Nu kan du igen tilmelde dig Danmarks hyggeligste kvindeløb.  Læs mere om overraskelserne her

5 opskrifter med fuldkorn

Fuldkorn

5 opskrifter med fuldkorn

Find poserne med kerner og frø frem, og bag både sunde og søde lækkerier til brødkurven.



Mysliboller med tørrede bær og nødder
12-16 stk.

Dejen til myslibollerne koldhæver natten over, så de er nemme at bage til morgenbordet.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid 

½ liter vand
15 g gær
100 g 5-kornsflager, f.eks. fra Urtekram
100 g fuldkornsmel
2 spsk. sirup eller farin
1 spsk. salt
75 g grofthakkede hasselnødder
50 g rosiner
50 g soltørrede tranebær
ca. 300 g hvedemel
1 æg til pensling
flager til drys

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt flager, fuldkornsmel, sirup, salt, nødder, rosiner og tranebær. Rør hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen 5-8 min. på maskine – dejen må gerne være lidt klistret. Dæk skålen med film, og stil den koldt i 8-24 timer.

2. Vend dejen ud på et meldrysset bord, fold den sammen et par gange og form den til en aflang pølse. Del dejen i 12-16 stykker, og form skødesløst til boller. Læg bollerne på bageplader med bagepapir. Lad dem hæve tildækket ca. 30 min.

3. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og drys med flager. Bag bollerne ved 200 grader varmluft i 18-20 min. Sæt bollerne til afkøling på en rist, men pak dem, mens de endnu er lune, hvis de skal fryses.


Rugbrøds-chokoladeboller

18-20 stk.

De ligner Lagkagehusets både i udseende og smag, og vi lover, du ikke bliver skuffet. Dejen til bollerne skal hæve koldt natten over.

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid

1 mørk hvidtøl (33 cl) eller vand
10 g gær
100 g knækkede rugkerner
50 g hørfrø
50 g solsikkefrø
50 g græskarkerner
2 spsk. honning eller sirup
1 spsk. kakao
1 tsk. salt
125 g rugmel
125 g hvedemel
150 g mørk chokolade

Pynt:
100 g mandelsplitter

1. Hæld øl i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen chokolade, og rør dejen godt igennem.

2. Hak chokoladen groft, og vend i dejen. Dæk skålen med film, og stil den koldt 8-24 timer.

3. Sæt dejskålen ved stuetemperatur 1 times tid. Hak mandelsplitterne, og bred dem ud på et skærebræt.

4. Form dejen til boller a ca. 50 g med to skeer, og vend dem rundt i mandlerne med et par gafler. Sæt bollerne på to bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket 30-45 min.

5. Sæt pladerne i ovnen ved 250 grader varmluft. Skru ned til 180 grader, og bag bollerne 18-20 min. Lad bollerne afkøle på en rist, men pak dem, mens de endnu er lune, hvis de skal fryses.


No nonsens kernebrød

1 stort brød

Vi elsker kernebrødet, som både kan serveres morgen, middag og aften. Har du ikke en hævekurv, kan dejen bare hæve i en skål i stedet.

Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid 

½ liter vand
10 g gær
250 g 5-kornsblanding
1 spsk. honning, sirup eller rørsukker
2½ tsk. groft salt
ca. 500 g stenformalet mel (hvede, ølandshvede, spelt)

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser, og ælt dejen godt igennem – ca. 8 min. på maskine. Dæk skålen med film, og stil den koldt 8-24 timer.

2. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord, form den til et brød, og læg det i en hævekurv drysset med mel. Lad brødet hæve til dobbelt størrelse – det tager 3-4 timer.

3. Sæt en plade i ovnen, og varm op til 250 grader varmluft. Vend brødet ud på et stykke bagepapir på den varme plade, skru ned til 200 grader, og bag brødet ca. 45 min. Tjek, om brødet er gennembagt – det skal lyde hult, når du banker det i bunden. Sæt brødet til afkøling på en rist.


Fletbrød med spinat, feta og chili
Genialt madbrød til forårsskovturen eller på madpakken. 

Tid: ca. 40 min. plus hæve- og bagetid 

2½ dl vand
10 g gær
200 g kamutmel
ca. 125 g hvedemel
1 tsk. salt

Fyld:
1 pose frisk spinat (250-300 g)
1 lille løg
1 fed hvidløg
1 rød chili (eller ½ tsk. chiliflager)
1 spsk. olivenolie
lidt salt
100 g fetaost
1 æg til pensling
evt. 1 spsk. nigellafrø

1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt de to slags mel og salt. Ælt dejen godt igennem, og lad den hæve til dobbelt størrelse – ca. 1 time.

2. Skyl og slyng spinaten tør. Pil løg og hvidløg, og hak dem fint. Flæk chilien, skrab kernerne ud, og hak chilien fint.

3. Varm olien i en gryde, og svits løg, hvidløg og chili, uden at det tager farve. Vend den afdryppede spinat i gryden, og varm igennem under omrøring, til spinaten akkurat falder sammen. Smag til med lidt salt (husk, at fetaosten er salt), og afkøl. Skær fetaosten i små terninger, og vend dem i spinaten.

4. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og rul den ud til et rektangel, ca. 24 x 40 cm. Læg den på en bageplade med bagepapir.

5. Læg spinatfyldet ned langs midten af dejen. Skær dejsiderne i 2½ cm brede strimler med en dejspore eller kniv. Sno, og flet strimlerne henover fyldet, og lad brødet hæve tildækket 45-60 min.

6. Pensl brødet med sammenpisket æg, og drys evt. med nigellafrø. Bag brødet ved 180 grader i ca. 30 min.
 

Fuldkorns-fougasse 6-8 stk.
Ligesom foccacia bages de lækre brød med rosmarin og havsalt. 

Tid: ca. 30 min. plus hæve- og bagetid 

150 g fuldkornsdurummel
350 g italiensk pizzamel
10 g gær
4-4½ dl vand
1 spsk. olivenolie
1 tsk. salt
50 g fuldkornsdurummel til formning

Pynt:
3 spsk. olivenolie
2-3 spsk. vand
3-4 stilke frisk rosmarin
2-3 tsk. flagesalt

1. Bland de to slags mel i en stor skål. Smuldr gæren i melet, og tilsæt tempereret vand. Rør dejen sammen, og rør olie og salt i.

2. Træk og stræk dejens kanter ind mod midten af skålen med en dejskraber, til dejen er spændt og elastisk. Tilsæt ikke mere mel, selvom dejen føles klistret.

3. Form dejen til en kugle ved hjælp af dejskraberen, og drys med lidt mel. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.

4. Vend forsigtigt dejen ud på et bord drysset med durummel, og drys lidt durummel på overfladen. Del dejen i 6-8 stykker, og vend dem i durummel. Klap dem forsigtigt ud i ovaler på ca. 10 x 20 cm, og læg dem på bageplader med bagepapir.

5. Skær et snit i midten af hvert brød og derefter 2 skrå snit i hver side – uden at skære igennem kanten. Åbn snittene, så de bliver til huller. Pensl brødene med olie blandet med lidt vand, og tryk friske rosmarinnåle i dejen. Drys med salt.

6. Lad brødene hæve, mens ovnen varmer op til 250 grader varmluft. Bag brødene 10-12 min., og læg dem på en rist til afkøling. Du kan også bruge en bagesten og bage brødene 2 stykker ad gangen, så bliver de superlækre.

► SE OGSÅ: 5 opskrifter på kager uden mel
► SE OGSÅ: 7 klassiske flødeskumskager
► SE OGSÅ:
 Sådan laver du Meyers surdej + 3 opskrifter på brød


 

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Læs mere

Ok