme og pynt af chokoladeglasur. Det er nemmest, og man bruger mindre smør.

Tid: ca. 40 minutter plus hæve- og bagetid.

Dej:
100 g smør
2 dl mælk
50 g gær
2 spsk. sukker
1 æg
1 knivspids salt
ca. 450 g hvedemel
1 æg til pensling

Marcipansmørcreme:
100 g marcipan
100 g blødt smør
100 g sukker

Chokoladeglasur:
100 g flormelis
2-3 spsk. god kakao, f.eks. Valrhona
lidt kogende vand

1. Dej: Smelt smørret, og lun mælken heri. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg og salt, og ælt dejen med hvedemel, til den er glat og smidig.

2. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Tilbered marcipansmørcremen imens.
3. Marcipansmørcreme: Riv marcipanen, og rør den med smør og sukker til en jævn smørcreme.

4. Rul dejen ud på et meldrysset bord til en firkant på ca. 30 x 30 cm. Skær dejen ud i 16 lige store firkanter.

5. Fordel en klat creme på hver. Bøj spidserne mod midten, og klem dem godt sammen, så cremen bliver inde i bollerne. Læg bollerne med sammenføjningen nedad på en bageplade med bagepapir.

6. Lad bollerne hæve i ca. 20 minutter. Pensl dem med sammenpisket æg, og bag dem ved 200 grader i ca. 15 minutter. Afkøl bollerne på en bagerist.

7. Rør en glasur af flormelis, kakaopulver og kogende vand og dekorer fastelavnsbollerne.


Mini-chokolade-boller
24 stk.

Her bruger vi samme dej som til fastelavnsboller (se opskrift nedenfor), men fylder dem med chokolade og laver dem i en miniudgave – så må man gerne spise mere end en!

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

2 dl letmælk
25 g smør
50 g gær
1 spsk. sukker
½ tsk. groft salt
1 æg
ca. 450 g hvedemel
100 g god mørk chokolade til fyld
1 æg til pensling
100 g god mørk chokolade til pynt evt. sukkerblomster til pynt

1. Lun mælken, og smelt smørret heri. Væsken skal kun være fingervarm. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og æg, og ælt hvedemel i lidt ad gangen. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.

2. Slå dejen ned på et meldrysset bord. Rul den ud til en firkant ca. 40 x 40 cm, og skær den ud til 24 stk.

3. Hak chokoladen, og kom en teskefuld på midten af hvert dejstykke. Fold enderne sammen mod midten. Læg bollerne med snippen nedad på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 200 grader. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag i 8-10 min. Afkøl bollerne.

5. Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Dekorer bollerne med chokoladen, og pynt dem gerne med sukkerblomster eller lignende.


Fastelavnsboller med marmelade
12 stk.

Klassisk fastelavnsbolle med sødt fyld af marmelade. Brug gerne forskellig slagsmarmelade og fortvivl ikke, når marmeladen ’vokser’ ud af bollen under bagning, det gør dem kun endnu lækrere.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

2 dl letmælk
25 g smør
50 g gær
1 spsk. sukker
½ tsk. groft salt
1 æg
ca. 450 g hvedemel marmelade, gerne forskellige slags
1 æg til pensling

1. Lun mælken, og smelt smørret heri. Væsken skal kun være fingervarm. Hæld væsken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt og æg, og ælt hvedemel i lidt ad gangen. Hold lidt af hvedemelet tilbage. Ælt, til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i 1 time.

2. Slå dejen ned på et meldrysset bord, og del den i 12 stk. Tril til boller.

3. Læg bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem hæve tildækket ca. 30 min.

4. Tænd ovnen på 200 grader.

5. Lad en fordybning i midten af hver bolle med en teske. Kom marmelade i fordybningen, og pensl bollerne med sammenpisket æg. Bag bollerne i midten af ovnen i ca. 12 min.


Små vandbakkelser, serveret som fastelavnsboller
12-24 stk.

Små vandbakkelser, serveret som fastelavnsboller, er en kærkommen klassiker. Sveskekompotten kan erstattes med godt jordbærsyltetøj for nemheds skyld.

Tid: ca. 30 min. plus bagetid

Sveskekompot:
150 g svesker uden sten
1½ dl vand
1 spsk. sukker

Vandbakkelser:
2½ dl vand
100 g smør
130 g hvedemel
4 æg

Vaniljecreme:
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
korn af 1 vaniljestang
1 spsk. majsstivelse
2 dl mælk
lidt sukker til drys
2½ dl piskefløde
evt. jordbærsyltetøj
flormelis til pynt

1. Hak sveskerne, og kom dem i en lille gryde sammen med vand og sukker. Kog sveskerne under låg i ca. 10 min. Tag gryden af varmen, og blend mosen. Afkøl sveskekompotten.

2. Kom vand i en gryde, og bring det i kog. Tilsæt smør, og lad det smelte i vandet. Drys melet i, og rør kraftigt med en grydeske eller et piskeris, til dejen slipper grydens sider og er glat og fast.

3. Tag gryden af varmen, og lad dejen blive lunken.

4. Tænd ovnen på 200 grader.

5. Slå æggene ud i en skål. Rør æggene i dejen lidt ad gangen. Det er vigtigt, at der piskes godt, når æggene tilsættes. Rør, til dejen er helt glat.

6. Sæt dejen i toppe på en bageplade med bagepapir ved hjælp af to skeer. Bagvandbakkelserne i ovnen i ca. 20 min., til de er gyldne. Lad vandbakkelserne afkøle på en bagerist.

7. Kom æggeblommer, sukker, vaniljekorn, majsstivelse og mælk i en gryde. Varm cremen op ved svag varme, mens der piskes i den. Cremen må endelig ikke koge. Varm cremen, indtil den tykner, og pisk i den konstant. Tag gryden af varmen. Kom cremen i en skål, og drys med sukker. Afkøl cremen.

8. Pisk fløden til tykt skum. Rør halvdelen i den afkølede creme, så den er helt ensartet.

9. Fyld vandbakkelserne med sveskekompot eller jordbærsyltetøj, vaniljecreme og flødeskum. Drys bollerne med sigtet flormelis.

TIP: Til perfekte vandbakkelser. Åbn ikke ovnen, før bagetiden er udløbet, da kagerne let falder sammen. Tjek, om vandbakkelserne er bagt ved at tage en enkelt vandbakkelse ud. Lad den stå 1 min. Falder den sammen, må de bages lidt længere tid.

► SE OGSÅ: Bag pølsehorn og bananbrød som eftermiddagssnacks
► SE OGSÅ: 3 små søde til en kold tid