Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Frysetid: 14 timer
Fryse-egnet
1 Browniebund (kan erstattes med 1 lagkagebund):
250 g mørk chokolade
250 g smør
250 g hvedemel
2 tsk bagepulver
1 knsp salt
4 æg
250 g rørsukker eller stødt melis
1 stang vanilje
1 l is og/eller sorbet (2-3 slags)
Marengs:
3 æggehvider (1 dl)
160 g sukker
1 spsk majsstivelse
1 tsk citronsaft eller eddike
- Bunde: Smelt chokolade og smør i en skål over vandbad. Bland mel med bagepulver og salt.
- Pisk æggene luftige med en håndmikser, tilsæt rørsukker og vaniljekorn og pisk endnu et par min. Vend smeltet chokolade/smør og melblandingen i æggene og fordél dejen i to smurte springforme (24 cm) foret med bagepapir.
- Sæt formene i ovnen ved 160 grader varmluft i 25-35 min. Tjek med en tandstikker, om dejen er gennembagt og stil formene på en rist 10 min. Løsn kagerne fra formenes kant med en paletkniv og åbn dem
- 1. Skær kagebunden til, så den passer som låg til en bombeform/skål (1 liter). Sæt formen i fryse-ren, så den er godt kold.
- 2. Fyld skålen med is, du kan gøre det på to måder: Den nemme: Lav kugler af 2-3 slags is og fyld dem i formen, så der opstår et tilfældigt mønster. Slå formen i bordet nogle gange undervejs, så du undgår luftlommer. Glat overfladen, dæk med kagebund og frysefilm og sæt formen i fryseren til næste dag (mindst 8 timer).
- Den klassiske: Lad én slags is blive lidt blød og fyld den i formen. Smør den ud, så den dækker hele formen, men danner et hul i midten. Sæt isen i fryseren i 2-3 timer. Gentag med én eller to slags is – frys et par timer efter hver is. Slut af med at glatte overfladen, lukke af med en kagebund og dække med film. Frys mindst 8 timer.
- 3. Dyp isformen i varmt vand og vend isbomben ud på et fad. Dæk med frysefilm og sæt isen i fryseren.
- 4. Pisk æggehviderne stive med en håndmikser 2-3 min. Pisk sukkeret i lidt ad gangen, til det bliver en blank marengs – det tager 4-5 min. Tilsæt majsstivelse og citronsaft.
- 5. Dæk isbomben fuldstændig med marengs med en palet el.lign. Lav et blødt mønster eller små toppe med skaftet af en teske eller lille kniv.
- 6. Gratinér bomben gylden med en gasbrænder eller i ovnen ved 250 grader og servér straks.