Rugbrødslagkage
SPONSORERET indhold

Claus Meyers rugbrødslagkage med syltede solbær

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Har du rester af rugbrød, er det optimalt at bruge det i denne skønne rugbrødslagkage, der oprindeligt stammer fra Sønderjylland.

Af: Claus Meyer Foto: STine Skovdal Christiansen og Maria P.
08. aug. 2019 | Opskrift | ALT for damerne
Rugbrødslagkage til 6-8 personer

Ingredienser

Rugbrødsbunde
5 mellemstore æg
100 g rørsukker
100 g brun farin
1 spsk. kakao
4 spsk. majsstivelse
2 tsk. bagepulver
125 g revet, daggammelt rugbrød uden kerner
smør og sukker til formen


Kagecreme
½ vaniljestang
25 g sukker
1 dl mælk
1 dl fløde
2 æggeblommer
5 g majsstivelse


Syltede solbær
1 vaniljestang
750 g sukker
900 g solbær (ribbet vægt)


Pynt
2 dl fløde pisket
til let skum
mørk chokolade


Desuden
1 springform
(ca. 25 cm i diam.)

Rugbrødsbunde

1. Forvarm ovnen til 150 grader. Smør springformen med smør, og drys med lidt sukker. Hæld det overskydende sukker væk. 

2. Pisk æg, rørsukker, og brun farin sammen, til det er meget luftigt. Sigt kakao, majsstivelse og bagepulver sammen, og vend det i æggemassen.

3. Vend til sidst rugbrødet i – og her er det vigtigt, at det er tørt rugbrød, du bruger, for det skal kunne suge væsken i dejen.

4. Kom rugbrødsdejen i springformen, og bag den i midten af ovnen i cirka 50 minutter. Tag den færdige kage ud af ovnen, og afkøl den på en bagerist.


Kagecreme

1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad. 

2. Bland vaniljesukkeret med resten af ingredienserne til cremen i en gryde, og varm op under omrøring, indtil cremen begynder at tykne. Lad cremen koge i 1 minut.

3. Hæld cremen i en skål, og lad den køle af. Hvis du ikke gider skind på cremen, så læg et stykke husholdningsfilm helt ned oven på cremens overflade – det er lige til at trække af, når cremen er kold.


Syltede solbær

1. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas igen kornene sammen med lidt af sukkeret med den flade side af kniven, så kornene skilles ad.

2. Kom solbær, sukker, vaniljesukkeret, og vaniljestangen i en gryde, og bring det hele i kog. Lad det småkoge i 10–15 minutter. Tag gryden fra varmen, og hæld de syltede solbær på rene glas. Lad solbærrene afkøle. 

3. Når bund, creme og sylt er afkølet, så flæk kagebunden på tværs i en over- og underdel, og læg den sammen med creme og solbærsylt – syltet nederst, så det kan væde bundene (der er i øvrigt mere sylt, end du skal bruge til lagkagen; gem det til yoghurt eller is en anden god dag).

4. Stil lagkagen på køl indtil servering. Pynt så tæt på servering, som det er muligt for dig. Først skal den dækkes med letpisket flødeskum, og dernæst skal den have et gavmildt riv chokolade. Og så er der rugbrødslagkage.