Ingredienser
Det skal du bruge til biksemad med spejlæg
ca. 300 g stegt okse- eller svinekød (i små terninger)
2 løg (store, i skiver eller tern)
1 kg kogte kartofler (pillede og skåret i små terninger)
1 spsk olie eller smør
salt og peber
2 spsk soja
2 spsk worcestershiresovs
4 æg
Tilbehør:
4 æg (spejlede)
rugbrød
Sådan laver du biksemad med spejlæg
- Rist løgene gyldne i fedtstoffet. Kom kød og kartofler på panden og rist ved svag varme. Kom sojasovs og worcestershiresauce på og krydr med salt og peber. Vend rundt, så blandingen ikke bliver for tør.
- Spis biksemaden med spejlæg, syltede rødbeder og rugbrød og sæt engelsk sovs (worcestershiresovs) og soja på bordet, så hver især kan komme lidt mere på retten.
NB: Retten er ikke fryse-egnet
De gode rester — flere dage i træk
Restemad var helt naturligt på „mormors tid". En rest fra søndagsstegen blev måske til „mandagssteg" dagen efter. Mandagssteg er skiver af steg overhældt med den gode sovs og derpå dækket af kartoffelmos. Retten gratineres herefter i ovnen. Rester på 3.-dagen blev måske til biksemad, som senere har udviklet sig til en lidt „finere" ret. Var der endnu lidt til overs af det stegte kød, blev det hele kørt gennem kødhakkemaskinen og tilberedt som hachis, se opskrift herover.
Kongelig biksemad
Til den kongelige jagtmiddag på Trend blev der gerne under kong Frederik 9. serveret biksemad. Både kødet – og her blev brugt svinekam – kartoflerne og løget blev skåret i bittesmå terninger. Biksemaden blev ledsaget af spejlæg, og det hele (naturligvis) serveret på et sølvfad.