varme hveder til store bededag
Dejlige varme hvedeknopper.
Hjemmet

Varme hveder

Verdens bedste varme hveder

Del på

Lækre varme hveder til store bededag - det kræver lidt tid at bage hveder selv, men smagen er det hele værd. Her får du opskriften på verdens bedste varme hvaeder - hjemmebagte hvedeknopper.

Af Katrine Klinken 09.jan.2016 Mad

2 TIME 45 MIN.

12 stk. varme hveder

Varme hveder

Arbejdstid: 20 min.
Hævetid: 2 timer
Bagetid: ca. 20-25 min.
Fryse-egnede

500 g hvedemel
25 g sukker
1 tsk groft salt
evt. 1 tsk stødt kardemomme
25 g gær
1 ½ dl letmælk
100 g smør (smeltet)
1 ½ dl vand

Forslag til fyld og smagstilsætning (1):
2 stk stødt kardemomme

Forslag til fyld og smagstilsætning (2):
1 spsk blå birkes
½ stang vanilje (kornene)

Forslag til fyld og smagstilsætning (3):
100 g mørk chokolade (hakket)

Tilbehør:
Smør og syltetøj
eller flødeost naturel rør med hakket syltet appelsinskal

Sådan bager du varme hveder

1. Bland mel med sukker og salt og evt. kardemomme. Smuldr gæren i mælken og tilsæt smør og vand.

2. Rør blandingen i melet. Ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig.

 

PRØV OGSÅ: Varme hveder med fordej

3. Tril en pølse af dejen og form 12 boller.

4. Læg bagepapir i en bageform eller et ovnfast fad på ca. 25 x 20 cm. Læg bollerne tæt ved siden af hinanden med ca. 1 cm’s afstand. Lad dem hæve i 2 timer.

SE MERE: Grove varme hveder med gulerod

5. Sæt dem på nederste ribbe i en 225 grader varm ovn i ca. 25 min. Lad dem køle af på en bagerist.

6. Flæk hvederne og rist dem evt. sprøde. Servér med smør, syltetøj eller flødeost.

Har du ikke lyst til hveder, så prøv de lækre Kærnemælkshorn

TIP: Lav din egen flødeost til de lækre lune hveder

Flødeost med tørrede frugter:

Rør 100 g flødeost naturel med 2 spsk hakket, syltet appelsinskal eller f.eks. hakkede figner eller tranebær. Smør ristede hveder med det fine pålæg.    

Eller måske en hjemmelavet marmelade? Prøv f.eks. vores opskrift på marmelade af mirabeller

Derfor spiser vi varme hveder til store bededag

Aftenen før Store bededag spiser traditionen tro varme hveder - traditionen med de varme hveder opstod, da man i 1600-tallet blev besluttede at slå alle årets bededage sammen til en stor - nemlig store bededag. 

På denne 'store bededag' skulle bagerne og bagersvendene selvfølgelig også have fri - derfor opfandt man hvederne, som en skal 'erstatning' for det friske brød.

Hveder er nemlig mindst lige så gode dagen efter, når de flækkes og ristes i ovn eller på brødrister, som de er nybagte. 

Læs alt om varme hveder
Del på
Kommentarer (0)
Henter...