billig aftensmad opskrifter
SPONSORERET indhold

Billig & nem aftensmad til 2 personer: Her er fem fine retter

Det er ingen sag at lave billig og nem aftensmad til 2 personer, eller flere for den sags skyld. Med et basislager af løg, hvidløg, sennep, tomatpuré, olie, bouillonterninger og krydderier kan man sagtens lave god hverdagsmad, der ikke vælter budgettet.

Af:: Sandra Leigh Draznin Foto: Thomas Hergaard
21. mar. 2022 | Mad | Hjemmet

Husk også det grønne drys, friske krydderurter giver gode vitaminer og sætter prikken over i’et på hverdagsmaden. Alle opskrifter er til 2 personer, hvor andet ikke er nævnt. Her får du fem lækre opskrifter på god og billig aftensmad til to personer. Scroll ned på siden og find opskrifterne på:

Afrikansk kyllingegryde

billig-aftensmad-afrikansk-kyllingegryde.jpg

Arbejdstid: 25 min.
Koge/stegetid: 30 min.
Fryse-egnet

  • 4 kyllingeunderlår (400 g)
  • 1⁄2 spsk olie
  • 1 stort løg (fintsnittet)
  • 10 g frisk ingefær (finthakket)
  • 2 fed hvidløg (finthakket)
  • 350 g sødkartofler eller alm. kartofler (tern)
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 3 spsk peanutbutter
  • 3 spsk peanuts
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1⁄4 tsk chilipulver eller knust chili salt og peber
  • Tilbehør: kogte ris eller korn (spelt, hvede eller rug) og frisk koriander eller persille
  1. Krydr kyllingelårene med salt og peber og brun dem i en gryde med olie. Tag dem op og steg nu løgene bløde ca. 5 min. Tilsæt ingefær og hvidløg og steg et par min.
  2. Vend kartoffeltern i gryden, steg et par min. og tilsæt hakkede tomater, 2 dl vand, peanutbutter, peanuts og krydderier.
  3. Giv det et opkog og læg kyllingelårene i gryden. Læg låg på og lad retten simre, til kødet er gennemstegt – ca. 20 min.
  4. Smag til med salt og rigeligt friskkværnet peber og server med friskkogte ris/korn og grønt drys.
  5. Budget-tip: Overskydende sovs kan gemmes/ fryses og serveres som suppe ved at koge det igennem med en passende mængde bouillon.

Svinekød i sursød sovs

billig-aftensmad-svinekod-sur-sod-sovs.jpg

Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 15 min.
Fryse-egnet

  • 200 g svinekød i strimler
  • 1⁄2 spsk olie
  • 1 løg (fintsnittet)
  • 1 fed hvidløg (finthakket)
  • 10 g frisk ingefær (finthakket)
  • 1 gulerod (fintsnittet)
  • 1 peberfrugt (fintsnittet)
  • 1⁄2 dåse ananas (125 g frugt + 1 dl saft)
  • 1 dl vand
  • 1 spsk majsstivelse
  • 1 spsk vineddike
  • 1 spsk ketchup eller sød chilisauce
  • 1 spsk soja
  • 2 tsk farin eller sukker
  • Tilbehør: kogte ris, frisk koriander eller bredbladet persille og evt. chilisauce
  1. Brun kødet i en varm wok eller pande med olie. Tag kødet op og steg løgene et par min. Tilsæt hvidløg, ingefær og grønsager og steg under omrøring 3-5 min.
  2. Si væden fra ananassen og rør den sammen med de øvrige ingredienser. Hæld det i wokken og kog igennem under omrøring.
  3. Tilsæt kød og ananas og varm det igennem.
  4. Server med kogte ris, koriander eller persille og chilisauce.

Stroganoff med hakket kød

billig-aftensmad-stroganoff.jpg

Arbejdstid: 20 min.
Koge/stegetid: 25 min.
Ikke fryse-egnet

  • 50 g bacontern
  • 200 g hakket oksekød
  • salt og peber
  • 1 stort løg (fintsnittet)
  • 125 g markchampignon eller svampemiks (skiver eller kvarter)
  • 2 tsk paprika
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1⁄4 l bouillon
  • 1 fed hvidløg (knust)
  • 1⁄2 tsk kommen (knust)
  • 3 spsk cremefraiche (38%) eller piskefløde
  • Tilbehør: kartoffelmos af 500 g store kartofler og persille
  1. Brun bacontern på en pande og tilsæt kødet. Brun det under omrøring 3-5 min.
  2. Krydr med salt og peber og tilsæt løg og champignon. Steg under omrøring 3-5 min. og tilsæt paprika, tomatpuré og bouillon. Lad retten simre 10-15 min.
  3. Tag panden af varmen, rør hvidløg, kommen og cremefraiche i og server straks med kartoffelmos og persilledrys.

Tunfiskeburger

billig-aftensmad-tunfiskeburger.jpg

Arbejdstid: 25 min.
Stegetid: 8 min.
Ikke fryse-egnet

  • 1 dåse tunfisk i vand eller olie
  • 1 tsk dijonsennep
  • 75 g lyst brød uden skorpe (smuldret/revet)
  • 1 usprøjtet citron (fintrevet skal + 1 spsk saft)
  • 3 spsk hakket persille
  • 2 spsk hakket løg
  • 1 æg
  • salt og peber
  • 1 spsk olie
  • Dressing:
  • 1 dl græsk yoghurt, fromage frais eller cremefraiche
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 spsk hakket løg
  • 1 spsk hakkede kapers
  • 1 syltet agurk eller 3-4 cornichoner (hakket)
  • 1-2 spsk hakket persille
  • salt og peber
  • Tilbehør: 2 burgerboller og salat
  1. Lad tunfisken dryppe af og rør den sammen med alle ingredienser undtagen olie. Form massen til 2-4 bøffer og læg dem i køleskabet.
  2. Rør dressingen sammen og smag til med salt og peber.
  3. Steg tunbøfferne på en pande med olie ca. 4 min. på hver side.
  4. Server i lune boller med salat og dressing.

Grønsagssuppe med ostebrød

billig-aftensmad-grontsagssuppe.jpg

Arbejdstid: 30 min.
Koge/stegetid: 30 min.
Fryse-egnet
(2-3 personer)

  • 1 løg (hakket)
  • 2 fed hvidløg (hakket)
  • 1⁄2 spsk olie
  • 500 g fintsnittede grønsager, f.eks. hvidkål, porre, gulerod, selleri/ blegselleri
  • 1 tsk timian eller oregano
  • 1 spsk tomatpuré
  • 3⁄4-1 l bouillon
  • 250 g kartofler (tern)
  • 1 dåse blandede bønner
  • persille
  • salt og peber
  • Ostebrød:
  • 4-6 skiver lyst brød (gerne fuldkorns)
  • 2-3 tsk dijonsennep
  • 2-3 skiver ost
  • evt. 2-3 tsk tapanade, pesto eller en stærk chutney
  1. Steg løg og hvidløg bløde og blanke i en gryde med olie. Tilsæt kål, urter og timian eller oregano og steg under omrøring 3-4 min.
  2. Tilsæt tomatpuré og bouillon og giv suppen et opkog. Tilsæt kartofler og de afdryppede bønner og lad suppen simre, til alt er mørt – ca. 20 min.
  3. Smag til med salt og peber og server med friskhakket persille og ostebrød.
  4. Ostebrød: Smør halvdelen af brødet med sennep og evt. den anden halvdel med tapanade, pesto eller chutney.
  5. Læg dem sammen med ost og steg dem i en toaster eller på en (grill)pande, til de er gyldne og sprøde.

Budget tips:

  • I stedet for 1 dåse blandede bønner, kan du selv udbløde og koge 125 g hvide, tørrede bønner.
  • Frosne suppeurter kan også bruges til suppen.

Anbefalet til dig