Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 8 timer
Hævetid: 4 timer
Bagetid: 15 min.
Granolie:
1 dl friske grannåle (se tips)
2½ dl neutral,
koldpresset olie (f.eks. mild rapskimsolie eller mild olivenolie)
Granvand:
3 spsk. friske grannåle
6 dl vand
Fordej:
5 g gær
3 dl granvand
175 rugmel
Dej:
2 dl granvand
5 g gær
ca. 550 g hvedemel
3 spsk. granolie
1 spsk. honning
2 tsk. salt
Pynt: granskud
- Granolie: Læg grannålene i en lille gryde, og tilsæt olie. Varm langsomt op, til de akkurat begynder at skifte farve, og olien er ca. 70 grader – brug et stegetermometer.
- Blend olie og gran, og lad olien trække i 8-12 timer. Si olien, og opbevar den i køleskabet.
- Granvand: Hak grannålene fint, og læg dem i en skål. Giv vandet et opkog, og lad det køle af til ca. 80 grader. Hæld det over nålene, og lad det trække i 30 min. Si vandet.
- Fordej: Rør gæren ud i granvand, og rør rugmelet i. Dæk skålen, og lad fordejen stå ved stuetemperatur i 3 timer (evt. natten over).
- Dej: Rør fordejen sammen granvand og smuldret gær. Tilsæt hvedemel (hold lidt tilbage), og ælt dejen på en røremaskine i mindst 8 min. Tilsæt granolie, honning og salt, og ælt dejen i 2 min. Form dejen til en kugle, og læg den i skål smurt med lidt granolie. Lad den hæve tildækket til dobbelt størrelse – ca. 1 time.
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft, og sæt en bageplade midt i ovnen og en bradepande i ovnens nederste rille.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen én gang. Skær den i 3-4 grove stykker, og læg dem på et stykke bagepapir. Skyl hænderne i koldt vand, og prik fordybninger i dejstykkerne. Dryp med granolie, og drys med gransalt, eller stik et par små granskud i dejen til pynt (kan ikke spises).
- Flyt brødene med bagepapiret ind på den varme bageplade, og kast 1 dl vand i den varme bradepande. Luk ovnen, og bag brødene i ca. 15 min., til det lyder hult, når man banker dem i bunden.
- Sæt brødene til afkøling på en bagerist. Nyd granbrød som tilbehør til gryderetter eller med ost og tyttebærsyltetøj – eller som en lækker snak, evt. med lid ekstra granolie til at dyppe i.
Gran i maden: Sådan gør du
- Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
- Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
- Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
- Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
- Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
- GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
Arbejdstid: 5 min.
3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.