Klassiske julemiddag med flæskesteg med sprød svær og brunede kartofler
SPONSORERET indhold

Flæskesteg med sprød svær, sauce og hvide og brune kartofler

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Flæskesteg med sprød svær, sauce og hvide og brune kartofler - en klassiker på middagsbordet juleaften. Her finder du opskriften på en god, gammeldags flæskesteg med sprød svær og lækkert tilbehør.

Af: Pernille Skjødt Foto: Line Thit Klein
10. okt. 2015 | Opskrift | ALT for damerne
Flæskesteg med sprød svær til 4 personer

Ingredienser

Flæskestegen:
1½-2 kg kamsteg med
svær og uden ben
1½ spsk salt
4-5 laurbærblade

Sauce:
1 skalotteløg
lidt smør
2½ dl rødvin
8-9 dl kalvefond
1-2 kviste timian
50 g smør
40 g mel
stegesky fra stegen

Brunede kartofler:
75 g sukker
20 g smør
800 g – 1 kg små kogte pillede kartofler 
bladene af 2-3 kviste citrontimian


Sådan laver du flæskesteg med klassisk tilbehør

Tjek, at sværen på din flæskesteg er ridset gennem svær og fedt, ellers ridser du forsigtigt med en skarp kniv mellem sværene, (herved bliver sværene nemmere sprøde). 

Læg flæskestegen i et ovnfast fad, gnid salt på sværen, og stik laurbærblade ned mellem. Sæt stegen i en kold ovn, tænd ovnen på 200 grader, og steg flæskestegen i ca. 1½ time, til den er gennemstegt med en centrumstemperatur på ca. 68-70 grader. 

Lad stegen hvile i 15 min, før du skærer den i skiver. Hvis sværen ikke er sprød ved spisetid, så skru ovnen op på 275 grader eller grill. Sæt flæskestegen ind under grillen, og steg den, indtil sværen er sprød. Husk at holde øje med, at den ikke bliver brændt.

Sauce: Pil og snit skalotteløg fint, og steg dem i en gryde ved jævn varme med lidt smør, til de er møre. Hæld rødvin ved, og lad det koge, indtil der er ½ dl vin tilbage. Tilsæt bouillon og timian og lad det simre ca. 25 min. Smelt smørret i en anden gryde, tilsæt mel, og opbag det i nogle minutter.

Tilsæt skyen og kog saucen, til den har en god smag – tilsæt lidt stegesky fra flæskestegen og en smule rødvin før serveringen. Sigt skyen, og krydr med salt og friskkværnet peber.

Brunede kartofler: Smelt sukkeret på en pande ved jævn varme, til det er gyldenbrunt. Tilsæt smørret, og rør i det med en træske, så det samler sig til en jævn masse. Tilsæt de kogte kartofler – pas på – det kan godt sprutte. Sving forsigtigt kartoflerne rundt i karamellen i ca. 10 min, til de er sukkerbrunede
og lækre. Krydr med lidt salt og frisk citrontimian.

Servering: Skær skiver af flæskestegen, og servér med sauce, brunede og hvide kartofler og rødkål. Lav lidt ekstra flæskesteg juleaften – så du er helt sikker på at få noget tilovers til de efterfølgende dage. 

Flæskestegssandwich med agurkesalat og rødkål eller en spicy spidskålsalat, er
en skøn klassiker og genial restemad.