Sparetips
SPONSORERET indhold

17 nemme sparetips til din hverdag

Sådan får du styr på økonomien.

Af:: Sara Wilkins Foto: gettyimages
12. jan. 2017 | Livsstil | ALT.dk

Er du én af dem, der godt kan få lidt ondt i maven, når du tjekker saldoen på din netbank? Og som hvert år lover dig selv, at nu skal der styr på pengepungen?

Så er der økonomisk førstehjælp på vej til dig. Vi har nemlig bedt Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, om 17 nemme sparetips til din hverdag, så du endelig kan få luft i budgettet.

God fornøjelse.

1. Læg et budget

Det kan være svært at komme i gang, men et budget er super vigtigt, hvis man vil køre på det rigtige økonomiske spor i hverdagen. Gennemgå dine udgifter og skær alt det unødvendige væk. Det kunne fx være ved at bruge vores app Lommebudget, hvis man vil tracke sit forbrug og lave et meget simpelt budget. Vi har også en budgetskabelon på Rådtilpenge.dk, som er lidt mere avanceret og mere lækkert end et Excel-ark, hvor man kan gennemgå alle ens indtægter og udgifter og få et godt overblik.

2. Brug kontanter

Det kan være en god idé at bruge kontanter, hvis du vil blive bedre til at spare i hverdagen. Vi ved nemlig, at man har nemmere ved at svinge kortet end fx at bruge 500 kr. i kontanter. Man bliver mere påpasselig med sine penge.

3. Brug kuvertmetoden

Her fordeler du kontanter i forskellige kuverter, så du ved, hvor meget du må bruge på mad og fornøjelser osv. måned for måned eller uge for uge.

4. Få et debitkort

Få et kort, hvor du ikke kan trække over. Det er et godt trick, hvis man fx synes, at man hele tiden trækker på sin kassekredit.

5. Spar op, før du køber noget 

Det kan være svært at overholde, når man har så mange kreditmuligheder hele tiden, men: Hav plus på kontoen, inden du fx køber en ny bluse eller et par bukser. Det er vigtigt med en god opsparingsadfærd. 

6. Spar op til de uforudsete udgifter

Der vil altid være et køleskab, der går i stykker, eller en cykel der bliver stjålet. Derfor er det en rigtig god idé med en budgetkonto, hvor man lægger penge til side hver måned.

7. Undgå impulskøb

Det gælder især, når man handler i hverdagen. Sørg for at have spist, inden du går i supermarkedet, og forhold dig til din indkøbsliste, så du ikke bliver fristet af andre varer. Hold generelt lige en tænkepause og overvej dine køb. Det plejer at virke, hvis man lige går hjem og spørger sig selv: "Har jeg virkelig brug for de her sko, eller har jeg måske noget, der minder om?" 

8. Brug rabatkoder og tilbudshjemmesider
Hvis man er studerende, skal man selvfølgelig holde øje med studierabatter, men hold i det hele taget øje med rabatter. Tjek tilbudshjemmesiderne og husk at sammenligne priser – fx på Prisportalen – og vær kritisk over for, om du virkelig sparer noget. 

9. Husk dele-økonomien

Byt, del og lån af andre – fx når det gælder udstyr, tøj og biler. 

10. Gennemtænk dit madforbrug

Lav madplaner, frys mad ned og lav madpakker. Det kan man spare mange penge ved.

11. Få styr på el, vand og varme

Her er der mange konkrete, praktiske ting, man hurtigt kan gøre for at spare penge. Skift fx til en energipære, køb tænd- og sluk-ure, drop tørretumblingen, få en vandsparer på din bruser eller skru ned for varmen, når du ikke er hjemme i en længere periode.

12. Tjek din mobil-, tv- og internetpakke

Overvej dit abonnement: Bruger du alt det, du betaler for? Kan du måske få det billigere hos en anden udbyder? Det kan man spare en hel del ved.

13. Gennemgå dine banklån

Giv dine lån et eftersyn og se, om du bør skifte bank eller forhandle om en bedre rente, hvis du betaler for meget.

14. Tjek din forsikring

Vær sikker på at du har den dækning, du skal have, og om du evt. kunne få det billigere et andet sted. Det kan du fx tjekke på Forsikringsguiden.

15. Få styr på dine skatteforhold

Kig din forskudsopgørelse igennem, så du undgår et skattesmæk i løbet af året.

16. Tjek din lønseddel

Her kan der ligge mange skjulte penge, hvis der er fejl i den, og man ikke får det, man skal have. Især hvis man er freelancer eller har skiftende vagter.

17. Brug betalingsservice

Når betalingerne kører automatisk, glemmer du ikke noget, og på den måde undgår du rykkere, der gør det hele dyrere for dig.

LÆS OGSÅ: 39 tips fra Tænk: Så nemt er det at gøre hverdagen mere grøn

LÆS OGSÅ: 9 apps der gør det nemt at være grøn

LÆS OGSÅ: 22 tips til mindre madspild