Opskrift på forloren hare
SPONSORERET indhold

Lækker forloren hare med bacon

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

Forloren hare er et ovnstegt farsbrød, der oprindeligt blev belagt med røget spæk, se f.eks. Frøken Jensens Kogebog. Forloren skal forstås som ”falsk”, og måske valget netop faldt på haren, fordi man historisk har tilberedt vildt barderet med røget spæk. Her bruger vi bacon, da det er nemt og giver god smag, men du kan også sagtens forsøge dig med røget spæk. Læs med her og få 3 virkelig gode bud på lækre opskrifter på forloren hare. Og en hjemmelavet ribsgele!

Af: Bente Nissen Lundsgaard Foto: Mikkel Adsbøl
22. feb. 2022 | Opskrift | Hendes Verden
Forloren hare til 4 personer | Total: en time

Ingredienser

500 g hakket svinekød eller kalv og flæsk, maks. 10 % fedt
1 dl smuldret brødkrumme
2 spsk. revet løg
1 æg
1 dl mælk
1½ tsk. salt
peber

Desuden:
125 g bacon i skiver
3 dl mælk

Sauce:
25 g smør
1½ spsk. hvedemel
3½ dl sky fra stegen, brug vand, hvis ikke der er nok
1 dl fløde
1-2 tsk. gele
evt. kulør

Tilbehør:
kartofler og gulerodssalat med rosiner

Sådan laver du forloren hare

  1. Rør kød, brødkrumme, løg, æg, mælk, salt og peber sammen. Form farsen som en hareryg i et smurt ovnfast fad.
  2. Læg baconskiver over. Stil fadet i ovnen ved 225 gr. i 15 min. hæld mælken ved. Skru ned for varmen til 180 gr., og steg videre ca. 40 min. tjek, at kødet er gennemstegt.
  3. Smelt smørret til saucen, og rør melet i. tilsæt sky fra stegen og fløde. kog saucen igennem ca. 5 min. under omrøring. giv den evt. lidt kulør. Smag til med gele.

Hvis du gerne vil lave forloren hare, men med lidt andet og anderledes tilbehør, så skulle du prøve denne opskrift på forloren hare med vildtsovs og ovnbagte rodfrugter. Her har vi lavet den forlorne hare med hakket vildt kød i stedet for hakket kalv og flæsk eller oksekød og haren serveres med bagte rodfrugter og en dejlig cremet vildtsauce til. Se her, hvordan du laver forloren hare med vildtkød:

FORLOREN HARE MED VILDTSOVS OG OVNBAGTE RODFRUGTER

Foto: Martin Dyrløv - opskrift: Sandra Leigh Draznin

forloren-hare-med-vildtkød.jpg

4-5 personer
Arbejdstid: 1 time
Koge/stegetid: 1 time og 15 min.

Forloren hare:
500 g hakket vildtkød, alternativt oksekød eller kalv/flæsk
1 tsk. groft salt
2 skiver lyst brød
1½ dl mælk
1 æg
1 stort løg
3-5 stk. enebær
1 bundt frisk timian
salt og peber
10 tynde skiver bacon eller pancetta

Sovs:
25 g smør
25 g mel
½ l sødmælk
2 dl bouillon
25 g blåskimmelost
1-3 spsk. ribsgelé
1-2 spsk. sojasauce

Rodfrugter:
1½ kg blandede rodfrugter (evt. halvdelen kartofler)
1½ spsk. olivenolie
2-3 stilke frisk rosmarin
salt og peber

  1. Rør kødet sejt med salt. Skær skorperne af brødet, og udblød krummen i mælk. Pil løget, og riv det. Rør æg, brød, mælk og løg i farsen, og krydr med knuste enebær, 2 spsk. hakket timian, salt og peber.
  2. Form farsen til et aflangt brød i en smurt bradepande, og pak det ind i baconskiver. Sæt det i ovnen ved 200 grader varmluft i 15-20 min.
  3. Smelt smørret i en gryde, rør melet i, og bag det igennem under omrøring. Rør mælk og bouillon i lidt ad gangen, og kog sovsen igennem i mindst 5 min. Krydr med salt og peber.
  4. Si sovsen over haren, og steg videre i ca. 45 min. ved 180 grader varmluft.
  5. Skræl rodfrugter (og evt. kartofler), og skær dem i ensartede stykker. Vend dem med olivenolie, finthakket rosmarin, salt og peber på en bageplade med bagepapir, og sæt den i ovnen sammen med haren i de sidste 30 min.
  6. Hæld sovsen fra haren i en gryde, og kog den igennem. Fjern evt. skum og fedt, og smag til med ost, gelé og sojasauce.
  7. Skær den forlorne hare i skiver, og servér med rodfrugter, evt. kartofler og sovs.

Hvorfor hedder det forloren hare?

En forloren hare har intet som helst at gøre med en hare, men måden man former farsbrødet på, ligner en hareryg. Den forlorne hare har nok også fået sit navn, fordi den er tilberedt med spæk eller bacon, som man også har brugt, når man har tilberedt vildtkød.

Vidste du...

Før i tiden var haresteg en fin og dyr spise. Så fandt man på at tilberede hakkekødet, som var det en haresteg med bacon, ribsgelé og brun sovs. Og voila... forloren hare var født.

Hvilken slags kød kan man bruge til forloren hare?

Du kan i princippet bruge al slags hakket kød til forloren hare. Lav fx. din forlorne hare med hakket kalv og flæsk, oksekød oksekød, hakket vildt kød eller en blanding af forskelligt slags kød. Husk blot, at hvis du bruger meget fedtfattigt kød, som fx. hakket kalkun eller kyllingekød, så kan 'haren' have svært ved at hænge ordentlig sammen eller blive meget tør, når du steger den i ovnen.

Forloren hare som festmad

Kødfars behøver ikke altid blive brugt til kødsovs. Her er det forvandlet det hakkede kød til en 'luksus-forloren hare' med fuglelever og svesker. Så invitér endelig venner og familie til en festlig middag med hakket kød og lækkert tilbehør - det behøver bestemt ikke være kedeligt. Se her, hvordan du laver forloren hare som festmad:

forloren-hare-som-festmad.jpg

Luksushare med fuglelever og svesker

Foto: Thomas Hergaard
Opskrift: Sandra Leigh Draznin

Arbejdstid: 1 time
Koge/stegetid: 1 time og 15 min.
Fryse-egnet (4 personer)

250 g hakket kalve- og svinekød
250 g hakket oksekød
1 dl rasp
1 æg
1 dl + 1/4 l bouillon
250 g fuglelever (and eller kylling, mindre stykker)
6-8 svesker (mindre stykker)
1 fed hvidløg (knust)
frisk timian
friskrevet muskatnød
salt og friskkværnet peber
evt. 150 g bacon (skiver, eller lidt mel)

Endvidere: fløde eller mælk, ribsgelé og sovsejævner eller majsstivelse

Tilbehør: kogte kartofler, grønsager og ribsgelé

  1. Ælt kødet sammen med rasp og æg og tilsæt 1 dl bouillon. Rør lever og svesker i farsen sammen med krydderierne. Form farsen til et aflangt brød og læg den i en smurt bradepande.
  2. Dæk overfladen med baconskiver eller drys med mel. Sæt ”haren” i ovnen og tænd på 200 grader.
  3. Hæld bouillon ved og lad den stege i 1 time. Dryp med skyen, når overfladen er brunet.
  4. Flyt ”haren” over på et varmt fad og dæk den med stanniol.
  5. Si skyen over i en gryde, skum fedtet af og tilsæt så meget væske (fløde, mælk eller kartoffelvand), at der er ca. 5 dl.
  6. Bring den i kog, smag til med ribsgelé, salt og peber og jævn den.
  7. Servér ”haren” i tykke skiver med sovs og det valgte tilbehør.

Lav din egen hjemmelavede ribsgele til den forlorne hare

  1. Skyl ribsene, og bring ribs og vand langsomt i kog. Kog dem ca. 5 min. Hæld bærrene til afdrypning i saftpose eller i et rent klæde over en sigte natten over.
  2. Mål saften, så du kan beregne sukkermængden, du skal bruge ca. 100 g sukker pr. dl saft.
  3. Bring saften i kog, og rør sukkeret i lidt ad gangen. Lad saften koge, til den kan bestå geléprøven. Skum af.
  4. Kom geléen i rene og skoldede små glas. Læg et rent klæde over, og lad geléen køle af.
  5. Luk glassene til, når geléen er stivnet, og opbevar den i køleskab.

forloren-hare-ribsgele.jpg

For at være sikker på, at den gelé, du koger, bliver stiv nok efter afkøling, kan du foretage geléprøven: Dyp en ske i saften. Lad saften dryppe fra skeen og ned i gryden. Bliver den sidste dråbe hængende, er geléen færdig.

Det kan du bruge ribsgele til:

  • Brug den som pynt på en isvaffel med vaniljeis.
  • Server den til pandekager.
  • Spis den på nyristet brød.
  • Brug den til at smage saucer til med.
  • Server den som tilbehør til forloren hare.

Anbefalet til dig