Ugens klassiker: Biksemad med spejlæg
Hjemmet

Opskrifter: Ugens klassiker: Biksemad med spejlæg - Hjemmet

Ugens klassiker: Biksemad med spejlæg

Del på

„Biks med spejl" er den bedste restemad, der findes, mener mange. Her serveres den med syltede rødbeder og rugbrød.

Af 31.jan.2013 Mad

De gode rester — flere dage i træk

Restemad var helt naturligt på „mormors tid". En rest fra søndagsstegen blev måske til „mandagssteg" dagen efter. Mandagssteg er skiver af steg overhældt med den gode sovs og derpå dækket af kartoffelmos. Retten gratineres herefter i ovnen. Rester på 3.-dagen blev måske til biksemad, som senere har udviklet sig til en lidt „finere" ret. Var der endnu lidt til overs af det stegte kød, blev det hele kørt gennem kødhakkemaskinen og tilberedt som hachis, se opskrift herunder.

Hachis fra 1950’erne

Kør 300 g kogt eller stegt kød gennem kødhakkemaskinen. Smelt 50 g smør i en gryde og rør 50 g mel i. Spæd med ½ liter suppe. Bland det hakkede kød i sammen med et lille revet løg. Smag til med salt, peber og engelsk sovs. Måske vil nogle kunne huske, at man serverede brunede kartofler til samt kogte eller spejlede æg.

Kongelig biksemad

Til den kongelige jagtmiddag på Trend blev der gerne under kong Frederik 9. serveret biksemad. Både kødet – og her blev brugt svinekam – kartoflerne og løget blev skåret i bittesmå terninger. Biksemaden blev ledsaget af spejlæg, og det hele (naturligvis) serveret på et sølvfad.

Sunde gryderetter
Del på
Kommentarer (0)

Henter...