Julesmåkager - klassiske opskrifter til en hyggelig jul

Julens bedste småkager

Hygge, varme og duften af friskbagte småkager. Juletid er lig med hjemmebag og den dejlige duft af brunkager og finskbrød, som spreder sig i hjemmet.

Mange af os husker barndomsspændingen ved at vente på julesmåkager fra ovnen og glæden ved at åbne kagedåsen for at få fat i de sprøde klejner.

Julen har sine klassikere, som går igen år efter år - og ville det overhovedet blive jul uden brune kager?

Læs mere

Jul efter jul bager vi de gode kendte småkager, og hver familie har sin tradition. Hjemmelavede julesmåkager er en fast del af julehyggen, og skal du have en julebagedag, så får du brug for alle de gode opskrifter på: 

  • Brunkager
  • Pebernødder
  • Vaniljekranse
  • Honningkager
  • Peberkager
  • Jødekager
  • Ingefærkager
  • Marcipankager 
  • Mandelsmåkager
  • Finskbrød med et twist
  • Chili-chokoladesnegle

Julesmåkager

Julesmåkagens historie

De tidligste julekager var særlige brød, som man bagte i december. Men der fandtes også egentlige kager, bl.a. Peberkagen, der er en kage lavet med krydderier – ikke blot peber, men også f.eks. kanel, nelliker, ingefær og kardemomme. Krydderierne gav kagerne en skarpere smag og gjorde demmere holdbare og brugbare til at knuse som krydderi i andre retter. 

Peberkagen kendes fra slutningen af 1400-tallet, og den fik igennem årene forskellige udformninger som bl.a. brunkager, honningkager og pebernødder,der især blev bagt og spist i julen. Men det var ikke i samme udstrækning som idag, hvor de færreste kan forestille sig en jul uden mange forskellige småkager. 

Langt de fleste af julens traditionelle småkager kom først til i 1800-tallet. Her skete to ting, som gjorde småkager populære. Dels blev kaffedrikning mere udbredt, og dels blev det mere almindeligt at have komfurer i hjemmene, hvor det var meget lettere at bage småkager end på tidligere tiders ildsteder.

I dag er småkager en helt fast del af julens hygge bl.a. sammen med slikket, nødderne og frugterne. Det drejer sig først og fremmest om de traditionelle småkager, men igen nem årene er der også kommet forskellige typer fra udlandet, bl.a. den engelske ’Christmas cake’ med frugter og alkohol. Selv om man i julen kan få mængder af købekager, så er hjemmebagte småkager stadig de bedste, og i mange familier er selve bagningen en hyggelig juletradition. Skikken med at give kagerne forme stammer fra 1600-1700-tallet, hvor det var almindeligt at dekorere med figurer (hjerter, stjerner, måner og kors) eller forme kagerne som dyr. 

Pebernødder

Vores næstældste julekage. Stammer fra 1500-1600-tallet og har altid været særlig brugt i julen. Navnet stammer fra tysk ’Pfeffernüssen’. At de blev kaldt nødder skyldes dels, at de lignede nødder i form og farve, dels at de var meget hårde, da de oprindeligt blev bagt uden hævemiddel. Bruges også som præmie i forskellige julelege. 

Jødekager

Rund småkage med kanel, sukker og hakkede mandler. Navnet stammer fra 1700-tallet, hvor ’Jødekager’ var kager, der blev forhandlet i jødiske bagerier.

Julesmaakager

Finsk brød

Aflang ’brødformet’ småkage med hakkede mandler, nødder og perlesukker. Man ved ikke rigtigt, hvorfor de hedder ’Finsk brød’, men kagerne og navnet er en dansk opfindelse fra begyndelsen af 1900-tallet. 

Vaniljekrans

Krydret med vanilje og formet som en krans. 

Brunkage

Nyere navn for Peberkage. Stammer oprindeligt fra middelalderen, men blev udbredt i 1800-tallet. Krydret med kanel og ingefær og sødet med sirup. Formes ofte som dyr eller kagemænd og -koner. Brunkagedejen bruges også til at bygge kagehuse pyntet med glasur og slik. 

Honningkage

I 1780’erne begyndte man i Christiansfeld i Sønderjylland at krydre peberkagerne med honning. Bredte sig til hele landet og blev i 1800-tallet en særlig juledelikatesse. Fra midten af 1800-tallet begyndte man at dekorere honningkagerne med glansbilleder med julemotiver. Formes ligesom brunkagerne ofte som kagemænd og kagekoner. 

Klejner

Vredet som en sløjfe og kogt i fedtstof. Vores ældste julekage. Stammer fra middelalderen og kendes kun i Norden. Ordet stammer fra tysk ’kleinet’, der betyder ’lille genstand’.

Opskrift på julens hjemmebagte småkager

Vi har samlet en lang række opskrifter på julesmåkager til din jul, så du også kan variere de klassiske julesmåkager, hvis du har lyst. For eksempel kan du bage Mette Blomsterbergs brunkager med pistacienødder, pebernødder med citron og mandler eller lave spiselig julepynt.

Men vi har naturligvis også opskriften på en klassisk peberkage, en traditionel honningkage og brunkager, som du kender dem.

Nemme småkager til jul

Her er 4 forskellige småkager, der både er nemme at lave og smager skønt. 

Julesmåkager med et twist

Jul rimer på traditioner, men man har vel lov at prøve noget nyt? Her er fem skønne opskrifter på julens småkager med et twist. Her byder vi på:

Kort sagt – ligegyldigt hvilken slags kager du vil bage til jul, så finder du en opskrift fra ALT for damerne, Hjemmet, Hendes Verden, fit living og BoligLiv her. God fornøjelse og god jul!