Bag brød med surdej
Foto: Skovdal & Skovdal, Stine Christiansen
ALT for damerne

Sådan bager du brød med surdej

Sådan bager du brød med surdej

Bag lækkert, luftigt og smagfuldt brød med surdej. Få opskrifterne på de lækre brød og en trin-for-trin-guide til at lave den perfekte surdej.

Af Nicolai Halken Skytte 07.apr.2017 Mad
Surdej - grundopkrift og gode råd
1 l koldt vand
300 g hvedemel
300 g grahamsmel eller andet fuldkornsmel, bare ikke rugmel

Bland vand og de to slags mel godt sammen i en skål, og lad den stå utildækket i stuetemperatur.

Rør i din surdej 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage skal du hælde halvdelen af surdejen ud og lave en hel ny portion surdej, som du rører godt sammen med den ”gamle” for at friske den op. Lad surdejen stå til næste dag.

Din surdej skal nu være boblende og let hævet og have en let syrlig og samtidig mild, blød og rund duft – så er den klar til brug.

Hver gang, du skal bage, tager du lidt af surdejen og lader resten stå. 2-3 timer før du skal bruge surdejen igen, frisker du den op med en halv portion ny surdej. Du kan teste, om der er liv i din surdej, ved at se, om den er vokset i skålen. Hvis ikke, er det, fordi surdejen enten er for sur, eller fordi den ikke er moden nok. Hvis den er for sur og dufter og smager for eddikeagtigt, hælder du halvdelen af surdejen ud og frisker op med en halv portion ny surdej. Hvis din surdej ikke er moden, lader du den stå en dag eller to mere.

Hvis du synes, din surdej er lidt længe om at komme i gang, kan du sætte fart i gæringsprocessen ved at tilsætte lidt lunkent vand.

Henter...