Sukkerbrødsdej
SPONSORERET indhold

5 opskrifter med luftig sukkerbrødsdej

Med få ingredienser og lidt fingerfærdighed kan du nemt lave en hjemmebagt luftig sukkerbrødsdej, der kan trylles om til alverdens kager, roulader og lagkager.

Foto: Columbus Leth
09. feb. 2018 | Opskrift | BoligLiv

Grundopskrift på sukkerbrødsbund

4 æg str. L
120 g sukker
60 g hvedemel
60 g kartoffelmel
½ tsk. bagepulver
lidt sukker til drys

TIP: Tilsæt 30 g kakao sammen med melet, hvis du vil have ckokoladebunde.

1. Tænd ovnen på 180 grader.

2. Pisk æg og sukker hvidt og skummende ca. 10 min. med en håndmikser.

3. B land hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen. Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, da den indpiskede luft i æggemassen helst ikke må røres ud.

4. Fordel dejen på en bageplade med bagepapir, og bag i 8-10 min., til den er gylden i overfladen.

5. Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad den ligge lidt. Træk derefter forsigtigt papiret af bunden.



Roulade med chokolade og blåbær
Verdens måske bedste og mest overdådige roulade.

12-15 stykker
Tid: ca. 30 min. plus bage- og hviletid

1 sukkerbrødsbund (Se forrige opskrift)

Chokoladecreme:
250 g mørk chokolade
2 dl piskefløde
ca. 1 dl blåbærsyltetøj
2 dl piskefløde
150 g friske blåbær
lidt mørk chokolade til pynt

1. Tilbered sukkerbrødsbunden som angivet i opskriften.

2. S melt chokoladen ved svag varme i en skål over vandbad. Rør fløden i den smeltede chokolade lidt ad gangen, og rør den til en lind creme.

3. Smør sukkerbrødsbunden med blåbærsyltetøj, og fordel forsigtigt chokoladecreme over syltetøjet. Rul bunden forsigtigt, og stramt sammen.

4. Pisk fløden til let skum, og dekorer rouladen. Top med friske blåbær og flager af chokolade.

TIP
Rouladen kan laves med hindbærsyltetøj og friske hindbær i stedet for blåbær.


Sød kagekat
Bag en sød kagekat af luftig sukkerbrødsdej, og læg den sammen til en børnelagkage med jordbærmarmelade, bananer og flødeskum.

2 katte, nok til ca. 8 personer
Tid: ca. 30 min. plus bagetid 

1 portion sukkerbrødsdej
udstikkere, ca. 8 cm diameter og 12 cm
2½ dl piskefløde
2 bananer
1 dl jordbærmarmelade
150 g flormelis
lidt æggehvide
forskelligt slik og krymmel til pynt

1. Tilbered sukkerbrødsbunden som angivet i opskriften. Udstik bunden med to udstikkere på henholdsvis ca. 8 og 12 cm diameter. Du skal bruge 4 bunde i hver størrelse. Ørerne skærer du ud af resterne af sukkerbrødsdejen.

2. Pisk fløden til skum. Skær bananerne i små tern, og vend i flødeskummet. Fordel jordbærmarmelade og flødeskum på den ene halvdel af bundene. Læg de andre bunde over. Det samme gøres med ørerne.

3. Rør flormelis med æggehvide til en tyk glasur. Dekorer kattene. Pynt med forskelligt slik og krymmel, så kattene får øjne, næse, mund, knurhår, hale og sløjfe.


Fødselsdagslagkage med appelsin og lakridscreme
De syltede appelsiner skal koge et par timer, men kan med fordel tilberedes i forvejen.

Til 10 personer
Tid: ca. 45 min. plus kogetid.

Syltede appelsinskaller:
2 usprøjtede appelsiner
100 g sukker
2 dl vand
korn af 1 stang vanilje
2 lyse lagkagebunde (se første side eller køb færdige)
2 choko-lagkagebunde (se første side eller køb færdige)
2 dl appelsinmarmelade
500 g mascarpone
2 spsk. flormelis
3-4 spsk. lakridssirup
2 dl piskefløde

1. Vask appelsinerne, og skær dem i tynde skiver.

2. Kom vand, sukker og vaniljekorn i en gryde, og kog op, til sukkeret er opløst.

3. Tilsæt appelsinskiverne, og lad dem simre ved svag varme i sukkerlagen i ca. 2 timer.

4. Tag appelsinerne op, og lad dem tørre på en bagerist eller et stykke bagepapir.

5. Pisk mascarpone med flormelis og lakridssirup til en lakridscreme.

6. Læg først en lys lagkagebund, væd den med appelsinlagen, og smør appelsinmarmelade over. Læg dernæst en chokoladebund, appelsinmarmelade, endnu en chokoladebund, lakridscreme og til slut en lagkagebund.

7. Pisk fløden til let skum, og fordel det på kagen. Pynt med de syltede appelsinskaller.


Spongecakes med kokos og lemoncurd
Luftig, let og klassisk spongecake.

8 stk.
Tid: ca. 30 min. plus bagetid

4 æg str. L
120 g sukker
40 g hvedemel
40 g kartoffelmel
40 g kokosmel
½ tsk. bagepulver
lidt sukker til drys
1 dl lemoncurd
2 dl piskefløde
2 spsk. mandelflager
1 spsk. kokosmel til drys

1. Tænd ovnen på 180 grader.

2. Pisk æg og sukker hvidt og skummende ca. 10 min. med en håndmikser.

3. Bland hvedemel med kartoffelmel, kokosmel og bagepulver, og vend det forsigtigt i æggemassen. Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt.

4. Fordel dejen på en bageplade med bagepapir og bag i 8-10 min., til den er gylden i overfladen.

5. Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad den ligge lidt. Træk derefter forsigtigt papiret af bunden.

6. Udstik sukkerbrødsdejen med en udstikker enten kvadratisk eller rund – du skal bruge 16 stk. i alt.

7. Pisk fløden til let skum. Rist mandelflagerne gyldne.

8. Smør halvdelen af bundene med lemoncurd, og top med flødeskum. Læg den anden halvdel af bundene over. Pynt med ristede mandler, og drys med kokosmel.


Kartoffelkager a la Blomsterberg
En klassiker, der aldrig går af kagemode!

8 stk.
Tid: ca. 30 min. plus bage- og køletid

Vaniljecreme:
5 dl mælk
korn af 1 stang vanilje
70 g sukker
40 g majsstivelse
6 æggeblommer
1 portion sukkerbrødsdej (se første side)
4 dl piskefløde
kakaopulver til drys

Overtræksmarcipan:
300 g marcipan
150 g flormelis
35 g glukosesirup

1. Kom 4 dl mælk i en lille gryde, og kog op.

2. Mas vaniljekornene sammen med lidt af sukkeret. Pisk vaniljesukker med resten af sukkeret, majsstivelse og den resterende mælk. Tilsæt æggeblommer, og pisk massen sammen.

3. Når mælken koger, røres blandingen i. Sænk varmen, og kog cremen, indtil den tykner.

4. Hæld cremen i en skål, og dæk med husholdningsfilm. Afkøl cremen.

5. Tilbered sukkerbrødsbunden som angivet i opskriften. Udstik den i 16 runde bunde ca. 7 cm diameter.

6. Ælt ingredienserne til marcipanovertræk sammen.

7. Pisk vaniljecremen igennem, og kom den i en sprøjtepose. Sprøjt vaniljecremen ud på halvdelen af bundene. Læg den anden halvdel af bundene over.

8. Pisk fløden til skum, og kom den i en sprøjtepose. Sprøjt flødeskummet ud i store kugler, til kagerne får højde.

9. Udrul marcipanen på et bord drysset med flormelis. Udstik marcipanen i cirkler på 15 cm diameter. Læg marcipanen forsigtigt over kagerne, og fold den ind i kanten. Sigt kakaopulver over inden servering.


► SE OGSÅ: Regnbuefarvet lagkage
► SE OGSÅ: Islagkage for voksne