Gåsesteg
Foto: Alamy | Lækker gåsesteg.
Hendes Verden

Gåsesteg

Gåsesteg

Del på

Få opskriften på den perfekte gåsesteg.

Af Bente Nissen Lundsgaard 22.dec.2016 Mad

3 TIME 0 MIN.

Gåsesteg til 4-6 personer

Gåsesteg

 

1 gås (4 kg)
lidt salt
200 g svesker uden sten
5 æbler skåret i halve æblebåde
lidt vand
1 gulerod i skiver
1 løg i både
lidt salt og peber

Sådan laver du gåsesteg


1. Gå gåsen (4 kg) efter for fjerstubbe i skindet.

 

2. Gnid gåsen med salt ind- og udvendigt. Fjern fedtet, som ofte sidder lige ved hullet, inde i gåsen.

 

MERE LYST TIL AND? SÅ SE HER:  Langtidsstegt and

 

3. Klip vingespidserne af. Fæstn vingerne med kødnåle ind mod gåsens bryst.

 

4. Fyld gåsen med 200 g svesker uden sten og 5 æbler skåret i halve æblebåde. Luk med kødnåle, og bind evt. lårene sammen med kødtråd.

 

5. Læg gåsen på en rist over en bradepande med ryggen opad. Steg gåsen ca. 3½ time i alt ved 160 gr.

 

LÆS MERE:  Sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg

 

6. Brun vingespidser, hals, lever, kråse og hjerte i lidt af det gåsefedt, du fjernede fra gåsen, eller brug olie eller smør.

 

7. Tilsæt vand, 1 gulerod i skiver, 1 løg i både, salt og peber. Kog det ca. 1 time. Si suppen gennem et rent viskestykke over en si. Efter 1½ time hælder du fedtet fra gåsen og vender den, så brystet vender opad.

 

 SE OGSÅ: 15 skønne opskrifter på lækkert tilbehør til julemaden

 

8. Hæld suppen ved.

 

9. Steg gåsen yderligere 1½-2 timer ved 160 gr. Tjek, at gåsen er gennemstegt. Lad gåsen trække ca. 20 min. i den slukkede ovn.

Tip

Hvornår er anden, gåsen eller kalkunen gennemstegt?
Tjek, om fjerkræets lår er let at løsne, og om saften, der løber ud, er klar.

 

Sprød and og gås
Hvis anden eller gåsen ikke er sprød, kan du give den ca. 10 min. ved 225 gr. til sidst.



Stegning i forvejen af and, gås eller kalkun
Hvis du synes, det er helt håbløst at stege and, gås eller kalkun lige op til middagen juleaften eller Mortens aften, kan du i stedet stege den helt færdig om formiddagen. Parter fjerkræet, og læg den i et ovnfast fad. Den skal så tildækkes og opbevares i køleskabet. Varm fjerkræet godt igennem i ovnen, inden den serveres. Den bliver ikke helt så sprød som en nystegt, men tager den værste stress. Saucen kan også laves helt færdig og opbevares i køleskabet. Den skal gennemvarmes inden servering.     

Læs alt om julemad Kylling Hovedret
Del på
Kommentarer (0)
Henter...