Skilsmisse
SPONSORERET indhold

Derfor bliver nogle skilsmisser så grimme

Vi kan alle genkende os selv i Aura og Janus Friis' kamp om en forlovelsesring til 3 millioner kroner.

Af:: Tilde Broge-Starck Foto: Getty Images Entertainment/Andreas Rentz
23. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Du behøver vist ikke at være fast læser af de tabloide medier for at have hørt om den fejde, der lige nu udspiller sig mellem sangerinden Aura Dione og Skype-milliardæren Janus Friis om en forlovelsesring. Du skal ikke meget mere end at lette på forsiden af et sladderblad eller en formiddagsavis for at vide, at Friis er gået rettens vej for at forlange den ring, han havde givet Dione som symbol på deres kærlighed, tilbage. Sammen med et par millioner kroner og ejerskabet over parrets fælles lejlighed i København. Alt i alt sagsøger milliardæren sangerinden for 6,6 millioner kroner. Det er i hvert fald sådan sagen er blevet fremstillet hos Ekstra Bladet, BT og Metroxpress.

Hvad der i virkeligheden er op og ned på historien, ved nok kun de to involverede parter, men ikke desto mindre er det en historie, andre helt almindelige ukendte mennesker kan genkende sig selv i. Også selv om din ekskæreste forhåbentligt ikke har krævet værdier i millionklassen tilbage efter jeres break up.

LÆS OGSÅ: Få styr på de 5 største problemer i parforholdet og undgå skilsmisse

- Når folk bliver uvenner, når de går fra hinanden, er det ofte fordi, der for den enes vedkommende er en illusion, der brister, siger ph.d.-stipendiat Anna Sofie Bach om. Hun forsker i parforhold, køn og kærlighed.

- Følelsen af at være svigtet kan forplante sig i folk på mange forskellige måder, og det spiller ind i de forestillinger, man har om, hvordan man kan handle i den situation, forklarer hun.

Det er meget muligt, det er sværere for mænd at vise deres sårbarhed, når de føler sig svigtede, og derfor vælger nogle, som i dette tilfælde, at demonstrere vrede i stedet for.

- Det er en følelse, der bedre kan genkendes som maskulin. Sådan noget som at forlange sin forlovelsesring tilbage kan være en måde at demonstrere vrede på, siger Anna Sofie Bach.

- Det kan være en helt hardcore økonomis kalkule, hvis den ring er mange penge værd, men omvendt ligger der også et romantisk element i at tage et tegn på ens kærlighed tilbage. Det taler meget ind i en romantisk fortælling om, at hvis vi ikke skal være sammen, skal du i hvert fald ikke have denne her ring.

Tørrer tøj i pressen
Når vi andre bliver forladt eller selv forlader, er der ikke andre end vores veninder og måske vores mor, der interesserer sig for det. Men som celebritypar er pressen straks på pletten med pen og papir når personlige tragedier udspiller sig. Som kendis kan det bruges, hvis man gerne vil gøre hinanden ekstra ondt, men også til at forstærke ens eget image og fortællingen om, hvem man selv er.

- Er man en offentlig person har man en fortælling om, hvem man er, og den vil man gerne prøve at opretholde, siger kærlighedsforskeren.

- Hvis man har opfundet Skype, er man formentligt en mand, der er vant til, at verden drejer sig sådan, som man gerne vil have det, og hvis ens kæreste så går fra en, bliver man magtesløs, siger hun.

Det kan være en af forklaringerne på, at konflikten er opstået mellem Dione og Friis og nu bliver vasket og hængt til tørre i medierne.

LÆS OGSÅ: Skør tendens: Se hvordan folk fejrer deres skilsmisse

Ud af mit inderste rum!
Ifølge terapeut Mette Glargaard er der en grund til, at vi bliver vrede, når vi går fra hinanden.

- Når vi elsker, er vi allermest sårbare. Vi giver den anden adgang til vores inderste, og når vi så bliver såret af den anden, har vi en mekanisme i os, der gør, at vi vil skubbe dem ud af det der inderste rum. Det gøres bedst med vrede, siger hun.

Dette tilfælde, hvor konflikten drejer sig om fysiske værdier, er heller ikke usædvanligt.

- Ofte har vi desværre en tendens til at give noget, som vi måske i virkeligheden ikke giver af et rent hjerte. Vi giver, fordi vi vil have noget igen, og lige her ser vi måske et godt eksempel på, at der er en, der har givet for at få noget igen. Det vil sige, at når hun tager sin kærlighed og går sin vej, så vil han også have det tilbage, som han har givet, siger terapeuten.

- I udgangspunktet skal vi altid give af et rent hjerte. Det vil sige uden at forvente, at få noget igen. Hverken nu eller senere.

Du kan ikke lave ham om
Men hvordan undgår vi så at ende der, hvor vi lader vreden styre og forlanger kærlighedsgaver tilbage? Ifølge Mette Glargaard handler det om at have de rigtige redskaber til at gøre sig fri af hinanden uden at føle, vi skal straffe hinanden for den forliste kærlighed,

- Det er aldrig nødvendigt, hvis vi har de nødvendige redskaber til at håndtere en adskillelse på en sund måde, og det skal vi have lært af vores forældre. Hvis ikke vi har redskaberne, bliver vi aggressive, voldelige, nedladende og ubehagelige overfor hinanden, siger Mette Glargaard.

- Når man først står i skilsmissen, kan man ikke give sig til at lære de redskaber. Man må arbejde på problemet, før man når der til. Og så længe, vi synes, det går godt, gider vi ikke gøre noget ved de problemer, der måske kommer, siger hun.

Desværre er det heller ikke nok, hvis du selv er blevet udstyret med de nødvendige redskaber hjemmefra. Hvis din partner - nu ekspartner - ikke har de værktøjer med, er der ikke meget at stille op.

- Hvis du skal være den, der sørger for, at relationen bliver god igen, kommer du til at tage ansvar for både dig selv og den anden. Det er en meget usund overansvarlighed, og der er det bedre bare at slippe og sige: "Ved du hvad, jeg kan ikke gøre noget for at få en ordentlig dialog her, så jeg er nødt til at bare at slippe det og så få det til at fungere på bedste beskub", siger hun og understreger til sidst:

- Du kan ikke lave andre mennesker om.

LÆS OGSÅ: 10 ønsker jeg vil opfylde nu da jeg er skilt

LÆS OGSÅ: Nyskilt og forelsket: Jeg glemte mine børns behov

LÆS OGSÅ: 3 typiske fejl I begår, når I går fra hinanden