Nem julekage med fyld af smør og rosiner i forvarmet ovn
SPONSORERET indhold

Mormors bedste: Klassisk julekage med kardemomme

×

Din Bedømmelse

Tak for din bedømmelse!

En god gammel klassiker, som smager dejligt. Dejen til den krydrede kage er som en mellemting mellem en blød gærdej og en wienerbrødsdej. Den smager skønt, og hele huset kommer til at dufte skønt af julehjemmebag. Frygt ej for opskriften mange trin - den er nem at lave. Men start i god tid, for den lækre, klassiske julekage kræver flere lange hævninger.

Af: Cecilie Sofie Svensson Foto: Line Thit Klein
08. dec. 2022 | Opskrift | ALT for damerne
Giver 2 kager a 8-10 stykker hver

Ingredienser

Dej til julekagen:

  • 1,5 dl mælk
  • 1 dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 1/2 tsk salt
  • 5 spsk sukker
  • 1 sammenpisket æg
  • 1 tsk stødt kardemomme
  • ½ usprøjtet appelsin, skal herfra
  • ca. 500 g hvedemel
  • 250 g iskoldt smør

Fyld til julekagen:

  • 50 g mandelmel
  • 100 g god marcipan
  • 50 g blødt smør
  • 50 g sukker
  • 1 dl hakket sukat
  • 1 dl hakket syltet appelsinskal
  • 1 dl mørke rosiner (eller andre tørrede frugter)
  • 1/2 sammenpisket æg
  • 2-3 spsk sukker

Sådan bager du julekagen med kardemomme:

  1. Kom mælken i en dejskål, tilsæt 1 dl vand, og rør gæren ud heri. Tilsæt salt, sukker, æg, revet appelsinskal og kardemomme, og rør det grundigt rundt.
  2. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen omhyggeligt sammen, til den er meget smidig og blank.
  3. Lad dejen hvile køligt i ca. 30 min.
  4. Strø hvedemel på køkkenbordet, og rul dejen ud til et rektangel på ca. 1 cm’s tykkelse.
  5. Skær de 250 g smør i tynde flager - dette gøres nemt med en ostehøvl.
  6. Dæk 2/3 af dejen med smørret, fold dejen i tre lag, så delen uden smør kommer i midten.
  7. Rul dejen på tværs af folderne, og fold derpå dejen tre gange igen. Fortsæt denne procedure fire gange i alt, mens du sørger for hele tiden at have mel på bordet, drys ekstra mel på, hvis der går hul på lagene, og smørret blottes.
  8. Del dejen i to mindre stykker, og rul hver del ud til et kvadrat på ca. 1 cm’s tykkelse.
  9. Rør mandelmel, marcipan, sukker, og smør sammen, og fordel blandingen med fyldet sammen med sukat, syltet appelsinskal og rosiner (eller andre tørrede frugter) over dejen.
  10. Fold dejens hjørner ind over fyldet som snipper, der mødes på midten.
  11. Klem snipperne let sammen.
  12. Nu får du et nyt kvadrat, mindre, men tykkere. Træk i kvadratets hjørner og tryk dem ind mod midten, så formen bliver mere rund.
  13. Læg kagen på en bageplade med bagepapir på.
  14. Drys kagen med et tyndt lag mel, og dæk den med plastfilm. Lad den hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted, det tager to-tre timer.
  15. Tænd ovnen på 200 grader.
  16. Pensl kagen med en blanding af æg og to-tre spsk. vand. Drys med sukker, og pensl igen, og drys afslutningsvis med sukker.
  17. Bag kagen på ovnens nederste rille i 35-40 min i forvarmet ovn.
  18. Tag kagen ud, når den er fint gyldenbrun og sprød i overfladen.
  19. Lad kagen køle helt ned, før den serveres.

Opskrifter på andre lækre julekager

Til jul bager vi masser af julesmåkager og laver konfekt i lange baner. Men traditionen med at bage en stor julekage er ikke helt så udbredt. Mange af os forbinder måske julekager med den engelske version af julekagen - en julekage, der er fyldt med tørret frugt og alkohol - men en julekage kan også være mange andre ting. F.eks. denne julekage med kardemomme, som du ser på her på siden.

Vil du hellere prøve kræfter med en anden slags kage, har vi flere forskellige bud på julekager her på alt.dk. Du kan fx. kaste dig ud at bage:

En klassisk engelsk julekage

En engelsk julekage er en smukke kage er fyldt med frugt, nødder og spiritus, så den er ikke for børn. Nyd kagen til te, kaffe eller gløgg. Se opskriften på engelsk julekage her eller hvad med at prøve den gode gamle version af julekage med sukat?

Den finder du en klassisk opskrift på julekage med sukat fra Hjemmet på lige her.

Claus Meyers julekage

Her på ALT.dk har vi også en vidunderlig opskrift på julekage a la Claus Meyer liggende.

Om julekagen siger Claus Meyer selv: "Jeg har en svaghed for krydrede, langtidsholdbare julekager pakket med tørret og kandiseret frugt – som der er tradition for at lave dem i f.eks. England og New Zealand. Til gengæld bryder jeg mig ikke om at pakke kagen ind i tommetykke lag af marcipan og icing – det bliver for sødt og tager magten fra den gode kage. Hjemme hos mig serveres julekagen i al sin fine enkelhed, medmindre jeg svinger mig op til at give den et pudder flormelis".

Find opskriften på Claus Meyers julekage lige her

En fyldt julekage

Er du mere til en julekage fyldt med tørrede frugt, nødder og marcipan, så prøv denne herlige version af julekagen med blandede nøddekerner, tørrede dadler & figner, marcipan, sukat, pomeransskal og røde cocktailbær. De lækre julekage bages i sandkageform, så du kan skære julekagen ud i skiver bagefter. Mums!

Du finder opskriften på den lækre julekage her

Julekage med blåbær

Men julekager behøver ikke kun indeholde tørrede frugter, vi har faktisk og en opskrift liggende på en julekage med friske blåbær. Den finder du her.

Julekringle med romremonce

Julekringle med remonce - af rom! Lyder det ikke skønt? Ikke desto mindre er det, hvad du får ud af opskriften her. En sikker juleklassiker med et pift af rom, der smager skønt.

Julekiksekage

Er du i stedet sulten efter en kiksekage i juleversion, så se opskriften her, hvor den klassiske kiksekage har fået et ordentligt skud jul. Kiksekagen er lavet med bastognekiks, kanel og kondenseret mælk. LÆKKERT!

Plumkage

En god gammeldags juleklassiker - prøv at bage en saftig plumkage med masser af fyld og gode sager. Her får du den landskendte konditor Mette Blomsterberg bedste opskrift på en lækker plumkage - og du kan godt glæde dig.

Den indeholder nemlig fyld af både rosiner, valnødder og pistacie - og den kan endda nemt tilsættes abrikoser, hvis det er dem, du er vild efter denne jul. Frugten og nødderne er med til at give kagen en sød smag, som med garanti vil sikre julen også når forbi dit hjem.

Psssttt... Kagen kan evt. dryppes med nogle skefulde cognac og trække nogle dage inden serveringen. Så bliver det simpelthen ikke bedre!

Juleroulade med appelsinsmørcreme og marcipanovertræk

Er du også vild med roulade, så er denne sag med appelsiner og smør en sikker vinder. Marcipanen, som julekagen er overtrukket med, gør den uimodståelig! Få opskriften her.

Æbleskiver

I Danmark har vi mange skønne juletraditioner og en af dem er hjemmelavede gammeldags æbleskiver, der er et sikkert hit blandt børn og voksne og typisk serveres til julearrangementer i daginstitutioner, på skoler og arbejdspladser op til jul med flormelis og syltetøj. 

Få alle vores bedste opskrifter på (alverdens former for) æbleskiver lige her.

Julesmåkager

Er du mere til småkager, kan du også her finde juleopskrifter på både brunkager, klejner, pebernødder og hjemmelavet konfekt med chokolade, mandler og marcipan. Du kan også finde opskrifter på hjemmelavet juleskum og juleflødeboller. Så frygt ej, vi har lidt til hver en smag blandt opskrifterne i vores store julemadsunivers her.

Pssssttt... Vil du gerne vide, hvilken julesmåkage, du selv er? Så tag den sjove test her.

Så hvad enten du er til julekager med kardemomme, marcipan, tørret frugt, nødder eller spiritus, så skulle du kunne finde en opskrift blandt vores mange julekager, som du vil synes om. Så er det bare om at smøger ærmerne op, trække i forklædet og bage årets julebag.

Rigtig god fornøjelse - og rigtig glædelig jul!

Anbefalet til dig