De vil inspirere dig i 2016
SPONSORERET indhold

50 enestående kvinder: Musik, film og teater

Hvem kommer vi til at lytte til, læse om og vende os om efter i 2016? Og hvem får indflydelse på det, vi spiser, tænker og omgiver os med? Vi har bedt 12 eksperter på hver sit område om at udpege det nye års stjerner.

Af:: Kicki Thomsen
05. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Louise Gade Sig

Musik - De spiller op
Inspireret af popstjerner som Rihanna, Fallulah og Medina er et nyt vækstlag af lovende musikere stærkt på vej frem i 2016, lover en af ALT for damernes dygtige musikanmeldere, Dorthe Plechinger.


Elena Carli Cosovic, sanger og dj
Det krævede efter sigende et overordentligt spark bagi fra producer Pato Siebenhaar, før Elena Cosovic kom i gang med sin solodebut. Tidligere var hun med i duoen Fagget Fairys med sin kæreste, Carla Hjort, og sammen sørgede de for at fylde dansegulvene i det ganske land med det populære nummer "Feed the Horse" i 2009. Sammen med sin familie kom hun til Danmark som illegal flygtning fra Bosnien, da hun var to år. Hun voksede op i Gladsaxe og arbejdede bl.a. som model, før musikken tog over. I tiden som en del af duoen Fagget Fairys var der smæk på provokationerne og den oprørske attitude, lige som Elena Cosovic var in-your-face med sin seksuelle orientering. Hendes status som lesbisk kendis har, ifølge hende selv, hjulpet en del piger med muslimsk baggrund til at komme ud af skabet. Men nu er det altså på tide for 26-årige Elena Cosovic at stå på egne ben. Under kunstnernavnet Ena. Allerede i 2014 var hun klar med sin første single, "Deep Seas", som blev P3's Uundgåelige. Vi venter spændt på hendes kommende soloplade, der ifølge hende selv bliver "meget eklektisk og nostalgisk". Samtidig er Ena en dygtig og efterhånden meget erfaren dj, der vender plader til store og små events med et musikalsk repertoire, der spænder bredt. Ingen tvivl om, at vi kommer til at se meget mere til Ena fremover.

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Mode og design


Mendoza, sangskriver og performer
Hun har været derude. På scenerne i det ganske land. Men primært som opvarmer for bl.a. Fallulah og Lucy Love, som hun faktisk selv minder lidt om. Men sangerinden Mendoza har pondus nok til at være trækplaster i sig selv, og det bliver efterhånden mere og mere tydeligt. Mendoza, der lystrer det borgerlige navn Sandra Frederiksen, er vokset op på Vesterbro i København med en ikke-tilstedeværende mor og en far, der ofte tog datteren med på Bodega. Hun har tidligere omtalt sig selv som "et lille, forsømt gadebarn", og måske netop derfor er hun blevet kaldt denne generations dystopiske popstjerne. Hendes musik er rå med masser af attitude. I 2014 udgav hun sin debutsingle, electropopnummeret "Love Druggie", som var med til at sikre hende en kontrakt med engelske Atlantic Records, som foruden Mendoza også udgiver navne som: Ed Sheeran, Lykke Li, James Blunt og Bruno Mars. Fint og fortjent selskab for den kun 23-årige Mendoza.


Katie Keller, sanger
Katie Keller er helt spritny! Hun har i 2015 udgivet singlen "Eller ik'", hvor hun synger med rapperen Bai-D (fra Suspekt) – og det gør hun rigtigt godt. Singlen har fået en lovende start som Ugens Uundgåelige på P3, lige som The Voice har spottet talentet og gjort sangen til Voice Choice. Stilmæssigt ligger hun i r'n'b-genren, men der sniger sig også lidt Medina-agtigt ind over sangerinden. Katie Kellers debutsingle bliver fulgt op af en ep i løbet af 2016, og selv siger hun, at vi kan forvente en udgivelse fuld af hudløst ærlige følelser, der stammer fra egne oplevelser, helt uden filter. Det bliver formentlig ikke det sidste, vi kommer til at høre fra den kant.

LÆS OGSÅ: 50 enestestående kvinder: Mad og sport


Fine Glindvad Jensen, sangskriver, sanger og producent

Kvinden med det fine navn er den absolutte frontfigur i bandet Chinah. Det lille band – også bestående af guitaristen Simon Kjær og pianisten Simon Anderssen – opstod i 2014 under navnet Fine Glindvad, og deres musikalske fokus lå på lyrik og melodi og eftertænksomhed. Men sidste år sprang de altså ud under gruppenavnet Chinah og har bevæget sig mere over i et elektronisk univers med fokus på sang og en musikalsk rød tråd af minimalistiske beats. Det er r'n'b, der møder folkemusik i et elektronica-univers. Det føles, som om musikken omfavner dig som lytter. I sommeren 2015 udgav Chinah debutsinglen "Away from me", som er på flere generationers playlister, ligesom bandet optrådte på Spot Festivallen, en festival som netop er skabt for up-and-coming-musikere. Senere i 2015 sendte de det fremstormende nummer "Minds", inspireret af Rihanna, på gaden. Bandet forventes at udkomme med en ep i begyndelsen af dette år og har efter sigende vakt lige så stor opmærksomhed i udlandet som herhjemme.


Film og teater - De sætter scenen
Mange talentfulde kvinder stormer frem på den danske film- og teaterscene. DR's kulturjournalist Niels Frid-Nielsen fortæller dig her, hvilke seks talenter du skal holde særligt godt øje med.


Nille Westh, dokumentarist og redaktør
Hun står bag TV-dokumentaren "Christianias børn – skyggesiden af eventyret". Den fik en del fokus i det forgangne år, fordi en dokumentar for en gangs skyld dryssede nuancer ud over Fristaden og forsøgte at bryde med den vedtagne positive historie om Christiania som et trygt fristed med skøre, glade hippier. Det gjorde Nille Westh ved at rette kameralinsen mod de børn, der voksede op på Christiania midt i ungdomsoprøret. Dokumentargenren har potentiale til at blive, hvad dogmefilmene var for Danmark ved årtusindskiftet. Og Nille Westh er en af de skarpeste dokumentarister herhjemme. Hun kan fortælle, så hele nationen lytter og diskuterer. Hun har judgement og en knivskarp evne til at forbinde en spektakulær historie med eftertænksomhed. Så hold godt øje med hendes navn i dokumentarfilmenes rulletekster fremover.

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Debat og bøger


Natalie Madueño, skuespiller
DR's nye søndagsserie "Bedrag" fik den bedst tænkelige verdenspremiere ved filmfestivalen i Berlin i 2015, og måske bliver serien også Natalie Madueños (dansk mor, spansk far) store, folkelige gennembrud. Den 27-årige, nyuddannede skuespiller spiller den ambitiøse jurist Claudia over for veteraner som Nikolaj Lie Kaas og Thomas Bo Larsen. Natalie blev headhuntet til rollen, allerede mens hun gik på teaterskolen.


Elisa Kragerup, teaterinstruktør
Som barn troede Elisa Kragerup, at hun skulle være skuespiller. Hun var med i flere musicals og fik en lille rolle i filmen "Jydekompagniet" fra 1998. Scenelyset trak, og det lå til familien: Hun er datter af kapelmester Peder Kragerup, hendes moster var revyforfatteren Gaby Jeppesen, hendes mormor var musical- og operettekunstner Marguerite Hesse, og hendes morfar var skuespilleren Jørn Jeppesen. Selv dimitterede Elisa fra Statens Teaterskoles instruktørlinje i 2010. Hun er medlem af kunstnerkollektivet Sort Samvittighed, der bl.a. står bag populære opsætninger som "Hvid Magi" og "Tove! Tove! Tove!".

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Sundhed og skønhed


Maya Ilsøe, manuskriptforfatter

Hun har en usædvanlig evne til at formidle svære, eksistentielle problemstillinger – både for de mindste ("Absalons Hemmelighed" og "Pagten") og de større med tv-serier som "Arvingerne", der har høstet adskillige priser. Og der er heldigvis intet, der tyder på, at Maya Ilsøe stopper skriveriet, så se frem til endnu flere fabelagtige film- og tv-manuskripter – og en ny sæson af "Arvingerne" i 2017.


Christina Rosendahl, filminstruktør
Christina Rosendahl indledte karrieren med dokumentarfilmen "Stjernekigger" om søsteren og sangeren Pernille Rosendahl tilbage i 2002. I 2014 kom så den dramadokumentariske film "Idealisten" om journalisten Poul Brinks afsløringer af Danmarks hemmelige atompolitik i Grønland med Thule-basen som omdrejningspunkt. Christina Rosendahl er en engageret instruktør, der kan lugte en god historie og vil ind bag de lukkede døre.


Trine Holm Thomsen, direktør Aarhus Teater
Som nyudnævnt direktør kommer Trine Holm Thomsen til Aarhus Teater med visioner om at styrke den hjemmeproducerede danske dramatik, ensembleskuespil og teatermiljøet i Danmarks næststørste by. Foreløbig er Trine Holm Thomsen ansat som direktør for en fireårig periode, men den 43-årige kvinde kender i dén grad Aarhus Teater indefra. De seneste 15 år har hun nemlig arbejdet som dramaturg i huset, ligesom hun flere gange har været konstitueret direktør. Hun har altså selv haft hænderne i den teatralske bolledej, og det kommer formentlig det århusianske teater til gavn. Efter to udenlandske chefer, som begge er gået af i utide, svenske Stefan Larsson og irske Mick Gordon, har Trine Holm Thomsen udtalt, at hun vil styrke teatrets profil, som et teater, der tager den nye danske dramatik alvorligt.


LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Politik og erhverv

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt var ikke en krukke og en dukke

LÆS OGSÅ: To kvindelige topchefer: Her er de største udfordringer som kvinde i bestyrelseslokalet