De tiltrængte milliarder til at forbedre vores børns hverdag, kan vi nu vinke farvel til, skriver Sofie Maria Brand.
SPONSORERET indhold

Regeringen er ligeglad med vores børns trivsel

2,5 mia. skulle tilføres til flere pædagoger – indtil regeringen med et snuptag fjernede dem igen.

Af:: Sofie Maria Brand Foto: Alamy
06. okt. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

DEBAT: Der er kommet markant færre voksne i landets daginstitutioner i løbet af de sidste 30 år. I 1986 var der 4,1 børn pr. voksen i en vuggestue og 7,5 børn pr. voksen i en børnehave. I 2014 var børn pr. voksen steget til henholdsvis 6,5 og 11,8. Det fremgår af en artikel bragt i Berlingske 28.09.

På trods af de udsultede daginstitutioner har Venstre-regeringen netop meldt ud med deres finanslovsforslag, at de vil skrotte planerne om at give 2,5 milliarder til flere pædagoger i vuggestuer og børnehaver - sådan som der ellers var udsigt til med SR-regeringens børneudspil i foråret.

LÆS OGSÅ: Vi vil se vores børn, mens det er lyst

Mærkelige politikere
For at passe et arbejde er forældre som bekendt nødsaget til at sende børnene i daginstitution, og det er åbenlyst vigtigt, at de får den fornødne omsorg og tryghed i timerne væk fra far og mor, så de kan udvikle sig til hele, sunde mennesker. Og det er vigtigt, at forældre oplever, at dette er tilfældet for at kunne gå på arbejde med en bare nogenlunde okej følelse i kroppen.

Men politikerne er ved at sætte alt dette fuldstændig over styr. Det er mærkeligt, for selv hvis man tager deres samfundsøkonomiske skyklapper på, må det slet ikke kunne betale sig - hverken her og nu eller på længere sigt.

LÆS OGSÅ: 19 ting, du kender til, hvis du har en teenager (eller flere) derhjemme 

Vi ved, at den klogeste investering er i de små børn, og en forælder med ondt i maven er heller ikke god arbejdskraft - for ikke at tale om alle dem, der helt opgiver at arbejde, hvis det indebærer at sende deres børn i underbemandede daginstitutioner. Der er allerede en tendens til, at flere står af ræset og bliver hjemmegående, og det skulle man ikke tro, at de beskæftigelses- og vækstfikserede politikere var spor begejstrede for.

Tvunget hjem?
Det er jo ikke fordi, der er noget galt i at være hjemmegående. Jeg mener faktisk, der bør være bedre mulighed for, at mor og far selv kan passe deres barn, indtil det er halvandet til to år. Jeg er stor fan af den svenske model, hvor tre måneders barsel er øremærket til hvert køn, og ni måneder kan deles som de vil, dvs. 15 måneders barsel i alt. De har sågar også ret til deltid - uanset køn og branche - indtil barnet fylder otte år, så helt små børn ikke tilbringer de fleste af deres vågne timer i en institution

Én ting er lidt længere barsel – noget andet er at være hjemmegående i længere tid. Det skal være et frit valg, og det er det ikke, hvis alternativet er en tvivlsom daginstitution. Så er det snarere nødtvungent at passe børnene hjemme, og der skal vi på ingen måder hen igen. Og vi skal heller ikke derhen, hvor dem der går i daginstitution får en dårligere start på livet - for det er langt fra alle, der er villige til eller har mulighed for at gå ned i arbejdstid eller tage sit barn ud af institution.

LÆS OGSÅ: 15 ting der går op for dig, når du bliver voksen

Institutioner i verdensklasse
Ligesom politikerne gerne vil have en folkeskole i international særklasse, bør de også gå efter dette på daginstitutionsområdet – det er mindst ligeså vigtigt. Ikke for at vi uhæmmet kan parkere vores børn i institutioner i de fleste af deres vågne timer, men for at børnene trives i de timer, de er der. Vi bør tilstræbe bedre institutioner - og at børnene er der mindre. Danmark har europarekord i institutionalisering af børns liv, og det er i sig selv problematisk, men det er direkte foruroligende, når institutionerne samtidig er så pressede, som de er.

Desværre er familiepolitikken i Danmark underprioriteret og visionsløs, selvom der er al mulig grund til at tage fat på mange områder: barsel, barn syg, stress, minimumsnormeringer, skilsmisser, osv. Det er som om, politikerne har glemt det allervigtigste: At børn trives. Og det er som om, at vi forældre finder os i alt for meget. Hvorfor gør vi det – hvorfor finder vi os i al den stress, mistrivsel og spareiver, når det gælder vores børn?

Man skulle ellers tro, at vores afhængighed af daginstitutionerne, så vi kan passe vores vigtige arbejde, kunne få os op af sofaen. Men måske er vi for udmattede og lydige? Fordi vi har så fandens travlt med at præstere og få hverdagen til at hænge sammen.

LÆS OGSÅ: 23 ting, der afslører, at du er i 40'erne

LÆS OGSÅ: Her er mænds største tabuer

LÆS OGSÅ: 5 veje til mere overskud i hverdagen