#vihyldersygeplejersker
SPONSORERET indhold

”Vi bliver vidner til liv, hvor der ikke er så mange andre vidner”

Når man som Janne Esmann kan være med til at påvirke unge fra svære kår til at blive bedre forældre, giver arbejdet som sundhedsplejerske mening.

Af:: Sofie Hviid Foto: Sofie Hvid
23. sep. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Janne Esmann har været sygeplejerske i 33 år og arbejder i dag som sundhedsplejerske i Brøndby kommune, hvor hun blandt andet arbejder i et særligt tværfagligt tilbud til unge forældre under 22 år. Hun møder unge, der både skal finde ud af at skabe sig en identitet som unge mennesker, samtidig med at de skal være forældre. Og det kan for mange af de unge, der ofte kommer fra svære kår med misbrug, skilsmisse og vold, være noget af en udfordring.

Har der været en oplevelse med en ung, hvor dit arbejde virkelig gav mening?

Jeg havde for nylig en ung mor, der var vokset op med store alkoholproblemer i familien, skilsmisse og to brødre, som var blevet fjernet fra hjemmet. Hun kom fra meget svære vilkår, og hun havde fået barn med en ung mand, der også kom med nogle psykiske udfordringer. Hun havde ikke nogen uddannelse, så oddsene var umiddelbart ikke så gode. Men vi kom i hjemmet hos hende i en lang periode og oplevede virkelig, hvordan hun voksede med opgaven og fik alle sine ressourcer sat i spil.

Når man er vokset op med ét mønster for, hvordan man reagerer på udfordringer, kan det være svært at reagere anderledes end ud fra de mønstre, man allerede kender. Sådan er det for os alle. Man skal derfor lære at finde nye måder at takle problemerne på, og den proces hjælper vi de unge med.

LÆS OGSÅ: "Man lærer at distancere sig. Det er ikke min sorg. Det er ikke mit barn."

For hende var et af problemerne eksempelvis, at hun havde fået nogle rudekuverter med rykkere, fordi hun ikke havde betalt sin husleje. Kuverterne og problemet hobede sig op, og først da fogeden kom på banen, fortalte hun os om det. Vi blev lidt svedt over, at hun stod til at blive smidt på gaden med et lille barn. Men hun havde valgt en strategi, hvor hun puttede alle de her kuverter i en papkasse, for så forsvandt problemerne. Det var den måde, hun havde lært at løse problemerne i sit liv på. Så vi tog alle rudekuverter op af kassen for at kigge på dem sammen med hende. Vi satte dem i system og talte om, hvad hun kunne gøre. Vi lavede en plan sammen med hende for, hvordan hun kunne tale med banken, kommunen og få hjælp fra et familiemedlem. På den måde opdagede hun en ny måde at løse sine økonomiske problemer, når de opstod, så hun har bedre mulighed for at sikre barnets tryghed nu og i fremtiden.

Vi bliver vidner til de unges liv liv, hvor der måske ikke altid er så mange andre vidner. Selvom det er et professionelt forhold, rører det mig at være vidne til store begivenheder i de unges liv sammen med deres børn. Vi får tit lov at se, når barnet smiler første gang og tager de første skridt. Jeg har sluppet den her familie nu, men jeg møder dem af og til i gadebilledet og kan se, de har det godt. Den unge mor er i uddannelse og barnet trives. En situation, som virkelig så sort ud til at starte med, har udviklet sig så fint. Så føler man, at man har gjort en forskel.

I uge 38-40 sætter vi fokus på landets sygeplejersker i anledning af uddelingen af ALT for damernes kvindepris til netop denne faggruppe. Vil du være med i hyldesten? Del en god oplevelse du har haft med en sygeplejerske på hashtagget #vihyldersygeplejersker. 

LÆS OGSÅ: Træk vejret rigtigt og undgå stress: Sådan gør du

LÆS OGSÅ: Svend Brinkmann: "Vi skal passe på med at tro, at hele livet er en konkurrence. Der er jo ikke nogen præmie"

LÆS OGSÅ: "Jeg kigger med hovedrysten på dele af ungdommen, når det handler om økonomi"