Tiny House
SPONSORERET indhold

Malene og Lasse skal bo på 15m2: “Vi får en husleje på maks. 1.500 kr”

Det er blevet populært at bo småt. I USA bor tusindvis af mennesker i bittesmå huse, selvom de har råd til et større. Mød et af de første par i Danmark, som har valgt at skifte det store, dyre parcelhus ud med et ”Tiny House” på 15 kvadratmeter.

Af:: Louise Gade Sig Foto: Peter Nørby
29. jun. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Kunne du og din familie bo på mindre end 40 kvadratmeter? Hvad så med 15 kvadratmeter? Kunne I for alvor gå tilbage til en tid, hvor en familie ikke behøver andet end ly, mad og nogle ganske få ting for at leve?

For familie Junget Hartmann er det ikke bare tankespind. For dem er det smuk alvor og en drøm, der er godt på vej mod at gå i opfyldelse. På en sommerhusgrund i Hornbæk, der for en stund er forvandlet til byggeplads, står et lille, hvidt hus på hjul: 6,5 meter langt, 2,5 meter bredt og 3,98 meter højt er huset. Under en blafrende presenning gemmer sig et rødt terrakotta-tag, og indeni står ægteparret Lasse og Malene Junget Hartmann og nyder indersiden af deres kommende, lillebitte hjem.

– Åh, den er så flot, den hems!
– Jeg lavede skelettet i går, og så fik vi bokset pladerne op med håndklaver og charme, siger Lasse.

Han kigger op på det seneste værk i deres hjem: hemsen lige oppe under loftet, hvor han og Malene og deres kommende baby skal sove. Rundt om ham står boremaskine, kompressor, spånplader og skruer, for det lille hus er stadig in the making, og køkken og toilet er det næste, der skal installeres. Sidst i juni, når deres første barn kommer til verden, flytter familien ind i det lille hus. De kender ingen andre i Danmark, som bygger deres eget lillebitte hjem på hjul, og som vil bo i det permanent. Men måske er det blot et spørgsmål om tid, for fænomenet er allerede kæmpestort i USA, hvor "The Tiny House Movement" rokker ved opfattelsen af det gode liv – både hvad bolig, miljø og socialliv angår. Mindst 10.000 mennesker lever i de mobile Tiny Houses i USA, hvor der ellers
er tradition for at bygge meget store enfamilieshuse, fortæller arkitekturprofessor Claus Bech-Danielsen fra Statens Byggeforskningsinstitut. I Danmark har vi ikke tal på, hvor mange der flytter i mindre boliger.

– Men vi kan høre og se i landskabet, at det er noget i gang, siger han.

At flytte i et Tiny House med et grundareal på 15 kvm, som Lasse og Malene gør, er et eksempel på downsize-boligtendensen i yderste konsekvens, men tendensen viser sig også i det stigende antal familier, der flytter fra store huse i parcelhuskvartererne til lejligheder med færre kvadratmeter.

– Der er kommet et enormt pres på boligerne i storbyerne, det kan man se på boligpriserne, som er eksploderet de sidste ti år inde i København. Så vil du som almindelig middelklassefamilie bo midt i byen, må du klemme dig sammen på færre kvadratmeter, siger han og fortæller, at et nybygget dansk parcelhus sidste år var over 200 kvadratmeter stort.

– Når det er den generelle tendens, vil der altid være nogen i vores individualiserede samfund, der laver en modreaktion. Selvfortællingen er en meget stor del af det. Det er et stærkt signal at vise, at man som familie kan bo sammen på 15 kvadratmeter. At bo småt viser nemlig, at du er stået af det der statusræs, at du bevæger dig væk fra forbrugerismen og har nogle andre værdier – det handler ikke om økonomisk status, men om det nære liv i familien, siger Claus Bech-Danielsen.

For et par år siden udgav han en bog om nye boligformer i Europa og stødte i sin research på flere ultrasmå boliger.

– Jeg besøgte blandt andre en bogforlægger i Østrig, en meget velhavende mand, der boede i det indre Wien på 46 kvm – han ­kunne have boet på 400 kvm, hvis det var det, han ville, men han havde lavet denne her lille knaldperle af en bolig, hvor alt kunne foldes ud og foldes ind. Med det valg viste han, at han lagde sine værdier andre steder – for eksempel i vigtigheden af at føle økonomiske ­frihed til at rejse en masse.

LÆS OGSÅ: 17 gode råd når du lejer dit hjem ud på Airbnb

Frihed på hjul
Det er netop den økonomiske frihed, som motiverer mange til at flytte i små hjem.

– Boligudgifterne er jo langt den største post i de fleste ­danskeres husholdning, så det er især her, man kan frigive nogle midler. Et mindre hjem giver en mindre boligudgift, og det giver en enorm frihedsfølelse for mange, forklarer Claus Bech-Danielsen.

– Du bliver fri i forhold til arbejdsmarkedet, for de fleste danskere har bundet deres økonomi op på, at begge parter skal have den der middelklasseindkomst året rundt for at have penge til boligen. Det gør dig enormt sårbar, og du kan ligge vågen om natten, når der skal være nedskæringer på jobbet. Ved at bo småt kan man arbejde mindre, og mange bruger de frigivne penge og tid på at rejse med familien i stedet.

For Malene og Lasse Junget Hartmann er det ikke bare et lillebitte hus på en trailer – det er deres drøm. En frihedsfølelse, de snart kan gribe fat i, efter selv at have snuset til det boligliv, som flertallet vælger: Efter at have boet i en lejlighed på Østerbro underskrev parret for et år siden en købsaftale på et stort hus i Roskilde. "Fordi, det jo er det, man gør. Det var det næste naturlige skridt for os", som Lasse siger.

Med huset ventede dem mange kvadratmeter. Have. Luft. Plads til de kommende børn. Men også en meget stram økonomi. Malene havde job som tekstforfatter og Lasse en travl karriere som applikationsingeniør. Et par år forinden var han blevet ramt af stress – så voldsomt, at det nu indhentede ham, og tanken om, at han og Malene bandt sig til at lægge en stor pose penge til boligen hver måned de næste mange år, gjorde ham bange.

– Stressen blussede fuldstændig op igen, og jeg kunne bare ­mærke "Det her, det holder ikke." Det var økonomiske bekymringer om, at vi fremover skulle lægge de der 15.000-20.000 kroner om måneden til det store boliglån, vi havde optaget – det turde jeg bare ikke satse på, sådan som jeg havde det med stress og med mit arbejde. Jeg var så presset, at jeg slet ikke kunne tage en beslutning om noget som helst.

Derfor traf Malene den endelige beslutning og fik parret ud af det store huskøb, blot fire dage inden fortrydelsesfristen udløb.

Og så skulle der tænkes alternativt. På Tumbler faldt Lasse over fænomenet "Tiny Houses", og flippede igennem et hav af billeder af små hytter og huse, som dannede permanent ramme om folks liv – særligt i USA.

– Det var der, tanken om den alternative livsførelse og frihedsfornemmelsen virkelig satte sig fast i os, siger Lasse.

Han købte bøger om emnet, og da han og Malene under en måneds rundrejse i Europa boede i deres lille folkevognsrugbrød, tog de beslutningen: De ville bygge deres eget Tiny House.

– Jeg syntes, det var en spændende idé og kunne jo se, at det fungerede for andre. Det der med kun at leve med det, man lige nøjagtig har brug for, enkeltheden og den økonomiske frihed tiltalte mig. Sammen med perspektivet til mere tid. Tid til at leve og tid til hinanden, siger Malene.

De har selv tegnet huset og bygget det op fra bunden. I alt koster det dem omkring 200.000 kroner, men når det er betalt, vil deres husleje fremover være på sølle 1.000-1.500 kroner om måneden. De har ikke lagt sig fast på, hvordan de skal tjene penge fremover, men har talt om, at Lasse skal have et fuldtidsarbejde, og så kan Malene måske arbejde et par dage om ugen.

– Hvis vi begge havde fuldtidsjob, ville vi få en masse, masse penge til overs, men vi flytter jo i et Tiny House for at få en masse tid til overs. Jeg har haft gode jobs, men jeg har alligevel aldrig haft karrieren som mål. Så vil jeg meget hellere bruge tid på familien, siger Malene.

– Tid og økonomi hænger jo tit sammen – enten skal du have en bedre løn, så du kan arbejde mindre, eller også skal du have et mindre behov for penge. Vi vil rigtig gerne arbejde, men ved at bo småt er vi ikke tvunget til at arbejde et sted, vi ikke har lyst til. Vi kan finde et arbejde i kassen i Netto og være glade for det og stadigvæk have alle de penge, vi har brug for. Følelsen af total frihed og plads til at gøre, hvad vi vil, og leve vores liv, som vi vil, er totalt befriende, siger Lasse.

LÆS OGSÅ: 11 ting du skal vide, når du køber kolonihavehus

Nu med kompost-toilet
Parret har skilt sig af med to tredjedele af deres ejendele og blev overrasket over, hvor mange ting, de havde.

– Det føltes faktisk som en befrielse at smide de fleste af vores ting ud. Da vi først gik i gang, kunne vi ikke stoppe og blev meget fokuserede på, hvad vi egentlig har brug for. Den lækre chaiselong-sofa blev solgt, og vores Wegner-lænestole blev givet væk. Vi skal jo have faste pladser til alt i huset, så der ikke kommer til at rode. Det bliver sådan noget med "vaskeklude ligger her og aldrig nogen andre steder," siger han.

Og hver en kubikcentimeter skal udnyttes i det lille hjem. Hulrummet under trappen, der fører op til hemsen, skal bruges til opbevaring, ligesom der kommer et lille skab på hemsen. Sofaen bliver en kasse med en madras ovenpå – nede i kassen kommer vandtanken til at ligge sammen med batterier og installation til solcelleanlægget på taget.

At flere mennesker bosætter sig på færre kvadratmeter handler også om bæredygtighed, påpeger Claus Bech-Danielsen. Hver eneste dansker, store som små, har i gennemsnit 58 kvm bolig.

– Det er selvfølgelig en bombe under energiforbruget, fordi vi har så mange kvadratmeter at varme op og belyse, siger han.

For Malene og Lasse handler deres valg netop også om bæredygtighed.

– Vi vil gerne gøre op med den forbrugskultur, vi selv er vokset op med, siger Lasse, som for eksempel skønner, at de i deres Tiny House kun kommer til at bruge 20-30 liter vand pr. person om dagen – modsat den gennemsnitlige dansker, som bruger 200 liter. Blandt andet fordi de i deres lille hjem skal have et komposttoilet. En vandtank på 70 liter, der er koblet til vognen, sørger for vand til bruser og håndvask.

Huset er bygget oven på en trailer og kan flyttes, men som udgangspunkt vil parret gerne have en fast base for de næste par år og har kig på en grund. De drømmer om at flytte til Spanien engang, og til den tid kan de kan gøre brug af hjemmets mobilitet.

– Fleksibilitet og mobilitet er en tendens i tiden. Normade-livet er en del af det senmoderne samfund – du skal hele tiden kunne flytte dig, være forandringsparat og på vej mod noget nyt. I samme tråd snakker alle byplanlæggere og arkitekter også om "midlertidighed" for tiden. Man arbejder med at lave midlertidige byrum og med at udvikle midlertidige ungdomsboliger i containere, som man senere kan flytte et andet sted hen. Den generelle tendens er stadig, at par køber hus, når de bliver 30 år, og bliver boende i årevis, men der er alligevel flere, som søger en zappen rundt mellem muligheder resten af livet. Det statiske betragtes som umoderne, mens det senmoderne væsen er dynamisk, siger Claus Bech-Danielsen.

LÆS OGSÅ: Så meget bruger du på tøj om året

Bedre til at tackle konflikter
Snart bliver de forældre, og parret luner sig i visheden om, at et barn ikke kræver meget plads de første år, og når der engang kommer et barn mere, vil de bygge endnu en vogn på hjul og koble på. Men hvad med sådan noget som privatliv eller behov for alenetid?

– Når en af os har brug for at være lidt alene, må vi planlægge det – så kan en af os gå en tur, eller den ene kan sætte sig op på hemsen, mens den anden sidder i sofaen. Vi har læst om udenlandske Tiny House-pars erfaringer, og mange af dem fortæller faktisk, at det styrker deres parforhold at bo så småt. Hvis du har et stort hus på 200 kvm og bliver uvenner, kan du gå hen i hver sin ende, og så kommer du tilbage, når du ikke er sur mere, men du får ikke løst konflikten. Vi kan ikke flygte fra konflikten og bliver nødt til at ­løse det med det samme, siger Malene.

– Vi vil gerne inspirere andre til at stoppe op og tænke over deres liv. Det der med at følge strømmen med skole-uddannelse-job-karriere-to børn-bil-villa-huslån kan være rigtig fint for mange, men det var ikke det rigtige for os, og jeg vil opfordre andre til at stoppe op og overveje, hvad der er vigtigt for dem. Vores måde at leve på er nok lidt ekstrem, men man kan jo også finde en mellemvej, ­siger Lasse.

Og Claus Bech-Danielsen er sikker på, at mange flere i fremtiden vil følge Lasse og Malenes eksempel:

– Downsizing og mobilitet i boligen erhelt sikkert noget, vi kommer til at se meget mere til. Bare vent. 

Folk, der ejer Tiny Houses...
... har ofte større opsparing og mindre gæld.
... er lidt oftere kvinder (55%) end mænd (45%)
... spænder bredt aldersmæssigt, men to ud af fem ejere er over 50 år.
... er ofte veluddannede. Sandsynligheden for at mennesker, der bor i Tiny Houses, har en master degree er dobbelt så stor som hos andre mennesker.
Kilde: Thetinylife.com

LÆS OGSÅ: Fingrene væk fra min pengepung, mand!

LÆS OGSÅ: 3 simple men effektive tips mod din pengepungs Bermuda-trekant

LÆS OGSÅ: 5 spørgsmål du skal stille dig selv for at få en bedre økonomi