Æblesmør
Foto: Line Thit Klein | Æblesmør
ALT for damerne

Æblesmør

Æblesmør

Navnet er lidt misvisende – for det indeholder ikke smør. Derimod er det en god smørelse til brød om morgenen eller på brød til eftermiddagsteen.

Af Pernille Skjødt 20.okt.2012 Mad

4

1 kg æbler, f.eks. Ingrid Marie eller Belle de Boskoop
5 dl vand
4 nelliker
¼ stjerneanis
6 kardemommekapser
½ kanelstang
1 flækket vaniljestang
200 g rørsukker
50 g mørk muscovadosukker eller mørk farin.
Tilbehør: brød.

Sådan laver du æblesmør:

Skær æblerne i kvarte og kog dem i 5 dl vand med skræl, kernehus og hele molevitten. Kog indtil det er mørt, og kør det gennem en grøntsags-kværn, purékværn eller giv æblerne en tur med en stavblender indtil det er godt moset.

Sigt æblemosen og kør rundt i sigten med bagsiden af en suppeøse, så så meget mos kommer med som mulig. Kassér overskydende rester fra sigten.

Stød kardemommekapslerne, og kassér den grønne skal. Stød kardemomme, nelliker og stjerneanis fint.

Kom mosen i en gryde sammen med krydderier, kanelstang, vaniljestang, rørsukker og muscovadosukker eller brun farin. Kog æble-massen ved svag varme i en times tid. Det er vigtigt at røre i gryden hele tiden – ellers brænder det på.

Skold et stort sylteglas eller to mindre med kogende vand og kom æblesmørret på glas. Tilsæt evt. lidt Atamon i glassene, når du skyller dem.

Prøv også æblegranité med mynte

Få mere inspiration til lækker mad på altfordamerne.dk/opskrifter/

TIP
Du kan undlade at støde krydderierne og i stedet komme hele krydderier i en gazepose eller anden lille krydderi-pose, som så koges med undervejs og fiskes op af gryden når mosen er kogt færdigt og du mener krydderismagen er intens nok.
Henter...