Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Koge-/bagetid: 20 min
2½ dl æblemost
1 lime (økologisk)
500 g madæbler (400 g renset vægt)
4 æg
25 g smør
25 g mel
¼ tsk. salt
2-3 spsk. sukker
Flormelis (til pynt)
Til formene:
15 g smør
25 g sukker
Sådan laver du soufflé
1. Smør 6 souffléskåle (ca. 2 dl) eller 1 stor souffléskål grundigt med smør. Hæld lidt sukker i hver, og vend og drej skålene, til de er dækket med sukker indvendigt. Hæld overskydende sukker ud.
2. Kog æblemosten ind til 1 dl.
3. Vask limefrugten, riv skallen, og pres saften.
4. Skræl og udkern æblerne. Kog dem helt møre med limesaft under låg – ca. 10 min. Tag låget af, og kog væsken væk. Mos æblerne groft med en gaffel, og kog under omrøring til en tæt mos – ca. 5 min.
5. Del æggene i blommer og hvider.
PRØV OGSÅ: Lime/vanilje-panna cotta
6. Smelt smør i en gryde, og rør melet i. Bag det igennem, og tilsæt æblemost. Bag dejen igennem under omrøring, til den slipper gryden. Tag gryden af varmen, og tilsæt limeskal. Rør æggeblommerne i én ad gangen. Rør æblemosen i dejen.
7. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
8. Pisk æggehvider og salt til blødt skum, og pisk sukker i lidt ad gangen. Vend æggehviderne i dejen lidt ad gangen.
9. Fordél dejen i formene – de skal være næsten helt fyldt – og sæt dem i ovnen i 10-12 min., til de er hævet flot op og er gyldne på overfladen. Drys med flormelis, og servér straks!
GODT TP: FORBERED SOUFFLÉEN
En soufflé er en lækker dessert, der skal bages umiddelbart før servering.
Du kan dog sagtens forberede den i god tid – til og med punkt 6.
Opbevar æbledejen og æggehviderne i køleskab, og tag dem ud 15 min., før de skal bruges.
Fortsæt fra punkt. 7.